Zobrazit přihlášovací formulář

Jste v tom? Poradíme, kde začít

  • Publikováno:
Jste v tom? Poradíme, kde začít

Radostné očekávání s sebou přináší i množství otázek. Nemusíte vědět vše najednou, váš lékař bude během těhotenství vaším průvodcem a na vše potřebné vám odpoví. My vám dnes přinášíme článek s našimi vlastními zkušenostmi. Prozradíme vám vše, co jsme během těhotenství zjistili a co nám nikdo neřekl, a nevynecháme samozřejmě ani dobré rady či tipy.

Hodně odpočinku a tekutin

První trimestr je spojen s velkou únavou u většiny žen, mnohé navíc pociťují velkou žízeň. Dopřejte si proto hodně spánku a pijte dostatečné množství tekutin. Nejvhodnější je čistá voda, bez bublin. Dopřát si můžete ředěné ovocné šťávy nebo ovocné čaje. Ale u některých druhů buďte ostražité. Zatímco např. zázvor vám v prvních třech měsících pomůže s nevolnostmi, v posledním trimestru je jeho nadměrná konzumace nežádoucí - může totiž vyvolat předčasný porod.
Důležitá je pestrá, vyvážená strava, nesmí chybět zelenina a ovoce. Pokud máte pocit, že je váš jídelníček omezený a nemáte možnost jej upravit, pak jsou na trhu dostupné vitaminové doplňky, určené právě pro těhotné. Obsahují zejména kyselinu listovou a další důležité prvky a vitamíny pro správný vývoj plodu. Někteří odborníci však právě těmto preparátům přičítají vyšší porodní hmotnost dětí.

Co se vaší váhy týče, výsledek je individuální. Optimální přírůstek je mezi 9 až 13 kilogramy. Často je výsledná váha mnohem vyšší a ne vždy ji můžete ovlivnit. Např. pokud nastanou problémy se zadržováním vody v těle, kila míří neúprosně nahoru.
Rozhodně neplatí pravidlo "jíš za dva". Množství zkonzumované stravy by se od "netěhotného" stavu výrazně lišit nemělo. Můžete se potýkat s neobvyklými nutkavými chutěmi, v lepším případě na kyselé okurky, a s klidným svědomím jim občas podlehněte. 

Velmi přínosné bývají kurzy, kde se dozvíte, co vás v následujících měsících čeká a zároveň máte příležitost k seznámení s dalšími budoucími maminkami. Podobná situace, kterou právě prožíváte, pomůže navázat nová přátelství.  
Dále pokud plánujete dovolenou, volte její termín nejlépe v průběhu druhého trimestru. Pokud se chystáte do vzdálenějších koutů, k moři apod., určitě cestu nejprve konzultujte s lékařem.
Nezapomeňte na cestovní pojištění! Většina cestovních pojistek hradí náklady související s akutními problémy v těhotenství do 6. – 7. měsíce, proto si před cestou důkladně ověřte pojistné podmínky.

"pupek"

Nákupy s rozmyslem

V obchodech lze nalézt pestrou nabídku nejrůznějších potřeb pro miminka. Mnoho maminek v očekávání nakoupí vše, co se jim zalíbí, chtějí to nejlepší pro miminko a obchodníci takovým maminkám vycházejí vstříc.
Proto si promluvte s kamarádkami, zkušenými matkami. Poradí vám, že nejlepší kamarádka maminky dítěte s rýmou je odsávačka hlenů připojitelná k vysavači a že pomocí vlhčených ubrousků na dětský zadeček uklidíte celou domácnost. Budete parkovat kočárek doma? Poohlédněte se po návlecích na kola kočárku, abyste kola nemusela po každé procházce umývat.
Pozor na nákupní horečky v regálech se slevami, stále mějte na paměti, kdy se miminko narodí. Protože s tím novorozeneckým body s krátkým rukávkem za super cenu, v lednu příliš parády neuděláte. 

Nosit či nenosit?

Také tu máme dva protipóly alternativní a komerční matky, které na sebe v diskuzích útočí. Dítě nenosíte? Jste zlá matka! Dítě nosíte? Taky špatně! Je jedno, jestli vaše miminko bude mít látkové anebo jednorázové pleny, kočárek anebo šátek, důležité je, že ho budete milovat, že mu bude dobře a bude spokojené. Vše si nastavte tak, aby to vám oběma naprosto vyhovovalo. 

"satek"

Používejte vlastní hlavu...

a nestresujte se mýty, které o těhotenství kolují. Buďte vůči všem těmto věčným a ověřeným pravdám kritické. Já jsem si během těhotenství vyslechla, že synové se rodí po termínu, měla jsem příliš špičaté bříško - což je zaručený náznak, že čekám děvče. Syn se narodil týden před termínem.  Také jsem slyšela, že pokud byla maminka v dětství dobrým dítětem, bude její miminko náročné a naopak. Určitě se neděste, když se leknete a v daný moment si na bříško sáhnete, miminko se nenarodí s růží a pokud vás pálí žáha, rozhodně to nezaručuje hustou kštici na hlavě miminka. Tyto léty ověřené pravdy hoďte raději za hlavu, protože v těhotenství není jisté vůbec nic.

 

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie