Zobrazit přihlášovací formulář

Nový rozměr ovesné kaše

  • Publikováno:
Nový rozměr ovesné kaše

Co má společného ovesná kaše a cuketa? Především to, že dohromady tvoří naprosto nepřekonatelnou kombinaci snídaňového arzenálu. Pokud jste zvyklí ráno snídat vločky (ať už pravidelně, nebo občas), přečtěte si, jak pomocí cukety povýšit ovesnou kaši na ještě zdravější, sytější a méně kalorické jídlo, než jakým je doteď. A s minimální změnou chuti!

O samotné kombinaci a jejím provedení později, nejdříve je třeba se něco dozvědět o cuketě. Cuketa (nebo cukína) je příbuzná dýně a dvouvaječné dvojče okurky. Je uměle vyšlechtěná a její pěstování se skoro nedá zkazit. Proto, ale i díky rychlosti, s jakou je možné od výsadby sklízet plody, je cuketa velmi rozšířená a u nás ji pěstuje kdekdo. Dají se sehnat celoročně, jenom v sezóně (která začíná v červnu a pokračuje až do září) zlevňují.

Co je na cuketě dobrého?

Není to jen obsah živin, ale i její chuťové vlastnosti:

  • Cuketa obsahuje velké množství vody a vlákniny, proto nás relativně dost zasytí. A to i přes velmi nízkou energetickou hodnotu.
  • Z vitamínů je třeba zmínit provitamin A (beta karoten), kterého obsahuje zhruba stejně, jako paprika.
  • Z minerálů nám zase nejvíc prospívá draslík, který odvádí z těla vodu a přebytečnou sůl.
  • Cuketu můžeme tepelně upravovat, pečou se z ní buchty, „bramboráky“, můžeme ji grilovat (mladé cukety klidně i celé), ale i konzumovat zasyrova.
  • Za takovou pestrost využití může především to, že cuketa je vlastně sama o sobě „bez chuti“. Na první pohled by se mohlo zdát, že to není úplně nejlepší vlastnost, kterou potravina může mít, ale opak je pravdou – díky tomu je využití cukety vlastně nekonečné.

Cuketa a ovesné vločky

Celé tajemství zní – přidávejte do ovesné kaš zhruba půl hrnku nastrouhané cukety. Proč? Zdaleka ne jen proto, že zelenina je prostě vždycky dobrý nápad.

Cuketa umí přijmout chuť ingrediencí, se kterými je smíchaná (proto je vhodné ji při jiných úpravách poměrně výrazně kořenit – skvěle se doplňuje například s česnekem), aniž by do celkové chuti jídla vnášela nějakou svoji iniciativu. Chuť kaše nijak nezmění, jen jí ubere na hutnosti, dodá vlákninu (takže se budete cítit o trošku déle sytí) a sníží její kalorickou hodnotu.

Jak na to?

Pokud máte ráno pět minut na přípravu ovesné kaše, budete mít i šest na přípravu ovesné kaše s cuketou. Tu je totiž dobré nastrouhat si čerstvou a nestrouhat si ji třeba den dopředu do zásoby (v takovém případě by se z cukety vysrážela voda a to, co byste ráno vytáhli z ledničky, byste chtěli všechno možné, jen ne jíst).

  • Do nepovařených vloček přidejte cca půl hrnku nastrouhané cukety (pokud chcete víc, nikdo vám samozřejmě nebude bránit. Vyzkoušejte a přidávejte podle chuti!).
  • Uvařte si kaši jako obvykle. Není třeba přidávat tolik vody nebo mléka, cuketa trošku vody pustí.
  • Přidávejte takové ingredience, na jaké jste zvyklí, cuketa v kaši ničemu nebrání.

Tipy Mimibazaru:

Do ovesných vloček je ideální používat jako sladidlo cokoliv jiného, než je cukr. Od hnědého cukru, přes agávový nebo javorový sirup, po med.

Skvělou porci živin do ovesných vloček přidáte burákovým máslem. Pokud si dáte při výběru záležet a koupíte si takové, které má co nejvyšší podíl ořechů (nad devadesát procent), dodáte si do těla také zdravé tuky.

Ovesnou kaši s cuketou si můžete udělat také naslano. Povařte vločky a cuketu s rozklepnutým vejcem, přidejte například sýr feta a zeleninu, jakou máte rádi. Podobnou kaši můžete udělat také například s kuskusem, ale podíl vlákniny, bílkovin a ostatních živin je ve vločkách ve srovnání s kuskusem mnohem vyšší!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

laurakozena 21. 9. 2016, 12:25
Skvělé děkuji!

Kategorie