Zobrazit přihlášovací formulář

Zlatá pravidla pro půjčování peněz přátelům a rodině

  • Publikováno:
Zlatá pravidla pro půjčování peněz přátelům a rodině

Přátelství si za peníze nekoupíte, ale můžete je penězi zničit. Půjčování peněz přátelům a rodině je velmi delikátní záležitostí, finanční situace je vždy velmi ožehavé téma. A pokud vnesete do vztahu téma peněz, je velmi pravděpodobné, že se dostanete do situací, které nebudou příjemné ani jedné straně. Jak se tomu vyhnout? Případně minimalizovat škody?

Je několik věcí, se kterými se musíte smířit, když máte na účtu o trochu více peněz. Někdy se stane, že na ně budou potřebovat dosáhnout lidé, kteří se na jejich vydělávání nijak nepodíleli. Není jednoduché si o peníze říct, to je třeba pochopit. Ale není ani jednoduché peníze půjčit, i když by se mohlo zdát, že vám nebudou chybět. Jde totiž o morální stránku věci, která zvládla rozhádat nebo rozpaky rozeštvat nejeden přátelský vztah.

Nejdříve je třeba vzít do úvahy, že peníze možná už nikdy neuvidíte. Tím samozřejmě nechceme nikoho hanit nebo banalizovat vliv mimořádných událostí, ale už samotný fakt, že někdo přijde s žádostí o půjčku za vámi a ne za bankou, nenasvědčuje ničemu dobrému. Pokud nepotřebuje peníze urgentně do několika hodin, může jít o nedostatečnou kredibilitu a tedy obavu, že od banky půjčku nedostanou, nebo o nedůvěru ve vlastní schopnost splácet. Proto zvažte – pokud se jedná o pro vás nelikvidační částku, jestli by nebylo vhodné ji od začátku definovat jako dar. Předejdete tak do budoucna mnoha rozpakům. Když už se rozhodnete peníze jako půjčku definovat, sami pro sebe si určete, jak moc je pro vás důležité dostat je zpět – a trvejte si na svém. I kdyby to mělo znamenat pravidelný příkaz se stokorunou měsíčně.

Udělejte smlouvu. A podpisy notářsky ověřte. Sami cítíte, že už teď se dostáváme na velmi tenký led. Smlouvu? S rodinným příslušníkem nebo dlouholetým přítelem? Vždyť si přece věříme, no ne? Zkušenost ukazuje, že i ty nejpevnější vztahy můžou peníze rozeštvat. Proto, pokud jste si sami pro sebe definovali, že trváte na tom, abyste peníze dostali zpět, se smlouvou neváhejte. A proč notářsky ověřené podpisy? Představte si situaci, kdy dojde k soudu, a vaše sestra, bratr nebo nejlepší kamarád vám do očí tvrdí, že vám nikdy nic nepodepsali. Tomu se doopravdy chcete vyhnout.

Neočekávejte žádné laskavosti. Pokud někdy pomůžete ve finanční tísni člověku, kterého dobře znáte, můžete mít pocit, že vám dluží něco víc než „jen“ peníze, které jste mu půjčili. Že jde o nějaký typ laskavosti, která není standardní. Ale pokud jste souhlasili a máte smlouvu, nárok myšlenky na vděk nebo jiný přístup z dlužníkovy strany byste si měli rychle vyhnat z hlavy. Protože očekávat laskavost může váš přítel vnímat jako projev nadřazenosti, upozorňování na to, že vaše finanční situace je lepší než jeho. Říct si o půjčku je pro člověka už tak dost těžké.

Zeptejte se, jestli nemůžete pomoct i jinak. Možná jsou vaši blízcí ve špatné finanční situaci, jejíž příčiny vy byste uměli vyřešit. Možná mají problém peníze vydělat nebo ušetřit, nemůžou sehnat práci atd. Můžete zjistit, na co peníze, které si od vás chtějí půjčit, potřebují, a zaplatit dluhy napřímo – abyste předešli nezodpovědnému zacházení s finančními prostředky. Pokud vám nechtějí prozradit, na co peníze potřebují, zpozorněte. Nemáte žádnou povinnost nést riziko bezúčelné půjčky a máte veškeré právo vědět, co se s vašimi penězi stane.

Připravte se říct „ne“. Odmítnout někomu pomoc je pro většinu z nás nepředstavitelné, natožpak v případě, když to nám „nijak neublíží“. Ale zapátrejte v paměti – určitě znáte z vlastní zkušenosti (nebo alespoň blízkého okolí) případy, kdy špatné účty udělaly špatné přátele. Chvíle výčitek, pláče nebo třeba i krátkodobá ztráta kontaktu s dotyčným v mnoha případech stojí za to, aby se vztah jako celek nezničil. Jistě jsou ve vašem nejbližším okolí osoby důvěryhodné a ty, kterým byste nesvěřili ani padesát korun, ale to neznamená, že se navzájem nemáte rádi. Podmiňovat vztah „musíš půjčit“ a „musíš vrátit“ často nemá cenu a je lepší celou tuto situaci utnout na začátku.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie