Zobrazit přihlášovací formulář

Tipy pro zdravé a rychlé hubnutí II.

  • Publikováno:
Tipy pro zdravé a rychlé hubnutí II.

Slíbili jsme si 5 kilo za 3 týdny. Jaké jsou další užitečné tipy, které na cestě za vysněným cílem pomůžou? Důležité je především nehladovět a rozeznat, co je vhodné dodržovat na startu, co nám pomůže vůbec začít, a co bychom měli zařadit do své rutiny zdravého životního stylu. Proč bychom měli spíše posilovat než trénovat kardio nebo jak se vyhnout skrytým kaloriím?

Odstřihněte „rychlé cukry“

To znamená jednoduché i některé složité cukry, které rychle a na krátko zvyšují hladinu cukru v krvi. Ty totiž sice rychle uspokojí hlad nebo chutě, ale rozhodně ne na dlouho. O co jde především?

  • Sladkosti
  • „Snídaňové“ cereálie (samozřejmě ne všechny, ale většina z nich ano)
  • Bílé a sladké pečivo
  • Bílá rýže

Všechny cukry ale nevynechávejte

Zaměřte se ovšem na komplexní a složité cukry, které udržují delší dobu relativně stálou hladinu cukru v krvi a nezpůsobují výkyvy, tedy nezpůsobují ani návaly hladu neb chuti na „něco“. Ideálními potravinami jsou proto ovoce a zelenina, hnědá rýže, celozrnné pečivo, luštěniny.

Zapomeňte na fast food             

Transmastné kyseliny, nezdravé tuky, přidaný cukr a přemíra soli. To všechno obsahuje každý fast food v naprosto neopodstatněném množství. Pokud chceme hubnout zdravě, fast foody pro nás prostě právě přestaly existovat. Vzhledem ke svému složení obsahuje jídlo z fast foodu neadekvátní množství kalorií, které se nám prostě nehodí!

Posviťte si na „skryté kalorie“                                      

Někdy konzumujeme jídlo v nejlepší víře, že pro sebe děláme to nejlepší a příjem kalorií je minimální možný. V čem se ale skrývají kalorie, které můžeme vyškrtnout stejně jednoduše, jako si jich nevšimnout?

  • Majonéza, tatarská omáčka
  • Dresinky na salátu
  • Smetana, šlehačka
  • Sýry
  • Máslo
  • Oleje

Nejde o to, že by zmíněné potraviny byly nezdravé, ale jsou zbytečným zdrojem kalorií potažmo tuků, a to bez přidané hodnoty. Například avokádo je také zdrojem tuků, ale navíc obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek (což například máslo ne).

Vybírejte potraviny s nízkým nebo středním glykemickým indexem

Že jste se doteď na glykemický index nesoustředili? Tak odteď to bude třeba. Potraviny s vysokým glykemickým indexem (ano, opět jde především o ony zmiňované „rychlé cukry“) vystřelí hladinu krevního cukru do nebeských výšin, čímž stimulují nárazovou produkci inzulinu, a tedy i ukládání tuků. Zkuste se nedostávat do stavů akutního hladu, v takových chvílích jde totiž soudnost stranou a i čokoládová tyčinka nám na zahnání akutního hladu přijde jako dobrý nápad. Ale on to dobrý nápad není.

Volte silový trénink před kardiem

Zdá se vám to jako zvláštní rada? Je i není. Kardio cvičením jednorázově spalujete, kdežto tím anaerobním (posilovacím) konáme trošku prozřetelněji. Také spalujeme významné množství kalorií, ale zároveň budujeme svalovou hmotu, která může při nárazovém hubnutí a některých dietních chybách (které jsou prostě nevyhnutelné) dost trpět. Posilováním si navíc významně zvyšujeme metabolismus – během cvičení, hodiny po něm a z dlouhodobé perspektivy platí, že čím více máme svalové hmoty, tím více spalujeme (zvyšujeme si tedy bazální metabolismus).

Do svého anaerobního tréninku je vhodné zařadit takové cviky, které zapojují co největší svaly. Ideální jsou tedy dřepy (přední strany stehen, zadní strany stehen, hýždě), mrtvý tah (prakticky celá záda plus trapézy, stejně tak nohy) a kliky (především prsní a zádové svalstvo).

Běžte na procházku

Nebo na kolo. Neustálé malinké kroky k lepšímu (k více pohybu) jsou prostředkem velkých změn.Pokud můžete jít po schodech místo jízdy výtahem, běžte. Můžete vystoupit o zastávku dřív a jít zbytek cesty pěšky? Udělejte to. Máte čas vyřídit nějaké pochůzky bez auta nebo prostředků hromadné dopravy? Tak je vynechejte a běžte po svých. Počítá se úplně všechno.

Spěte dost

Spánek je pořád podceňovaný, když dojde na shazování váhy. A doopravdy nemáme na mysli to, že když spíme, tak nejíme. Dostatek spánku nám zajistí stabilní a naplněnou hladinu hormonů, které nám ohlídají tělesnou konstituci a mimo jiné taky zajistí lepší mentální aktivitu a obecně psychickou pohodu.

Pozor na tekuté kalorie

Smoothies a čerstvé ovocné nebo zeleninové šťávy se samozřejmě můžou (a měly by) stát součástí vašeho jídelníčku. Ale doslazované džusy, slazené nápoje a především alkohol, to jsou strašáci. Naprosto prázdné a neužitečné kalorie bychom měli z naší stravovací rutiny vypoklonkovat nadobro a jednou provždy.                         

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie