Zobrazit přihlášovací formulář

Kořen kudzu – proti depresím, vysokému tlaku i alkoholismu

  • Publikováno:
Kořen kudzu – proti depresím, vysokému tlaku i alkoholismu

V Asii a Severní Americe roste plevel, který by teoreticky mohl být hospodářsky i zdravotně velmi na obtíž. Rychle se rozšiřuje, popíná a má velmi, velmi hluboké kořeny. Na obtíž je velmi, ale přesto ho máme rádi. Proč? Protože nabízí až neuvěřitelné množství využití. Zázračný kořen kudzu umí pomoct od velmi zajímavých potíží, jako jsou například závislosti, deprese nebo křečové žíly. Jak to dělá?

Kudzu neboli pueraria lobata je typickou rostlinou Amerického jihu, kde jako deka pokrývá stromy, pláně a vytváří naprosto jedinečné obrazce. K jejímu masivnímu rozšíření vedlo to, že si ji oblíbil dobytek a neuvěřitelně rychle rostla. A když říkáme rychle, myslíme rychle – až 30 cm za den! Hluboké a silné kořeny zase zpevňují půdu, zkrátka výhodná rostlinka. Nicméně vzhledem k snadnému šíření rostliny se počáteční nadšení změnilo a rostlina (protože byla doslova všude) byla vyhlášená za plevel.

Za sezónu naroste klidně i o 20 metrů, za den o zmíněných 30 centimetrů a kořeny může mít hluboké až 3 metry. Kvůli své spotřebě dusíku a produkci jeho oxidu zvyšuje hladinu ozonu v místech výskytu a nezbavíte se jí jinak než herbicidy. A zatímco ozon je vysoko nad zemí v pořádku a chrání nás před UV zářením, u země je to problém.
Rostlině kudzu se daří všude, kde není půda moc písčitá, zimy moc chladné, ale léta jsou teplá. Proč bychom tuto rostlinu tedy měli mít rádi?

Kudzu a vliv na zdraví

Od obyvatel amerického jihu bychom si o této plevelné rostlině asi neposlechli nic dobrého, nás ale bude zajímat její kořen. Obsahuje totiž látky, které mají nevídaný vliv na lidské zdraví. A to doslova – jsou přírodní cestou k léčbě závislostí, překonávání menopauzy apod.

  • Zlepšuje krevní oběh: Krom toho, že může zmírnit potíže s křečovými žilami a případně hemoroidy, snižuje krevní tlak a tím předchází kardiovaskulárním potížím. Zároveň také ulevuje od bolesti hlavy (předchází jim), a to dokonce také pokud trpíte migrénami.
  • Díky obsahu izoflavonoidů pomáhá při potížích v menopauze, při ztrátě libida, návalech horka, podrážděnosti pod., protože dokáže částečně vynahradit úbytek estrogenu v těle.
  • Působí na nervovou soustavu: A to rovnou v centru dění, v mozku. Zajišťuje normalizaci hladin přirozených látek, především serotoninu a dopaminu. K čemu to vede?
  1. Pomáhá bojovat s endogenní depresí, tou, která vzniká právě kvůli nedostatku serotoninu.
  2. Pomáhá se závislostmi (především na alkoholu a nikotinu) – snižuje bažení po těchto látkách, stejně tak (podle zkušeností uživatelů) pomáhá se stavy po požití nadměrného množství alkoholu. Někteří odborníci tvrdí, že má na organismus podobné účinky jako antabus.
  • Čistí játra, pomáhá při detoxikaci.
  • Působí příznivě na trávicí systém, pomáhá při překyselení žaludku nebo průjmech.

A teoreticky může pomoct i se spoustou dalších potíží. V mnoha státech je pěstování kudzu zakázáno, resp. obchodování se semeny, právě kvůli extrémně rychlému růstu a množení, ale

Pozor: Většina přípravků kudzu není určena těhotným a kojícím ženám. To většinou poukazuje na nedostatek studií o žádaných i vedlejších účincích přípravku, resp. také tato nevhodnost může být potvrzením skutečnosti, že preparát „doopravdy něco dělá“. Rozhodně je tedy třeba nepřekračovat doporučenou denní dávku a v případě pochybností se poradit s lékařem!

Máte zkušenosti s přípravky z kudzu kořene? Pomohly vám nebo vašim blízkým preparáty s překonáním závislostí, s přečkáním klimakteria, bolestmi hlavy nebo s kardiovaskulárními potížemi? Nebo naopak – nezaznamenali jste účinky? Dejte tip ostatním na Mimibazaru.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie