Zobrazit přihlášovací formulář

Správná péče o kudrnaté vlasy

  • Publikováno:
Správná péče o kudrnaté vlasy

Všichni chceme to, co nemáme. Většina žen s jemnými a rovnými vlasy by pro pevné kudrny vraždila, ale ženy na druhé straně barikády by daly kde co za tvárné, rovné vlasy. Pokud patříte k těm, které příroda obdařila vlnami, ať už prstýnky nebo většími, každopádně však nepoddajnými a na úpravu náročnými vlasy, čtěte dále. Protože v sesterstvu kudrnatých se potýkáme se stejnými problémy všechny.

Znáte to. Umýt vlasy a nechat jen tak uschnout? Bez lesku, nepravidelné vlny, někde zplihlé, někde nafoukané. Vyfoukat? Přes kartáč do rovna je to pracné, navíc většinou nedokonalé a stačí pár kapek deště a úprava je v tahu. Vyfoukat do kudrnata? Jak se to dělá? Pokud studeným vzduchem a rukama, na to nemáme čas. Bez správných produktů máme kolem hlavy aureolu malinkých vlásků, takzvaný „frizz“ je náš denní chleba. A co to jsou „definované“ vlny? Chceme je! A tak dále… Co si s kudrnatými vlasy počít?

Nepřehazujte při mytí vlasy přes hlavu. Na umývání hlavy „na rychlovku“ raději zapomeňte. Při mytí, kdy vlasy ztěžknou, je mnohem lepší, aby směřovaly dolů. Pokud je přehodíte přes hlavu, přirozená vlnitost vyzvedne na povrch všechny ty malinké vlásky, a vy si zaděláváte na naprosto nezkrotitelný frizz. Snažte se obecně s mokrými vlasy manipulovat co nejméně.

Dodávejte vlasům hydrataci. Vlnité vlasy mají tendence být mnohem sušší než ty rovné. Hledejte, najděte a používejte správný kondicionér, který bude vaše vlasy udržovat vyživené. Vyhněte se produktům na bázi oleje, ale hledejte hluboce hydratující přípravky. Suché vlasy prostě nikdy v životě k definování jednotlivých pramenů nepřimějeme.

Aplikujte přípravky, dokud jsou vlasy mokré. Čím kudrnatější vlasy, tím méně ručníku potřebujeme. Divné? Možná. Ale účinné. Po umytí (a kondicionéru) vlasy opláchněte, ručníkem maximálně vymačkejte (rozhodně hlavu nedrbejte ani si nedělejte turban), přehoďte si ručník přes ramena a vlasy po něm rozhoďte. Do takto minimálně vysušených vlasů aplikujte stylingové nebo pečující produkty, pročešte hřebenem s minimálním počtem co největších zubů.

Rozdělte vlasy do sekcí. Podle toho, jak husté je máte, rozdělte je při aplikování kosmetiky do několika sekcí (od dvou do zhruba osmi). Rovnoměrné rozvrstvení produktů je naprosto nezbytné!

Nepodceňujte kvalitu. Nic naplat, s gelem za pár korun z drogerie neuděláte takovou parádu, jako se speciálním přípravkem od kadeřníka. Nechejte si poradit, váš kadeřník vaše vlasy zná a jistě vám doporučí, jaké typy přípravků jsou pro vaše vlasy vhodné. Asi vás to bude stát trochu úsilí a trochu peněz, ale jakmile objevíte pro své vlasy to pravé, poznáte to okamžitě.

Jakmile aplikujete kosmetiku, nechte vlasy být. Pro hodně vlnité vlasy je nejideálnější nechat je schnout jen tak. Co lze, aplikovat, rukama, pročesat minimálně a nechat uschnout. Fén není zrovna váš nejlepší kamarád, difuzér by měl být jenom letmý známý (práce s ním, aby výsledek vypadal co k čemu, taky není zrovna jednoduchá). Nekartáčovat, nečesat, nesušit. Nechat být.

Fénujte jenom v nouzi. Nechávat vlasy jen tak uschnout, na to není čas vždycky. Zkuste si ale svoji zkrášlovací rutinu nastavit tak, aby to bylo možné co nejčastěji. I s difuzérem ztrácejí vaše vlasy při fénování vlhkost, kterou potřebují mnohem nutněji, než třeba ty rovné. Snažte se nikdy si nevyfénovat vlasy úplně dosucha (jenom v případě, že potom máte v plánu použít kulmu nebo žehličku).

Vyhýbejte se olejům. I když by se mohlo zdát, že olej je pro kudrnaté vlasy a jejich strukturu dobrý nápad, opak je pravdou. Oleje a přípravky na olejové bázi se hodí pro vlasy typu prstýnky, ale mírnějším kudrlinám moc neprospívá – vlasy nerovnoměrně zatíží a vlny pak budou vypadat jako poslepované z několika hlav. Navíc ztěžknou, takže budou přibité na místě, nepružné a zplihlé.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

barbinecka37 31. 8. 2016, 10:29
(Y)

Kategorie