Zobrazit přihlášovací formulář

Co před cvičením raději nepít

  • Publikováno:
Co před cvičením raději nepít

Pokud chodíme cvičit do posilovny (nebo kamkoliv jinam a jinak), chceme nejen podávat co nejlepší výkony, ale také, aby cvičení mělo maximální možný efekt. Někdy si to sabotujeme sami, aniž bychom to tak úplně věděli. Dodržování pitného režimu je důležité, ale cokoliv kromě vody může mít i variantu, které bychom se před cvičením měli vyhnout. Jaké pití si pár hodin před tréninkem odpustit? Něco může být tak trošku překvapení.

Budeme si muset trošku počíst

Všechny druhy nápojů mají různé varianty. Nás budou zajímat nejvíc ty, které mají vysoký obsah cukru, ten totiž před cvičením nechceme. Ale proč? Když si máme dát před cvičením banán, abychom měli dost cukru a tudíž i energie na cvičení? Nebo když si svalovci před tréninkem kupují „karbo“ (sacharidové nápoje pro vyšší jednorázový výkon)? On není cukr jako cukr, a není cvičení jako cvičení. Pro potřeby spalování je vhodné dát si těsně před tréninkem vyšší dávku jednoduchého cukru, který nám dodá energii na začátek, ale rychle ho spálíme a začneme pracovat na přeměně tukových zásob. Pokud si systematicky zvyšujeme hladinu krevního cukru složitějšími sacharidy, těmi, které tělo hůř zpracovává (může to být i kombinací s jinými látkami), k tukovým zásobám se při cvičení ani nepropracujeme, tělu bude stačit energie, kterou máme díky cukru v krvi.

Co tedy bezprostředně před tréninkem (plus mínus pár hodin) určitě ne?

Alkohol. Samozřejmě.   Rozhodně nepijte alkohol před cvičením, a to ani v malém množství nebo slabé variantě. Tentokrát výjimečně nejde ani tak o cukr, jako o to, že alkohol dehydratuje, otupuje rovnováhu, zpomaluje reakce a podporuje záněty. Když toto všechno dáte dohromady, tak je pravděpodobné, že se přetáhnete, pořádně nezregenerujete, popřípadě si ještě nějak fyzicky ublížíte. Navíc z vás alkohol půjde cítit – jak z dechu, tak z potu. A to prostě nikdo kolem vás (a ani vy) nechcete.

Cokoliv z mléka. Mléko je před cvičením vždycky špatný nápad. Pokud si chcete dát třeba koktejl nebo proteinový nápoj z mléka, nechte si ho po cvičení. Mléčné výrobky obsahují proteiny, tuk a často také spoustu cukru. Tato kombinace vyžaduje chvilku na trávení, rozhodně není dobré jít se hned po požití snažit o nějaké výkony. No a ještě k tomu všemu vás to může docela „nafouknout“. A víte, co pak hrozí, že ano? Pokud si dáváte protein před cvičením, rozhodně ho mixujte s vodou.

Ovocné nápoje. Některé jsou prima, některé jsou zase napěchované cukrem a barvivy. Tady byste se měli řídit podle etikety. Přidaný cukr nebo kukuřičný sirup jsou to, co nechceme. Ovocné nápoje jsou ale dvojsečné, dráždí žaludek a můžou způsobit, že se nám při cvičení udělá špatně. Proto nejsou nejlepší variantou ani fresh džusy, i když co se týče obsahu nežádoucích cukrů, tak jednoznačně ano. Nejideálnějším způsobem, jak si dopřát ovocné pití před cvičením, je voda s celým nebo nakrájeným ovocem nebo kokosová voda.

Limonády, perlivé pití. Ohledně obsahu cukru se nemusíme moc rozepisovat. To, že jsou všechny limonády (ano, některé víc než jiné) doslova přecpané cukrem, se ví všeobecně, stačí se podívat na etiketu. Ale i když pijete neslazené varianty, nemáte zdaleka vyhráno. Bublinky velmi dráždí žaludek a nafukují, takže vám může být zle, zároveň ale také vyvolávají větší prokrvení v oblasti žaludku a tím teoreticky také nedostatečné zásobování živinami ostatních částí těla. Jednoduše tak brání efektivitě cvičení, budete rychleji unavení.

„Sportovní“ nápoje. Toto může být trošku překvapení, ale mezi jednotlivými druhy iontových, carnitinových, spalovacích nebo naopak nakopávacích nápojů je obrovský rozdíl. Ne všechny jsou kvalitní a ne všechny obsahují to, co bychom si představovali, že by obsahovat měly. Některé jsou s nízkým nebo žádným obsahem cukru a s vysokou hladinou elektrolytů, takže nám doopravdy pomáhají rehydratovat, některé jsou bohužel jenom sladké limonády bez bublin. Pokud si ty vysokocukrové dáte před cvičením, pravděpodobně zažijete příval energie a následný pád.

Pro různé obohacené nápoje platí argument, že všechny látky, které do těla dostaneme rozpuštěné, lépe vstřebáme. Zároveň je to i argument proti, protože těch látek může být až moc, popřípadě můžou být nepotřebné nebo dokonce škodlivé. Cukr obsažený v nápojích má málokdy něco společného s přirozenou a jednoduchou formou, kterou jsme schopni využít v náš prospěch. A tak nám opět spíš škodí. Univerzální pravidlo je, že když si nejste jistí, pijte vodu. Vodou nic nezkazíte, naopak, většinou to bude lepší volba, než jakékoliv jiné pití.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

barbinecka37 13. 11. 2016, 11:31
(Y)

Kategorie