Zobrazit přihlášovací formulář

5 nejběžnějších krizí ve vztahu

5 nejběžnějších krizí ve vztahu

Všechny mnohaleté páry si projdou životními milníky, které ovlivní jejich vztah. Tak, jak se vyvíjí jejich životy, vyvíjí se vzájemné pouto, a to během let zažije několik krizí.

Krize nastává během velkých chvil ve vztahu a takových momentů je u dlouholetých párů více než dost. Vše začíná rozhodnutím bydlet spolu, pak přichází na přetřes manželství, děti a tak dále. V páru se je vždy o čem rozhodovat. Toto vše může vztah ovlivnit natolik, že se buď posílí nebo zcela rozpadne. Zde je pět nejběžnějších krizí, které vedou k ukončení spolužití nebo upevnění vztahu:

První rok

Jedná se o období adaptace, které může být složité, zejména pokud jedna polovička odmítá zvyky toho druhého. Ale vztah je přece o kompromisech.

Narození dětí

Proměna páru v rodinu je velkou změnou. Žena se stane matkou, muž otcem, k tomu se přidají babičky, dědečkové, tetičky a denní rytmus se změní v nepoznání. Otec se může cítit odsunutý na druhou kolej, protože maminka se věnuje více dítěti než jemu. Novopečená maminka zase mívá pocity, že je na vše sama a dennodenní rutina ji na radosti ze života nepřidává.

Sedmé výročí

Říká se, že po sedmi letech vztah ovládne rutina a napětí mezi párem narůstá, chvíle blažené zamilovanosti jsou pryč. Něco na tom asi bude, protože v sedmém roce se páry nejčastěji rozcházejí.

Děti v pubertě

V tomto období se rodiče často začínají rozcházet v názorech na způsob výchovy. V případě, že je dospívání potomků obzvlášť problémové, obviňují se rodiče z výchovných chyb navzájem.

Syndrom prázdného hnízda

Jakmile děti opustí hnízdo, přichází v rodině nový moment, redefinují se role členů, určují se nové limity, mění se denní rutina a ne všechny páry se dokážou se změnou vyrovnat.

 

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

jitka65 16. 6. 2015, 19:59
Trochu málo. Co ten zbytek? Málo peněz, ztráta zaměstnání nebo naopak moc práce a problémy v práci, protože v každé práci se nějaká P najde, málo času na rodinu nebo taky žádný čas na rodinu, nemoc. Prostě všechno to, kvůli čemu se neženíme - nevdáváme...... Jitka

Kategorie