Zobrazit přihlášovací formulář

Hokaido - lahůdka z Japonska

  • Publikováno:
Hokaido - lahůdka z Japonska

Představujeme vám další druh zeleniny, která právě dozrává, a proto ji seženete všude a za slušnou cenu. Důvodů, proč byste neměli váhat s koupí, je hned několik. Má vynikající nasládlou chuť, je nabitá beta karoteny společně s ostatními vitamíny a minerály. Dá se upravit na mnoho různých variací, ať už sladkých nebo slaných. Její jasně žlutooranžová barva vypadá krásně na talíři. Je požehnáním pro „líné“ kuchařky. Při vhodném skladování vám vydrží až do jara, takže si ji můžete dopřát, kdykoliv se vám zlíbí.

Máme začátek září, tak co říkáte na malé opáčko? Pamatujete si ze zeměpisu, že Honšú, Kjúšú, Šikoku a Hokaido jsou největší japonské ostrovy? Pak se vám asi vybaví taky školní jídelna a v ní dýňový kompot. Průsvitné cosi ve sladkoslanokyselém nálevu, které odpuzovalo už od pohledu. Tato zkušenost dost možná přispěla k tomu, že se dýni zdaleka vyhýbáte, jak tomu bylo i v našem případě. Dokud jsme ovšem nezažili osudové setkání s dýní hokaido.

Dýně hokaido pochází ze severu Japonska, ale díky snadnému pěstování ze semen ji můžete mít i na své zahrádce. Najdete ji ve dvou barevných variantách, se světle zelenou a sytě oranžovou slupkou. Ta druhá obsahuje více beta karotenu, podobně jako mrkev karotka.

Čím nám hokaido prospívá

  1. Dodá vám potřebné vitamíny a minerály

Vitamíny A, B, C, vápník, hořčík, fosfor, draslík. Čím je dýně více oranžová, tím více „ áčka“ obsahuje.

  1. Povzbuzuje trávení a podporuje ztrátu nadbytečného tuku

V dýni najdete nezanedbatelné množství

  • vlákniny,
  • proteinu,
  • vody (ta tvoří skoro 90 % obsahu),
  • jen naprosté minimum tuku
  • a okolo 10 g sacharidů na 100 g hmotnosti. A to vše v pouhých 37 kaloriích.
  • Při delším skladování se obsah cukrů zvyšuje. Takže třeba ještě v dubnu si můžete zdravě osladit život, a to platí i pro diabetiky.
  1. Podporuje detoxikaci organismu

Čerstvě vylisovaná šťáva z dýně vám pomůže s očistou organismu, kterou můžete zařadit právě teď, na začátku podzimu. V této době se doporučuje detoxikace těla, která je spojena s následnou odlehčenou stravou, viz naše recepty dále.

  1. Pomáhá při mnoha chronických nemocech

Žaludeční potíže, poruchy ledvin, poruchy slinivky, sleziny a nemoci srdce. To jsou potíže, při kterých si konzumací hokaido polepšíte.

  1. Máte domácí zvířátka? Pozor na cizopasníky.

Dýně hokaido vám pomůže poprat se s hlísty, roupy nebo škrkavkami, které nejsou v rodinách s domácími mazlíčky zase tak neobvyklé, jak by se mohlo zdát.

  1. Onemocnění prostaty

Konzumací opražených semínek se uleví zejména mužům, trpícím problémy s prostatou. Chroupání usušených a vyloupaných semínek však prospívá všem, včetně dětí.

Vaření z dýně hokaido

V obchodě vybírejte sytě zbarvené plody s tvrdou a celistvou slupkou, bez známek plísně nebo hniloby. Dýni můžete vařit, péct, dusit, grilovat, zavařovat, jíst syrovou, přidávat do buchet, bábovek, omáček, pod maso, do bramborové kaše nebo do těsta při pečení chleba.

Hokaido má jednu velkou výhodu - její slupka vařením nebo pečením změkne, takže odpadá otravné loupání.

Jak už bylo uvedeno, je to ideální surovina pro líné kuchaře, přičemž termínem „líný“ myslíme osobu, která chce pro sebe a svou rodinu vařit zdravě a výživně, ale víkendové dopoledne si dokáže užít jinak než u sporáku.

Podívejte se na recepty z dýně hokaido, můžete mezi nimi najít například polévky, karbanátky, klasickou pečenou dýni, ale i jiné variace. A napište ostatním, jak vám chutná!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

kasimo 6. 9. 2016, 11:41
(Y) (Y) (Y) (Y)Skvělý článek :), dýně je vynikající :)) (Y) (Y) (Y) (Y)
evicela 5. 9. 2016, 8:38
(Y) ano souhlas, taky jsem na ni koukala přes prsty do doby než jsem ji ochutnala, teď polévku i pečenou s česnekem miluju
barbinecka37 4. 9. 2016, 20:56
(Y)

Kategorie