Zobrazit přihlášovací formulář

Inzerát, který se pokoušíte rezervovat nebyl nalezen.

Potraviny, které bychom do lednice dávat neměli

Potraviny, které bychom do lednice dávat neměli

Tak nějak jsme si už všichni zvykli, že v lednici všechno déle vydrží. Samozřejmě, chlad zpomaluje veškeré procesy, které v potravinách můžou probíhat, ale nejen to. Chlad je často také mění a tím potravinám neprospívá. Samozřejmě, co se zdravotní závadnosti týče, žádnou potravinu nezkazíme, ale můžeme jejím uchováváním v lednici změnit chuť, konzistenci nebo snížit obsah zdraví prospěšných látek. Co do lednice nepatří?

V lednici můžou potraviny, které je lepší uchovávat při pokojové teplotě, ztratit na kvalitě a chuti a/nebo rychleji „vadnout“. Abychom tomu předcházeli – následující potraviny už pro příště do lednice nedávejte.

Oleje. Tato ingredience v lednici zhoustne, „zmáselnatí“. Olivový a kokosový olej při pokojové teplotě zase získají svou konzistenci zpět, ale jejich chuť není už nikdy, co bývala. Uchovávejte oleje ideálně v chladu, ale rozhodně ne v lednici.

Káva. Ať už zrnková, mletá nebo instantní, lednice jí neprospěje. Káva totiž extrémně nasává všemožné pachy, a těch je v lednici požehnaně. Kávu už pak nikdy „nevyvětráte“. Navíc změny teplot a různá vlhkost vysají z kávy plnost chuti.

Rajčata. Jedna z v lednici nejběžněji skladovaných potravin. Nicméně rajčata v ní ztrácejí chuť, protože chlad brání dozrávání a tedy i plnému rozvití chuti. Pokud dáte do lednice rajčata ještě nedozrálá, rozhodně v ní nedojdou. Dalším problémem je, že chladem mění rajčata svou konzistenci a moučnatí.

Čerstvé bylinky. Ty bychom měli skladovat ideálně ve sklenici s vodou, vydrží vám mnohem déle. V lednici zvadnou a co víc – stejně jako káva, do sebe nasají všechny možné pachy a svou vlastní chuť ztratí.

Cibule. Tu taky najdeme převážně v lednicích. Cibuli nevadí chlad, ale vlhkost. A tak v lednici měkne a posléze nám zplesniví. A pokud bychom ji stihli využít ještě před tím, tak nebude mít tolik intenzivní chuť. Ideální je ji skladovat na chladném a tmavém místě.

Česnek. Ten v chladu měkne, až je každý stroužek jako z gumy. A díky vlhkosti nám začne rašit. Stejně jako pro cibuli je i pro česnek ideální suché, tmavé a chladné místo.

Brambory. Brambory v chladu sládnou, protože se v nich rozkládá škrob na jednoduché cukry. Ideální je skladovat brambory v papírovém sáčku (je prodyšný a nasaje vlhkost, díky které by mohly brambory začít klíčit), chladu a tmě. A pozor – ne v blízkosti cibule, tyto potraviny se vylučovanými esencemi navzájem destruktivně ovlivňují.

Avokádo. Avokádo je obecně velmi ošemetná potravina. Je extrémně těžké odhadnout jeho zralost, a když už se nám to povede, máme na jeho konzumaci asi pět minut, protože pak začíná hnít. Ale i bez této nadsázky bychom ho neměli dávat do lednice – především proto, že nám tam nemůže (podobně jako rajčata) dozrát. Jestli koupíme ještě tvrdé avokádo, je třeba ho nechat při pokojové teplotě a co půl hodiny hlídat, jestli už nám nedozrálo.

Pečivo, zejména kváskový chleba. Pečivo v lednici tvrdne nebo gumoví, podle použitých ingrediencí. A taky začne dříve plesnivět.

Med. Ten při nízkých teplotách rychle cukernatí (pokud se tak stane, můžete ho ve vodní lázni zase rozehřát a „ztekutit“). Nic mu to neubírá na obsahu zdraví prospěšných látek, jenom jeho použití je poněkud obtížnější.

Kečup. Stejně jako různé dipy a omáčky, má kečup jako základ ocet (omáčky a dipy ještě třeba olej). Ocet je konzervant, který zaručuje, že se vám kečup při pokojové teplotě nezkazí – ne, že by mu chlad vadil, ale místo v ledničce zabírat nemusí.

Melouny, okurky. Oboje při nízkých teplotách ztrácí na křehkosti, vadne. Meloun bude měkký a rozplizlý, okurka gumová. Navíc z melounu chlad vytáhne mnoho zdraví prospěšných látek – doslova je zabije.

Toto jsou pravděpodobně nejčastější potraviny, které do ledniček nepatří, a přesto v nich jsou. Některé jenom zbytečně zabírají místo, jiné vyloženě ztrácí na své kvalitě. Možná je dnes vhodný čas na malou potravinovou reorganizaci!                                             

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie