Zobrazit přihlášovací formulář

Kterým potravinám se vyhnout, jestliže trpíte nadýmáním

  • Publikováno:
Kterým potravinám se vyhnout, jestliže trpíte nadýmáním

Pocit plného břicha? A doprovodné jevy? Nic příjemného a dokonce nic, o čem by se člověku chtělo s někým bavit. Nemusíte rovnou trpět alergiemi nebo závažnými nemocemi, abyste se cítili nafoukle po některých typech jídla. Každého metabolismus funguje o trošku jinak, různě procesujeme různé látky a některé jsou prostě rizikovější než jiné. Čemu se vyhnout, pokud se nechceme cítit jako nafukovací balón?

Za všechny nežádoucí potíže může třeba jenom to, že jsme ve stresu nebo spěchu a polykáme moc vzduchu. Taky to ale může znamenat problémy s látkovou výměnou nebo nevhodné stravování. A když máte pocit, že děláte všechno dobře, ještě za to může následujících osm věcí:

Mléčné výrobky. Lidé s alergií na laktózu vědí, co nastane, když ji do těla přijmou. Ale alergie není jediná forma intolerance, laktóza nám může prostě obyčejně „jenom vadit“. Příčinou je většinou nedostatečná produkce enzymu laktázy. Pokud vypozorujete zhoršení stavů po požití mléčných výrobků, zkuste přejít na varianty bez laktózy. Nebo jejich přísun omezit.

Zelenina, která obsahuje komplexní sacharidy. Takzvanou rafinózu, která často dělá potíže v trávicím traktu, obsahuje například brokolice, zelí, růžičková kapusta nebo chřest. Pokud zjistíte, že vám dělají špatně tyto potraviny, nezbývá než se jich vyvarovat. To ale neznamená zanevřít na zeleninu obecně!

Některé ovoce. A to konkrétně takové, které obsahuje další typ cukru – sorbitol. Najdeme ho v jablkách, hruškách nebo ve švestkách. Při jejich trávení bakterie v tlustém střevě pracují u mnoha lidí na maximum a vytvářejí tak nadbytek různých plynů. Pomáhá ovoce tepelně zpracovat.

Celozrnné výrobky. Ty obsahují kromě vlákniny právě také onu zmiňovanou rafinózu. Pokud dělá potíže trávení obyčejného i celozrnného pečiva, jsou vhodné alternativy z rýže.

Luštěniny, především fazole. Asi nejznámější příklad potravin, které nadýmají. Nemůže za to nic jiného než opět rafinóza, která potřebuje rozložit na jednodušší cukry, aby byla dobře stravitelná. Pokud je trávíte špatně, pravděpodobně tvoříte nedostatečně enzym alfa galaktosidázu.

Perlivé nápoje. Ty podporují nadýmání, ale úplně jiným způsobem. Naprosto jednoduše totiž polykáme mnohem větší množství plynu, než normálně. I když se množství bublinek zdá zanedbatelné, není tomu tak. Když pak ještě přidáme v kombinaci cukr nebo umělá náhradní sladidla, může se fyzika spojit s fyziologií a nafouknuté břicho je na světě.

Procesované potraviny. To jsou takové, jejichž suroviny jsou upravené skoro až k nepoznání – především za účelem snížení obsahu cukru, tuku nebo jiných látek. Prostě potraviny tak trošku falšované. Spousta z toho, co jim bylo odebráno, je kompenzovaná cukrem nebo solí, které v kombinaci s pro tělo hůře stravitelným jídlem tvoří prostředí ideální k nadměrné tvorbě plynů. A o čem mluvíme? Především různé snacky, jako jsou chipsy nebo nachos, ale také netučné varianty jinak přirozeně tučných potravin (jogurty, sýry…).

A další, zejména:

  • Cibule. I česnek a pórek. Obzvlášť v syrovém stavu.
  • Vajíčka. Nejvíce ta natvrdo uvařená.
  • Houby. V jakékoliv úpravě.

Co dělat?

Potraviny, které vám způsobují potíže, je třeba vyloučit z jídelníčku nebo je nahradit alternativou (například sójové nebo jiné mléko atd.). Důležité je mít také na jídlo dostatek času, pořádně ho rozžvýkat a nehltat. Fenykl, máta nebo anýz jsou byliny, které nám mohou pomoct od nadýmání, především je pijeme ve formě čajů. Především jde ale o to dodržovat určitý životní styl – konzumovat potraviny bohaté na probiotika, mít dostatečný pohyb, věnovat se svému zdraví.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie