Zobrazit přihlášovací formulář

Co u hubnutí nejčastěji zanedbáváme

Co u hubnutí nejčastěji zanedbáváme

Představte si situaci. Jste připravení shodit pár kil. Od dvou po třicet. Jste připraveni na to, že to bude stát hodně úsilí – jak fyzického, tak psychického. Začnete, pokračujete, jde to skvěle… a najednou stop. Dál ani krok. Co je nejčastěji příčinou pomalého, zastaveného, nebo hlavně neefektivního procesu hubnutí? Výživoví specialisté, trenéři i hubnoucí koučové (ano, toto povolání existuje a nemusí mít nutně nic společného s fyzickým tréninkem) se shodují na následujících největších překážkách, kteří si lidé na cestě za vysněnou postavou kladou.

Co všechno drží klienty zmíněných profesí zpátky? A jak to řešit?

Nejíme dost. Velmi, velmi, velmi opakovaný problém. Až pro mnoho lidí znamená hubnutí vlastně hladovění. Pokud cvičíme (což k hubnutí patří neodmyslitelně) denně spálíme 2500 kcal a přijmeme jen 1200, naše tělo trpí hlady a nedostatkem živin. Tímto procesem se nám nejen zpomalí bazální metabolismus, takže budeme celkově hůře spalovat, ale vlastně se podvyživujeme. Na samotném počtu kalorií tolik nezáleží, co je podstatné, to je nutriční složení stravy. Zmíněných 1200 kcal totiž můžeme slupnout ve dvou tabulkách čokolády, ale taky ve spoustě masa a zeleniny. Na kila. Nebojte se jíst! Smoothies, maso, zdravé tuky (avokádo, ořechy, semínka), bílkoviny (luštěniny, maso, tofu, ryby…) a neomezené množství zelené zeleniny.

Zaměřujeme se na kardio a ne na posilování. Toto je nejčastější chyba především u žen. Kardio cvičením efektivizujeme stávající svalovou hmotu, ale nebudujeme novou. A čím víc svalů, tím lepší metabolismus! Kardio nám jenom spaluje kalorie, což je sice fajn, ale zdaleka ne dostačující. Přidejte váhu! Pokud jste na kardio zvyklí, prostě k němu jenom přidejte váhu. Pořiďte si závaží kolem kotníků a zápěstí. Ideálně ale do svého tréninku zařaďte ten silový. I kdyby to mělo znamenat posilovat na strojích bez zátěže (příliš velká zátěž způsobuje nárůst objemu svalů). Nebo třeba cvičit obyčejné cviky doma – (dámské) kliky, prkno, dřepy… A začněte lehoučce, ať se neodradíte!

Říkáme si „jsem na dietě“ a permanentně měníme životní styl. Ačkoliv to na první pohled nevypadá, toto je otázka psychiky. Jakmile sami sebe přesvědčíme o tom, že to, co děláme, je jen krátkodobá změna a pak se budeme moct vrátit ke starému životnímu stylu, budeme mít nejen větší potíže váhu shodit, ale taky si ji udržet. Protože jakmile dosáhneme svého cíle, najednou nevíme, jak dál. Vymažte slovo dieta ze svého slovníku! Protože to, co nás dovede ke shození kil, je zdravý životní styl. Neměli bychom být na dietě, ale měnit svou rutinu, která nám zůstane, i když kila odejdou. Klíč je objevit takové změny, které nám budou vyhovovat, které si budeme užívat.

Nemáme dostatečnou podporu. Jsou to vaši přátelé, rodina nebo třeba partner, kdo vám říká, co byste na sobě měli změnit? Včetně váhy? A potom jsou na rodinné oslavě, romantické večeři nebo třeba party naštvaní, že nejíte všechno, co vám přijde pod ruku, že si nedáte řadu panáků nebo se urazí, když si přinesete vlastní jídlo? To může být hodně velkou překážkou v dosahování cíle. Najděte si spřízněnou duši! Ideálně v každé skupině někoho. Protože respektovat vaše rozhodnutí by okolí mělo, i když se to tak často neděje. Potřebujete někoho, kdo vás bude podporovat a kdo se vászastane, když už na to nebudete mít sílu sami. Kamarádka, sourozenec, táta… kdokoliv, kdo řekne: „Tak ji nenuťte!“a dá tak svým chováním příklad pro ostatní.

Nemáme konkrétní cíle. Každý velký cíl je jen souhrnem dosažení těch dílčích. Obecně – cíl chci mít krásnou postavu se naplňuje mnohem hůř, než cíl chci zhubnout 15 kilo. Buďte SMART! Každý správný cíl má být podle teorie SMART (z anglických slov Specific, Measurable, Attainable, Realistic, and Time-bound). Tedy konkrétní, měřitelný, dosažitelný, realistický a s termínem; ukotvený v čase. A začít se dá doopravdy po malých krůčcích. Třeba zítra vypiju dva a půl litru vody a nedá si žádné jiné pití, maximálně ještě tak zelený čaj. A to už je něco, co naprosto přesně víme, jestli jsme splnili, ale hlavně – dobrý pocit se dostaví už za chvilku! Všechno je třeba si pěkně rozdělit do malých a splnitelných kroků.

Přeceňujeme efekt jednoho tréninku. Dost často nás láká jít cvičit a pak už celý den nic nedělat, respektive se třeba ještě odměnit. Nebo si myslet, že když už jsme cvičili, můžeme si dát dort/vypít lahev vína/jít pozdě spát… atd. Bohužel, tolik benefity jedno cvičen prostě nemá. A tak často jedno cvičení vlastně umí pokazit to, čeho chceme dosáhnout. Pozor! Zvýšený výdej kalorií nám vždycky zvedne apetit. Musíme se prostě hlídat – abychom nesáhli po tom, co je lákavé a rychlé, místo po tom, co potřebujeme a musíme si připravit. Nebo po kompenzaci za to „utrpení“, které jsme přečkali.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie