Zobrazit přihlášovací formulář

Kvasinková infekce – kdo a proč je náchylnější?

  • Publikováno:
Kvasinková infekce – kdo a proč je náchylnější?

S potížemi tohoto typu se potýká až překvapivé množství (především) žen. Jsou ale takové, kterým se mykózy vyhýbají, ačkoliv zdánlivě není na jejich zdravotním stavu nic jinak, nevypadají, že by se vyhýbaly rizikovým činnostem, ani nepodnikají žádná preventivní opatření. Zdání sice klame, ale v tomto případě je pravda někde uprostřed. Co všechno může způsobovat naši náchylnost k potížím kvasinkového typu? Něčemu předcházet můžeme.

Velký článek o letních mykózách nám poradí, jak se v létě snažit vyhnout nákaze co nejefektivněji, jaké jsou rizikové faktory a podobně. Dnes se ale podíváme na systémové chyby, na věci, které na první pohled s infekcí bakteriemi rodu Candida nebo Monilia nesouvisí.

Pokud jsou u vás kvasinky jako doma a jste si jistí, že vlastně „děláte všechno správně“, zkuste zvážit následující.

Časté užívání antibiotik. Než si necháte napsat antibiotika, je lepší si být doopravdy, jistí, že je bezpodmínečně potřebujete. Kromě toho, že častým užíváním se k nim člověk stává rezistentní, také extrémně zvyšují náchylnost ke kvasinkovým infekcím. Vybíjí totiž (kromě nežádoucích bakterií) i ty dobré, které naše tělo potřebuje k boji s infekcemi. A ta jak ve střevech, tak v dámských partiích. Na střevní mikroflóru je dobré společně s antibiotiky brát probiotika, pro prevenci kvasinkové infekce můžete použít probatické tampóny, globule nebo obyčejný bílý jogurt.

Nestálá hladina cukru v krvi. Jak již bylo napsáno, lidé trpící cukrovkou, jsou náchylnější k mykózám celého těla. Ale nemusíte být léčící (natož neléčící se) se diabetik, aby tomu tak bylo i s vámi. Pokud se u vás s relativní pravidelností objevuje nekontrolovatelná žízeň, hlad, chodíte často na záchod nebo cítíte brnění v konečcích prstů a v chodidlech, nebude od věci navštívit lékaře – kromě možného předznamenání diabetu vám tento stav zajistí slavobránu pro kvasinkové infekce. Bude nutná léčba, změna stravy a životního stylu, ale všechno se dá zvládnout.

Máte potlačený imunitní systém. Zkontrolujte svou lékárničku, zvlášť v případě, berete-li nějaké prášky pravidelně. Kortikosteroidy, kortikoidy (jako například prednison) nebo léky na revmatickou artritidu mohou nepříznivě ovlivňovat imunitní systém, a tím i způsobovat náchylnost ke kvasinkovým infekcím. Ty se mohou objevovat i jinde na sliznicích, například v dutině ústní. Při léčbě těmito léky zvažte pravidelné užívání probiotik, lokální léčbu a rozhodně konzultace s lékařem.

Děláte chyby, kterým se můžete vyhnout, aneb Nikdo není dokonalý. Někdy prostě děláme to, co víme, že bychom neměli. Nevypereme si oblečení ze cvičení, v létě žijeme v plavkách a nepřevlékáme se, když jsou mokré, bavlněné spodní prádlo ani nevlastníme a tanga jsou naši nejlepší kamarádi. A tak dále. Pokud se kvasinkové infekce pořád vrací, je třeba si nejdříve sáhnout do svědomí. Jestli náhodou naše móda ve stylu „pouze těsné džíny“ (nebo cokoliv jiného, změnitelného) nemůže být zdrojem problémů.

…máte to v genech. Dědí se kde co. A může se dědit i špatné snášení kvasinkových infekcí. Ne tak úplně náchylnost k nim, ale průvodní jevy jako svědění, pálení, řezání a další, můžou být zapříčiněny tím, že „to tak prostě máme“. Spousta kvasinkových infekcí proběhne, aniž by si jich jejich hostitelka všimla, ale ta druhá spousta se rozhodně přejít nedá. I když patříte k těm méně šťastným, nezoufejte – dají se předepsat preventivní léky, spoustu z nich seženete také bez předpisu. A prevence je v takovýchto případech jediné možné, dlouhodobé systémové řešení.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie