Zobrazit přihlášovací formulář

Jak stres ničí tělo

  • Publikováno:
Jak stres ničí tělo

Jestliže si už dlouho říkáme, že „procházíme náročnějším obdobím“ a měli bychom s tím něco dělat, ale náročné období se stalo naším novým standardem a my čelíme stresu na denní bázi a jeho hladina rozhodně neklesá, je třeba vědět, že psychická nepohoda není zdaleka to jediné, co nám stres způsobuje. Celkem agresivně totiž nakládá s naším tělem. Co všechno se může stát?

Že je stres spouštěč, vyvolávač a taky zhoršující faktor mnoha nemocí, ale také třeba zánětů nebo psychických potíží. A jelikož valná většina z nás dospěla do stavu, kdy si nejsme schopni užít v klidu ani obyčejné ranní kafe natož snídani, máme pro vás pár strašáků. Protože jestliže stres od rána roste a my ho neodstraňujeme, neventilujeme nebo mu nepředcházíme, můžeme brzy zaznamenat citelné škody.

Obrovský spouštěč migrén. Asi už jsme všichni zažili situaci, kdy nás z přepětí bolí hlava, cítíme se nesoustředěně, můžeme dokonce mít i závratě. Kdo ale prožil a prožívá pravé migrény, asi ví, že je to něco, co člověka paralyzuje a naprosto ho vyřadí z provozu. Bolest, která se rozlévá z čela přes celou hlavu po páteři, zvedá se nám z ní žaludek, zvracíme a špatně nám dělá sebemenší zvuk nebo paprsek světla, nejen, že nám nedovoluje se soustředit, ale potlačí skoro všechny normální motorické funkce.

I když existuje medikace, málokdy se nám podaří záchvatu migrény úplně vyhnout, když už jednou začal. Život bez stresu významně napomáhá k redukci takových začátků. I celých záchvatů.

Většinová příčina žaludečních a zažívacích potíží. Asi jsme to do jisté míry zažívali někdy všichni, před písemkou ve škole, zkouškou na vysoké, pracovním pohovorem, hádce s partnerem. Nevolnost, křeče v břiše, průjmy. Stres ovlivňuje zažívací trakt a brání tělu vstřebávat a zpracovávat živiny. Proto pociťujeme buď nadměrnou, nebo naopak žádnou touhu po jídle. Od bolestí žaludku po potíže s trávením a nadýmání, to všechno může mít na svědomí stres.

Dermatologické potíže. Asi už jste si všimli, že to vypadá, jako by tělo těžká období ještě sabotovalo tím, že na různých úrovních selhává. Při akutním stresu můžeme zažívat různé nestandardní kožní potíže. Od svědivých vyrážek zdánlivě nejasné příčiny, po zhoršení akné, ekzémů, kopřivky nebo lupénky. I když na nejčastější projev stresu, svědivou vyrážku, často pomáhá obyčejný zklidňující krém například s aloe vera), někdy je návštěva dermatologa nevyhnutelná. Ale připravte se na otázku: „Nejste poslední dobou více ve stresu?“

Potíže neurologické, se soustředěním a pozorností. První a nejpodstatnější částí našeho neurologického fungování, kterou stres nepříznivě ovlivňuje, je spánek. Spánek zajišťuje nejen nervové, ale také mentální a ostatní fyzické zdraví, energii i regeneraci. Je extrémně časté, že stres připraví člověka o jednu až dvě hodiny spánku denně, a to se rozhodně pozná. Nedostatek spánku může zapříčinit kde co. Neschopnost se soustředit, rozhodovat, zamlženou mysl, pomalost, nezvládání pracovních i domácích povinností… a to všechno vede, velmi ironicky, ještě k většímu stresu.          Když tedy pomineme, že to může vést k potížím s krevním tlakem, ostatním kardiovaskulárním problémům nebo k dýchacím potížím. Ano, můžeme brát prášky na spaní, ale ty s sebou zase nesou další a ne o moc příjemnější vedlejší účinky.

Nejlepší medikace na problémy se spánkem je změna životního stylu. A různé další změny, které vedou co nejpřímější cestou k eliminaci stres z našeho života.

Žijeme ve světě, který nám dává potřebu bažení po úspěchu, luxusu a dostatku. Ať už to pro člověka znamená cokoliv, pravděpodobně to s sebou přinese taky stres, duševní diskomfort a neustálý tlak, který na sobě cítíme. Platíme za to mnohem větší daní, než si většinou připouštíme. A pomalu přichází doba, kdy klidná mysl a životní pohoda budou dalek cennější, než byty, domy, auta a adrenalin.  

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

marryk 28. 11. 2016, 7:37
Naprosto souhlasím! :-(
hopulenki 24. 11. 2016, 21:48
Napsané jako ze života (Y) (hadka) čtenárka Jíta (F)
Doména 24. 11. 2016, 11:42
(pusa)

Kategorie