Zobrazit přihlášovací formulář

Podařilo se nám zhubnout. A co dál…?

  • Publikováno:
Podařilo se nám zhubnout. A co dál…?

Spousta lidí se v myšlenkách i činech upíná k momentu, až shodí nějaké to kilo. A někdy je těch plánovaných kil dost. Ať už vám vyhovuje jakýkoliv styl cvičení, úpravy jídelníčku a ostatních návyků, přijde doba, kdy jste se svým tělem spokojeni (samozřejmě s výhradami, ty má každý). Ale… co teď? Jak si se sebou poradit?

Myšlenka „až“ bývá často tak intenzivní, že úplně vymaže to, co bude potom. Navíc často i roky se snažíme do momentu „až“ dospět… ale co teď?

Jste to pořád vy

Zajímavé na shazování váhy je to, jak velký význam tomu přikládáme. Někdy se zaměňuje štíhlý za šťastný, bohužel. Velké rozčarování může přijít v momentě, kdy si uvědomíte, že snížení váhy a to, že jste dosáhli svého cíle, nemělo vlastně až takový efekt na kvalitu vašeho života. Samozřejmě nemluvíme o zdravotních problémech, ale například o problémech na poli mezilidských vztahů, práce, aktivit apod. Často člověk vezme řešení své váhy do rukou proto, že podvědomě doufá, že tak vyřeší i ostatní problémy. Často to tak ale není.

Samozřejmě, často na cestě za vysněným tělem dojde i ke změně osobnosti, která s sebou přinese pozitivní efekty do jiných oblastí života, ale hlavní je se neupínat na to, že (z)hubnutí je univerzálním řešením potíží.

Tělo je jiné, mysl zůstala

Kila jsou pryč, ale to, jak o sobě přemýšlíme, může zůstat stejné ještě hodně dlouho. Zvlášť, pokud jsme se s váhou potýkali od mládí. Spousta lidí, kteří zhubnou, mají problémy například s oblečením, nejsou schopni si kupovat správnou velikost, pořizují si velké věci nebo chodí ve starých. Přijmout změnu těla v mysli je náročnější, než by mohlo vypadat. Je třeba přestat se vyhýbat pohledu do zrcadla, podívat se na sebe v novém světle a novém oblečení.

Také bývá obtížné začít se věnovat aktivitám, o kterých jste si mysleli, že u nich budete vypadat buď hloupě, nebo je nezvládnete. I potenciál toho je pryč, obavy ale zůstávají. Velkou pomocí bývají přátelé, dejte na ně, zkuste si s sebou na sport, který chcete vyzkoušet, na aktivitu, které se chcete věnovat, vzít psychickou podporu.

Jak vás vidí ostatní

Dělala vám pozornost vždycky trošku problém, protože jste se cítili hodnocení, pod kritickými pohledy? Teď se na vás možná bude pozornosti upírat víc, i když veskrze v tom pozitivním. Ale pachuť nejistoty zůstává. Navíc u svých známých budete budit pozornost, pokud vaše tělo prošlo změnou, všimnou si jí. A budete „čelit“ větám typu: “Vypadáš úžasně.“ Je na tom něco špatného? Ne, pokud si to nevezmete moc osobně a neurazíte se za to, že dřív jste takové věci neslýchali a nebudete své blízké osočovat z povrchnosti.

Také často uslyšíte, že jste hubli moc a vypadáte nemocně. A víte co? Ono to není vždy jen o vás. Lidé na vás byli zvyklí a vy jste jim vzali to, co bylo známé. A to lidi nemají rádi. Někdy si tu nelibost na vás chtějí jenom vylít.

Vy a vaši milovaní

Vaše váha a cesta za tou ideální může ovlivnit členy vaší rodiny, partnery, blízké. Poměrně dost lidí má přejídání a nezdravý životní styl jako součást řešení potíží v rodině. Často se pak stává, že změna životního stylu je jenom projekcí stavu, kdy jeden z partnerů je připraven tento problém řešit. A ten druhý není. A tady vzniká potenciál konfliktu.

Často jsou motivace ke snížení váhy a „dostání se do formy“ sexuálního charakteru. Partner se domnívá, že když změní svůj fyzický vzhled, intimní život se zlepší… a ono často ne. Se změnou těla k lepšímu může přijít také nabytí sebevědomí, které paradoxně může zvětšit propast mezi partnery. Ale důležité je si uvědomit, že pokud něco takového vztah rozvrátí, rozvrátí už dávno rozvrácené – ve zdravém partnerském vztahu jsou oba tak nějak na jedné lodi, ať se děje cokoliv.

Často může způsobovat problémy i nový životní styl a rytmus. Byli jste zvyklí si dávat ráno společnou kávu a snídani? Najednou vstáváte dřív a chodíte cvičit? Ačkoliv spousta lidí žehrá na rutinu, ve skrytu duše každému v nějakém ohledu vyhovuje. Změnou rutiny uvádíte partnera do nejistoty, co se děje a dít bude.

…nicméně. Pokud jste se ocitli v situaci, kdy čelíte problémům kvůli vašemu novému a těžce odpracovanému novému já, jde pouze o to, vyrovnat se s překvapením. Jen vy sami víte, jaké jsou motivace, jak se cítíte a cítit chcete. Nenechte se zviklat, udělali jste něco pro své zdraví, změnili jste životní styl, odkryli cestou několik problémů, které by možná zůstaly zametené pod kobercem. Všechno se stalo z nějakého důvodu a řešení potíží máte ve svých rukách. A ve své hlavě.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Petra.Fa 14. 6. 2016, 8:53
Dobrý den, také jsem zhubla a ještě není všemu konec :-). Má váha bývávala do 60 kg. Nabrala jsem na 78 kg a to se mě drželo pár let. Teď jsem zhubla za měsíc a něco 11 kg. bez prášků a přípravků na hubnutí. Mé seběvědomí vzrostlo a ve 42 letech začínám opět vypadat k světu. Když si vzpomenu, jak jsem ještě nedávno říkala, že musím sundat 18 kg a teď si říkám, že jen 7 kg. je to super. Přeji všem co hubnou hodně štěstí.
Clairess 9. 6. 2016, 15:31
Děkuji za pěkný článek..já jsem teprve na cestě k "vysněné postavě", popravdě mi zatím dělá problém si sebe štíhlejší představit, ale lepším se. Gratuluji všem, co zhubli a podařilo se jim hlavně změnit své negativní návyky. Pevně doufám, že jednou budu taky řešit "co teď" (plavec)

Kategorie