Zobrazit přihlášovací formulář

Vytěžte z antiperspirantu maximum

  • Publikováno:
Vytěžte z antiperspirantu maximum

Jste sem tam rozladění z toho, jak se výsledek používání deodorantu nebo antiperspirantu ale ani trošku neblíží účinkům avizovaným v reklamě? Že jako omezení pocení, nedráždění pokožky a překrytí nežádoucího zápachu se tak úplně nekoná? I v tak obyčejné věci, jako je aplikace deodorantu nebo antiperspirantu, se dá „chybovat“. Je možné, že totiž očekávání, která máme, nemůže splnit produkt, který používáme. Nebo mu bráníme tím, jak ho používáme.

Používání deodorantu/antiperspirantu je v dnešní době jedním ze základních prvků osobní hygieny, je to něco jako čištění zubů. Prostě automatika. Každý máme oblíbenou značku i formu, prostě ráno přetřeme nebo nastříkáme do podpaží, a jdeme. Jenomže – už na poslední větě je hned několik věcí špatně.

Antiperspirant vs. deodorant

O rozdílných mechanismech působení těchto kosmetických přípravků jsme psali už dříve. Ve zkratce – deodorant překrývá pach, antiperspirant zabraňuje pocení. Takže záleží vlastně na vás, co zvolíte. Jen je dobré vědět to dopředu a nečekat od deodorantu, že zamezí vzniku propocených skvrn. Je tedy možné, že děláme něco špatně my sami. Co například?

Používáme nesprávný produkt. Jak jsme zmínili před chvílí (nebo dlouze rozvedli v jiném článku), deodorant a antiperspirant jsou dvě rozdílné věci. Spojuje je boj se zápachem, oba obsahují parfémované složky, které ho překrývají, nicméně deodorant jich obsahuje více a obsahuje je výhradně. Pach vzniká rozpadem organických látek v potu, antiperspirant s tímto efektem bojuje tak, že zabraňuje samotnému pocení. Záleží vlastně na vaší fyzické dispozici – volte produkt podle toho, jak moc se potíte.

Aplikujeme v nesprávnou dobu. Opět – o aplikaci antiperspirantu včetně toho, proč některé avizují dvaceti čtyř až čtyřiceti osmi hodinovou účinnost se dočtete jinde. Deodorant můžeme aplikovat nebo doaplikovávat kdykoliv přes den, záleží na tom, jak jsme na tom s nežádoucím pachem potu. Nejlepší čas pro aplikaci antiperspirantu je ovšem večer, než jdeme spát. A nevadí ani případná ranní sprcha – účinné látky mají na své působení dost času.

Nedáváme si ho dost. U většiny antiperspirantů je třeba přetřít (nebo přestříkat) poměrně hodně velkou část podpaží. A to docela silnou vrstvou. Aplikace by měla pokrýt podpažní jamku a její okolí zhruba deset centimetrů.

Používáme moc parfémovaný antiperspirant. S citlivou pokožkou nebo ekzémy můžou být parfémované složky antiperspirantů to, co pokožku dráždí a vysušuje. Jestliže máte potíže s citlivou pokožkou, sáhněte raději po neparfémovaných přípravcích.

Od školy používáme stejný přípravek. Svou značku jsme si vybrali často už při prvním nákupu vlastního deodorantu/antiperspirantu – hezky voněl (a voní) nebo měl pěknou barvu. Pokud máte oblíbenou značku a formu, kterou používáte už léta, je vysoce pravděpodobné, že si k ní vaše tělo dávno vypěstovalo rezistenci. Jako na všechny účinné látky a složení, i na ty v antiperspirantech si umí tělo prostě zvyknout.

Tipy Mimibazaru:

  • Aplikujte na noc.
  • Podpaží pořádně vysušte předtím, než aplikujete.
  • Pokud jste zapomněli aplikovat, krátkodobé řešení je dezinfekční gel na ruce (také zničí bakterie a předejde zápachu).
  • Stejně tak pomůže čirý alkohol, ideálně vodka (klidně s citrónem).
  • Pokud antiperspirant nefunguje tak, jak byste si představovali, aplikujte ho víc nebo změňte značku.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie