Zobrazit přihlášovací formulář

S pupínky pryč do druhého dne

  • Publikováno:
S pupínky pryč do druhého dne

Někdy prostě nemáme čas na systémová opatření a potřebujeme vyřešit akutní problém rychle. Ano, mluvíme o nevzhledném pupínku nebo jejich hnízdě, které se sem tam vyhodí v tu nejnevhodnější dobu. Jak s nimi co nejrychleji pryč? Naštěstí existuje spousta tipů, jak si maximálně do druhého dne od vřídku odpomoct, nebo jeho efekt na obličeji naprosto minimalizovat. A to všechno za pomoci věcí, které máte doma.

Na začátek bychom si ale stejně měli říct, co všechno může projevy akné způsobovat, respektive jak jeho projevům zamezit. Akné je onemocnění kůže, které se projevuje nadprodukcí mazu. Konkrétní pupínky jsou vlastně jen projevy této nemoci. Jak rutinně předcházet jejich vznikům?

  • Myjte si obličej… ale ne zas moc. Pokud trpíte na akné, mělo by pro vás jít do postele s nevyčištěným obličejem být naprosto nemyslitelné. Zároveň ale pozor, časté čištění nevhodnou kosmetikou může pleť naopak stimulovat k ještě větší produkci mazu jakožto k obranné reakci.
  • Vyčistěte své štětce na make-up a pudr. Ideálně hned a opakujte čištění každý týden. Můžou se v nich držet bakterie, které pupínky způsobují.
  • Změňte prací prášek, aviváž. Některé přípravky mohou u citlivějších jedinců vyvolávat alergické reakce, které se mohou projevovat právě pupínky. Zkuste přírodní, domácí a bez vůní, prostě neagresivní přípravek. Budete tak šetrní nejen k sobě, ale i k životnímu prostředí!
  • Měňte si povlečení. Alespoň polštář a to tak zhruba jednou týdně.
  • Dbejte na to, co jíte. Obecně pupínky vyžene z úkrytů především cukr, kofein, pečivo a sója.
  • Snažte se moc nešťourat. Vymačkávání pupínků je často extrémně nehygienické, ale jde i o běžné „osahávání“ si obličeje. Zkuste se na to zaměřit a obličej ať se pro vaše ruce stane zapovězenou zónou!

Když není čas

A to se může stát. Prostě máte zítra den, kdy chcete působit co nejlépe, a ouha, vřídek na čele jako maják. Jak s ním pryč? Zapomeňte na agresivní vymačkávání, krycí make-up a pudr.

Sáhněte do lékárničky. Máte léky od bolesti? S účinnou látkou ibuprofenem? Pokud ano, máte napůl vyhráno. Je totiž ještě třeba, aby tyto léky byly ve formě kapslí, tedy s tekutým vnitřkem (většinou forma Rapid). Kapsli normálně rozpulte a tekutým vnitřkem si potřete „postižené místo“. Ibuprofen je protizánětlivá látka, která vřídek zmenší a zklidní vlastně téměř okamžitě. Jenom pozor, toto řešení zdaleka není permanentní, pupínek se za pár hodin může objevit znovu.

Podobně vám pomůže také aspirin – rozdrťte tabletu, přidejte trošku vody (ať vznikne kaše) a naneste na vřídek. Nechte působit ideálně přes noc.

Oční kapky proti začervenání očí vám pomůžou také. Pupínek nevyléčí, ale zmírní otok a (logicky) začervenání, takže nepůjde tolik vidět.

V kuchyni se taky leccos najde. První věc, která by vám mohla padnout do ruky, je jedlá soda. Další, co pomůže, je citrón, resp. šťáva z něj – pomažte jí pupínek, kyselost zmírní začervenání a zmírní bolest. Další v kategorii kuchyně je med. Potřete jím pupínek a přelepte náplastí (abyste přes noc nezapatlali povlečení a nenachytal se na vás hmyz), ráno sundejte, smyjte a je po pupínku. Vzhledem ke svým antibakteriálním vlastnostem pupínky a lokální projevy akné med i léčí. A jak se zbavit černých teček a ucpaných pórů? Odpovědí je vaječný bílek. Pečlivě jej oddělte od žloutku a čistým štětcem na make-up (nebo jiným nástrojem, který pak buď dáte do myčky, nebo vyhodíte – doopravdy nechcete, aby se vám vaječný bílek začal kazit) naneste na obličej. Počkejte, až bílek zaschne (cca 20 minut), pak ho sloupněte a pleť vyčistěte. Vaječný bílek krásně pročistí póry!

A v koupelně? Zaměřte se hlavně na zubní pastu a ústní vodu. Obojí pupínek umí vysušit, ale ne ty bělícího typu (a u zubních past ani gely). Čím obyčejnější typ, tím na pupínky lepší.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Gabogabo 22. 8. 2016, 18:18
mně tak strašně tahá oči (uši) věta - Máte léky od bolesti? - co to je za češtinu ,-) jinak - na tohle zlatej TTO (F)
plamenek 11. 8. 2016, 21:45
Rady sice dobré, ale hlavně je to o trávení a čistotě střev. Naše mamka nás naučila vypít ráno na lačno sklenici šaratice(žádný průjem se nekonal). Stačí vypít na lačno čistou vodu s citronem( jíst až po 15 minutách). Jedno jestli teplá či studená. Prostě se čistí střevní kličky .Nejlevnější a nejúčinnější prostředek. Musí se vydržet alespoň týden, výsledek zaručen. (Y)
vlaštovka 9. 8. 2016, 18:29
(Y)

Kategorie