Zobrazit přihlášovací formulář

Rebarbora

  • Publikováno:
Rebarbora

Příjemně kyselkavá chuť a blahodárné účinky na lidský organismus. To je rebarbora. Používá se jako ovoce, ale jde o zeleninu. A její sezóna právě začala.

Pro kuchyňské zpracování se používají stonky – zdužnatělé řapíky. Bývají tmavě červené a zelené, podle odrůdy. Důležité je stonky zbavit silné horní vrstvy. Výborně je oloupete za pomoci malého ostrého nožíku nebo škrabky. Poté můžeme pokračovat v přípravě a rebarboru tepelně zpracovat. Listy, které vypadají trochu jako lopuchy, se v kuchyni nepoužívají.

Kvůli vysokému obsahu kyseliny šťavelové není vhodná konzumace syrových stonků. Stačí je jen chvíli povařit v lehce ocukrované vodě. Vodu už dále nepoužíváme a vylejeme. Syrová rebarbora může způsobovat žaludeční problémy a podráždění střev.

I když máte rebarboru rádi, tak právě kvůli kyselině šťavelové byste ji neměli jíst častěji než dvakrát týdně. Lidé, kteří mají žlučníkové či močové kameny by ji neměli jíst vůbec.

Rebarbora má své pozitivní účinky. Ničí škodlivé mikroorganismy, prospívá krevnímu oběhu a je močopudná. Obsahuje i menší množství vitaminu C, provitamin A a vitamin B, vápník a draslík, hořčík a fosfor.

Z rebarbory můžeme připravit vynikající kompot. Pro tento účel ji můžeme kombinovat například s malinami, jahodami, kiwi či ananasem. Stejně tak z ní můžeme vyrobit chutnou marmeládu. Pro tyto účely se hodí především kombinace s jahodami.

Rebarboru můžete použít i do závinu, místo jablek a do jakéhokoliv moučníku na plech.

Kdo chce rebarboru pěstovat doma na zahradě, tak si musí sehnat alespoň jeden řapík i s kořeny. Ten se musí zasadit do země, která je vyživená hnojem, případně kvalitním kompostem. Potřebná je hojná zálivka a jednou nebo dvakrát ročně přihnojení. Ideální je domácí kompost nebo kravský hnůj. Vzhledem k tomu, že budete rebarboru konzumovat, snažte se vyhnout chemickým hnojivům.

Rebarboře svědčí stinné, vlhké místo. Není nutné ji přesazovat, na jednom místě vám může plodit roky a roky.


Snadná rebarborová bublanina

3 vejce

1 hrnek cukru krupice

1 hrnek šlehačky

2 hrnky polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

rebarbora

cukr na posypání povrchu koláče

 

Postup

Vejce smícháme s cukrem (použijeme při tom metličku), přidáme šlehačku, mouku a prášek do pečiva. Plech vyložíme pečicím papírem a na něj těsto vylijeme.

Rebarboru oloupeme a nakrájíme na špalíčky, které naskládáme do těsta. Celý koláč jsem pro jistotu posypala cukrem, protože rebarbora byla dost kyselá.

Pečeme při 180 °C 20 minut.

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

peta.kubajs 26. 5. 2015, 18:31
(L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) super koláček
barbinecka37 20. 5. 2015, 19:54
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) [A] (F)

Kategorie