Zobrazit přihlášovací formulář

Tipy pro snadnější uspávání

  • Publikováno:
Tipy pro snadnější uspávání

Pokud máte doma malé miminko, už jste pravděpodobně přišli na to, že usínání a spánek obecně je až nečekaně velké téma. Jak maminka, tak dítě (a koneckonců i zbytek rodiny) si spánek tolik zaslouží, pro všechny je to velmi náročné období. I když na každé dítko bude platit něco jiného, každé má svůj vlastní biorytmus, osobnost, povahu i rodiče, existuje pár tipů, které je doopravdy dobré vyzkoušet, když spánek ne a ne dorazit.

Vyhněte se očnímu kontaktu. Samozřejmě s dítětem. To poslední, co chcete, když se ukládáte ke spánku, je vašeho drobečka rozrušit, excitovat. A přesně to se s miminkem děje, když má s matkou dlouhý oční kontakt, je to jeden ze (zatím omezených, ale intenzivních) způsobů komunikace.

Znáte dream feed? Je to způsob prevence nočního buzení (hlady). Než jdete spát vy, jako rodič, své dítě nakrmíte, aniž byste ho budili. Je jedno, jestli z lahve nebo prsa. Dítě se přisaje reflexivně a bříško mu naplníte tak akorát, aby se dále v noci neprobouzelo.

Postýlka bez stimulantů. Ačkoliv jsou kolotoče, plyšáci, dečky, polštářky a podobně hezké věci, na spaní má být klid. A riskantní taky, členitost prostředí zvyšuje pravděpodobnost úrazu.

Společné spaní? Ať už jste pro nebo proti spaní dítěte a rodičů v jedné místnosti, nedá se svítit – dětem to spát pomáhá. Ačkoliv je brát malé děti do postele nebezpečné, i to se dá řešit – výškově nastavitelné postýlky se stahovací zástěnou přisunuté k maminčině straně postele dělají zázraky.

Klidná koupel. Zapomeňte na pískací hračky, stříkání vodou, smích a bublinky. Dopřejte dítku stejnou koupel, která by uklidnila vás. Teplá voda, měkká žínka, klid a jemné doteky zrelaxují mysl i tělíčko vašeho dítěte.

Ideální doba. Tady se projeví individualita dítěte. Sice je třeba, aby mělo pevný režim, ale některé časové rozvrhy fungují lépe než jiné, takže je třeba vyzkoušet, jaký je ten nejlepší pro vaše miminko. Sami víte, že rozhodně neplatí poměr – čím dřív do postele, tím dřív vstávat. Ranní (a noční) buzení souvisí více s kvalitou spánku, takže vyzkoušejte a jakmile objevíte ten správný čas, držte se ho!

Pozor na pyžámka. Sami byste nechtěli spát v něčem, co je nepohodlné. Dětská pokožka a smysly obecně jsou citlivější na veškeré podněty, takže to, že vám by ten otravný lísteček za krkem zas až tak nevadil, neznamená, že to tak je i pro vaše miminko. Stejně tak rušivě můžou působit prací prášky, aviváže, a to jak jejich vůně, tak jejich složení.

Raději chladno a tma než teplo a světlo. I když se to třeba nezdá na první pohled, každému se lépe usíná a spí při nižších teplotách. A malé děti nejsou výjimkou. A noční lampičky, displeje a podobně by do spánkového režimu taktéž neměly zasahovat. Přirozenost je tma = spánek, světlo = bdění. Takže i když ukládáte drobečka ke spánku vlastně v létě za bílého dne, zatemněte místnost, jak to jen jde.

Vůně. Stejně jako na dospělé, i na děti můžou působit vůně relaxačně. Kapička esenciálního levandulového oleje pod polštářek nebo do okolí má uvolňující a úzkosti odstraňující účinky, ale pozor, vůně, byť z esenciálních olejů, byste neměli používat pro děti mladší šesti měsíců.

Síla dotyku. Jakmile dítko uložíte do postýlky, jemně hlaďte, mněte a přejíždějte bříško, paže, nožičky… uvidíte, jak zklidňující efekt to má. Někdy je prostě jenom to, že jste nadosah, to jediné, co vaše dítě potřebuje.

„Šlofíčky“. Neomezujte je. Malé dítě potřebuje přes den mnohem víc spánku, než si umíme představit, patří k jeho přirozeným biorytmům a paradoxně pomáhají kvalitnímu nočnímu spánku.

Celonoční plenky. Máte nutkání při potěžkání plínky dítě přebalit? Pokud se zrovna nepotýkáte s vyrážkou nebo zdravotními potížemi a plenky „stačí“, kvůli přebalování své maličké nebuďte. Pokud je pro vás i dítě představitelné přes noc nepřebalovat, doporučujeme ochranný krém na pokožku a raději neexcitovat přebalováním.

Prapodivná řešení. Zoufalé doby si žádají zoufalá řešení. Určitě jste slyšeli historky o tom, jak tatínci v noci pomalinku brázdili noční ulice autem s dítětem v sedačce, aby konečně usnulo, maminky, které seděly na zapnuté pračce s dítětem v náručí… cokoliv funguje (a je bezpečné), jen do toho. Nikdo nikoho nesoudí, zažil to kde kdo.

Nepodceňujte moc vašeho hlasu. Stejně jako doteky, je i váš hlas tím, co malé dítě uklidňuje. Že párměsíční človíček nerozumí pohádce? O ni přece vůbec nejde, klidně předčítejte časopis – jde o hlas, kterým na něj mluvíte. Povídejte klidně, pomalu, rozvážně a bez prudkých změn v rychlosti nebo hlasitosti.

Zavinutí, znehybnění. Zajímavá věc – na člověka působí znehybnění uklidňujícím dojmem vlastně po celý život. Pevné objetí uklidní i kdejakého dospěláka, miminko se cítí velmi komfortně v (přiměřeně utažené) zavinovací dece.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie