Zobrazit přihlášovací formulář

Konečně odpověď – sprcha ráno nebo večer?

  • Publikováno:
Konečně odpověď – sprcha ráno nebo večer?

Je zajímavé, na jaké všechny věci může mít vliv globalizace, dnes už známá spíše jako stav než proces. Díky míchání kulturních zvyklostí se i v našich podmínkách v posledních letech rozmohl trend, který známe především z amerického prostředí. A zmátl nejednoho moderního člověka. Mnoho lidí nechává osobní hygienu na ráno. Nebo to střídají. Nebo chodí ráno i večer. …jak to vlastně má být? Známe odpověď. Nebo aspoň vodítko.

Na úvod jedno malé upozornění. Pokud si myslíte, že na to vyzrajete tím, že se budete sprchovat ráno i večer, a tím získáte benefity ze všeho, pletete se. Nadměrným vystavováním se jak vodě, tak různé kosmetice, prokazujete své kůži medvědí službu. Pleť je náchylnější k poškození všeho druhu, protože nemá čas si vybudovat přirozenou obranyschopnost. Takže vrásky, vysušování a pupínky, ale také strie nebo potíže s vlasy.

Sprchujte se ráno, pokud…

  • …se ráno ne a ne pořádně probudit. Také je vhodnější používat ráno vlažnější vodu, ta teplá může mít naopak nežádoucí relaxační účinky.
  • …pokud ráno cvičíte. Ranní cvičení je jedna z nejlepších věcí, které pro své tělo můžete udělat. A je jasné, že po cvičení by měla přijít sprcha. Tak nějak automaticky. Takže když se tak jako tak budete sprchovat ráno, je možné to večer vypustit.
  • …pokud potřebujete být v práci kreativní. Ranní sprcha podporuje nejen řádné probuzení, ale i schopnost psychiky prožívat „aha“ momenty. Snadněji přijdete na řešení, snadněji něco vymyslíte.
  • …pokud se při holení často říznete. Ráno je tělo zásobení krevními destičkami nejvíce. A ty potřebujeme proto, abychom přestali krvácet, aby se rána začala zacelovat. Pokud se holíte ve sprše a nadto jste malinko méně obratní s žiletkou, je lepší holit se ráno. Nezašpiníte si povlečení krví a ranky se budou rychleji hojit.

Sprchujte se večer, pokud…

  • …máte problémy usnout. Teplá sprcha na večer umí krásně relaxovat svaly i mysl. I když o trošku vhodnější je vana, i sprcha umí zázraky. Ideální je ji kombinovat s kosmetikou obsahující levanduli, která má zklidňující účinky.
  • …nechcete prát povlečení tak často. Přece jen, nesprchovat se večer znamená, že jdeme do postele po celém dni. A to nejen utahaní, ale také… no, použití. Pokud se budete sprchovat až ráno, měli byste povlečení měnit tak často, jak jen bude zvládat schnout a vy prát. Ideálně co týden.
  • …máte kožní problémy. Nezapomeňte, že příliš horká sprcha a pára může pleť vysušovat a zbavovat ji přirozené mastnoty, takže při potížích jako je například ekzém, byste neměli trávit ve sprše déle než zhruba pět minut, a voda by měla být nanejvýš vlažná. Ráno i večer. Sprchování večer pro vás bude mít tu výhodu, že můžete aplikovat léčivé a hydratační krémy nebo masti, které mají dost času působit.
  • …chcete se zbavit alergie. Nebo ji mírnit. Sprchování večer smyje z vašeho těla a vlasů alergeny, které na nich přes den ulpěly a při ranní očistě by vás trápily celou noc. Je možné, že se vám významně uleví a bude se vám lépe spát.

Ale pozor! Ať už se rozhodnete sprchovat kdykoliv, odlíčit se a vyčistit si pleť na obličeji by měla být automatika každý den večer. Nejen, že tím předcházíte vzniku akné, ale také vrásek, kruhů pod očima a jiných neduhů. Jelikož je přes noc ideální příležitost k tomu, abyste nechávali na pleť působit účinné látky, ale před jejich nanesením musí být dokonale čistá.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie