Zobrazit přihlášovací formulář

Sezóna mangoldu aneb Co je lepšího než špenát

  • Publikováno:
Sezóna mangoldu aneb Co je lepšího než špenát

Mangold je znovu objevená listová zelenina, která byla velmi populární už u starých Římanů a před 300 lety patřila k těm nejoblíbenějším. A jeho obliba zase stoupá. Svou nasládlou chutí předčí špenát, kapustu a ostatní druhy zeleniny a mimo to, že je zdrojem vápníku, hořčíku a antioxidantů, chrání také ledviny diabetiků a třeba i vaše oči před šedým zákalem.

V květnu už se na zahrádkách nebo pultech farmářských trhů vyjímají sytě zelené listy mangoldu. Mangold (popsán v roce 1753 Carlem Linné jako Beta vulgaris) byl vždy ceněn jako zdravotně velmi hodnotná zelenina. Vysokým podílem vlákniny a nízkou energetickou hodnotou se z něj stává vynikající pomocník při jarním hubnutí.

Mangold a zdraví

Mangold vám pomůže při léčbě, ale i prevenci těchto onemocnění:

  • anemie (je zdrojem železa)
  • diabetes (snižuje hladinu urey a kreatininu)
  • nemoci srdce a cév (hořčík, draslík, vláknina, antioxidanty)
  • katarakta (betakaroten, lutein)
  • osteoporoza (vápník, hořčík, vitamín K)
  • záněty a kornatění cév (bioflavonoidy pomáhají při posílení kapilár)
  • skleróza (rutin, kvercetin, vitamín C)

Kyselina listová působí na správnou regulaci červených a bílých krvinek a zásobu vitamínů A, C a P v mangoldu využijete třeba právě u přípravy dětských jídel, pro která je tato zelenina zvláště vhodná. Mangold je také známý díky prevenci vzniku karcinomu, kdy chrání především tlusté střevo právě obsahem vlákniny a antioxidantů.

Mangold v kuchyni

Dva měsíce po výsevu už můžete sklízet první listy i s řapíky. Doporučujeme je rychle spotřebovat, protože rychle uvadáním ztrácejí na kvalitě. Kuchyňská úprava mangoldu je stejná jako u špenátu, můžeme jej dusit, vařit, použít jako přílohu k jídlům nebo z něj připravit polévku. Řapíky lze obalit a usmažit nebo nakrájet na tenké plátky do salátu. Oproti špenátu vás mangoldu může příjemně překvapit nasládlou ořechovou příchutí, způsobenou obsahem betainu (ten obsahuje také např. cukrová řepa, ale o té třeba zase příště).

Mangold je zelenina, která vám může příjemně obohatit jídelníček a jako bonus přispěje k vašemu zdraví. Zkuste ho a podělte se s námi o recepty! 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Alinka78 22. 5. 2016, 10:40
Mangold milujeme celá rodina! Chutná nám víc než španát, který máme také moc rádi, ale díky vetším a šťavnatějším listům u nás vítězí mangold :-)!!! (L) (pl) (L)

Kategorie