Zobrazit přihlášovací formulář

Proteinová snídaně i bez vajíček

  • Publikováno:
Proteinová snídaně i bez vajíček

To, že bychom měli začínat den s pořádnou dávkou výživy, to víme. A naládovat se hned ráno různými cukry taky není nejzdravější, to už nám nutriční specialisté vtloukli do hlav taky. Ale když chceme ráno rychlou, výživnou a na bílkoviny bohatou snídani, většinou sáhneme po vejcích (na různý způsob) a nějakém tom pečivu. Existují ale nutričně vynikající alternativy, které nám nezaberou vlastně ani tak dlouho, jako ta vaječina. Co si můžeme ráno dopřát k jídlu s přípravou pod pět minut?

Samozřejmě velmi záleží na našich zvycích, celkovém příjmu, výdeji a životním stylu. I když si z jídla děláme rituály, vajíček budeme mít za chvíli plné zuby. A tak, i když jsou zdravá, je můžeme sem tam nahradit něčím neméně výživným, ale rozhodně variabilnějším. Čím si zpříjemnit ráno?

Koktejlem. Máte mixér? Výborně, tak v tom případě máte napůl vyhráno. Dejte do něj 300 ml mléka (o obsahu tuku rozhodněte sami), jeden banán a dvě lžičky burákového másla. Rozmixujte a i s umytím mixéru máte skvělou, výživnou a nutričně vyváženou snídani asi za dvě minuty.

Kaší z ječmene. Ječná kaše je ale skvělou alternativou díky svému obsahu vitamínů B a E, složitých cukrů a vlákniny k obyčejným ovesným vločkám. A víte, co je dobrá zpráva? Nemusíme ho nechat projít varem – smíchejte jeden bílý jogurt a zhruba polovinu kelímku ječmene, nechte přes noc v ledničce a… hotovo. Ráno přihoďte nastrouhaný kokos a čerstvé ovoce podle chuti (vynikající jsou švestky nebo třešně), pokud je třeba, doslaďte medem.

Ovesnou kaší s řeckým jogurtem. Smíchat ovesné vločky s vodou nebo mlékem zdaleka není jediná možnost. Stejně tak dobře je můžeme smíchat s řeckým jogurtem, který je sám o sobě dost výživný. Opět – smíchejte s ovocem (ideálně jahodami) a medem. Není třeba vařit, není třeba nechávat odležet.

Vitaminovou bombou. Budete potřebovat 200 ml vody, 200 ml pomerančové šťávy, 100 g ricotty (ideální, když vám zbude z vaření!), dvě středně velké řepy (oloupané a nakrájené), 50 g vlašských ořechů, 300 g mražených jahod, zhruba 3 cm čerstvého zázvoru (oloupaného a nakrájeného na menší dílky), lžičku skořice. A to všechno do mixéru a dát tomu aspoň minutku, ať jsou všechny ingredience dohladka. Vyjdou vám minimálně dvě porce a toto jídlo/smoothie/pití/cokoliv je jedna z nejzdravějších věcí, kterou si po ránu můžete dopřát. Dodá potřebné vitamíny, vlákninu, minerály i proteiny, zůstanete velmi dlouho sytí a na imunitu, popohnání metabolismu a uspokojení chuťových buněk není moc lepších věcí.

Ostrý jogurt. Myslíte si, že jogurty se dají vylepšit jen nasladko? Omyl. Vezměte jeden bílý jogurt a pěkně ho posypte špetkou kajenského pepře a chilli. Přidejte pár plátků kapie a asi 100 g sterilované cizrny. Pokud bude třeba, ochuťte jogurt nálevem z cizrny.

Všechny uvedené recepty obsahují zhruba 400 kcal a zdaleka ne jen pro tělo potřebné cukry a bílkoviny. Obsahují také nezanedbatelné množství vlákniny a vitamínů, esenciálních kyselin i minerálů. Protože ke správnému fungování nepotřebujeme převahu jedné živiny, ale jejich dokonalou rovnováhu. Všechny tyto recepty si můžete připravit jednoduše doma často z ingrediencí, které tam už dávno máte.

Varianty smoothie a koktejlů jsou ideální pro všechny, kdo „nesnídají“. Formou vlastně pití můžeme přijmout spoustu živin, které nutně potřebujeme, a to, že bychom snídani neměli ani přeskakovat, ani podceňovat, už asi taky víme všichni.  

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie