Zobrazit přihlášovací formulář

Inzerát, který se pokoušíte rezervovat nebyl nalezen.

Bazalkové pesto – chuť a vůně Itálie

Bazalkové pesto – chuť a vůně Itálie

Bazalkové pesto. Pro některé dost možná zprvu neznámá, ale rychle návyková chuť. Třeba vám utkvěla v hlavě po návštěvě italské restaurace, načež jste následně prohledávali internet, abyste zjistili, co to jenom bylo za speciální surovinu. Možná vám drobná sklenička padla do oka v regále supermarketu a rozhodli jste se její obsah vyzkoušet. Nebo jste mohli rovnou patřit mezi ty šťastné, kteří na dovolené v Itálii ochutnali čerstvou domácí variantu této bazalkové dobroty. Ať už bylo vaše první setkání s pestem jakékoli, věříme, že i vy jste záhy rozšířili řady jeho nadšených konzumentů. A pokud jste jej dosud nezkusili, vřele doporučujeme. Věřte, že ochutnat Itálii skrze tento čerstvý bylinkový zázrak, stojí za to.

Krása spočívá v jednoduchosti

Toto moudro platí u italské kuchyně dvojnásob a u pesta tomu není jinak. Jeho složení je prosté, přitom kombinací chutí dokonalé. Tradiční „pesto genovese“ pocházející z Janova, které je základem všech pozdějších chuťových alternativ, se neskládá z ničeho víc než z drcených listů bazalky, z piniových oříšků, pikantního ovčího sýra a panenského olivového oleje. Ano, pouze tyto čtyři suroviny stojí za tím nezapomenutelným gurmánským zážitkem. Aby však pesto svému věhlasu dostálo, vždy platí jedno – čím kvalitnější suroviny, tím lepší chuť. Doporučujeme tedy při nákupu věnovat pozornost etiketám. Zatímco v některých pestech skutečně najdete suroviny, kterými se pyšní janovský originál, jiné mohou být drahými náhražkami, které se jako tradiční pouze tváří.

Nebojte se vyzkoušet vlastní recepturu

Právě jednoduchost složení představuje největší výhodu pesta. Snadno si jej totiž můžete vyrobit sami. Zcela jistě tak přímo u vás doma vznikne osobitý originál, neboť poměr surovin záleží pouze na vaší chuti.

Chcete-li se držet tradičního postupu, budete potřebovat hmoždíř na koření – bazalka se totiž drtí právě v něm. Postupné uvolňování silic z jejích listů pod hmoždicí paličkou je navíc zárukou úžasného vonného zážitku. Chcete-li mít ale vše hotové rychleji a komfortněji, pesto se nezalekne ani ponorného mixéru, žádné obavy.

  • Tip Mimibazaru: Pesto je úžasně „kreativní hmota“. Bazalku můžete, zejména v sezóně, kdy bylinky bohaté na vitamíny rostou všude kolem nás, nahradit čerstvými kopřivami nebo například medvědím česnekem. Obě varianty jsou skvělé. Nebojíte-li se experimentovat, pak by vás mohla zaujmout červená varianta pesta, tzv. „pesto alla sicilian“. Jeho příprava spočívá v nahrazení zelené suroviny, tedy bylinky, surovinou červenou, tedy voňavými sušenými rajčaty.

Ptáte se, kde sehnat kvalitní uzrálý ovčí sýr? Nejlépe v některé ze sýráren, které už jsou dnes součástí každého většího supermarketu. Ideální volbou je sýr pecorino, který je k dostání v několika variantách. Záleží pouze na vás, zda preferujete jemnou, nebo spíše pikantnější chuť. Jsme si jisti, že odborně a velmi dobře vašim chutím vyhoví právě obsluha sýrového krámku.

Piniové oříšky jsou součástí každé lépe vybavené zdravé výživy. Co Vás ovšem možná překvapí, je jejich vyšší cena. Nelekejte se ale. Pro přípravu pesta jich postačí skutečně hrstka, případně jsou velmi dobře nahraditelné. Do pesta můžete místo nich rozdrtit kešu, pistácie, ale například také mandle. Touto drobnou změnou navíc docílíte hned několika chuťových alternativ, které můžete kdykoli měnit nebo kombinovat podle nálady.

Poslední, ovšem neméně důležitou, surovinou je olivový olej. Právě olej vaše pesto pozvedne na úroveň nejvyšší. Všechny chutě v něm náležitě uvolní, rozloží a zjemní. Proto je dobré sáhnout po takovém oleji, který vám samotným chutná, ať už v salátech nebo na bagetkách.

Nyní zbývá pouze všechny suroviny rozdrtit a nastrouhat, smíchat a pomocí olivového oleje spojit v nádherně vonící pastu. Tou následně naplníme menší uzavíratelnou skleničku a celý obsah na závěr zalijeme olivovým olejem, asi tak půl centimetru nad okraj pesta. Svůj poklad zašroubujeme a skladujeme v ledničce. Pokaždé, když ze skleničky pesto odebereme, znovu dolijeme olivový olej, který v tomto případě slouží jako přirozený konzervant a udrží pesto déle čerstvé.

Jak pesto chutná nejlépe?

Na tuto otázku vám každý Ital odpoví dvěma slovy – za studena. Těstoviny s pestem se proto připravují jinak, než jsme zvyklí u většiny italských těstovin. Zatímco většina tzv. pastas se po uvaření a scezení přimíchává do vroucí husté omáčky (například rajčatové nebo sýrové), v případě pesta je to naopak – s touto omáčkou pracujeme výhradně za studena, aby bazalka nezhořkla a zachovala si všechny účinné látky. Těstoviny uvaříme, scedíme a připravíme na talíř. Teprve nyní do nich přidáme lžičku pesta a nastrouháme parmazán. A skvělý, kouzelně vonící oběd je na stole.

  • Tip Mimibazaru: Na pestu je úžasná šíře jeho využití. Báječně provoní nejen pokrmy z těstovin. Dokonalou „třešinkou na dortu“ může být v případě krémových polévek, například v kombinaci s bílým jogurtem, snad u všech druhů sýrů a sušených šunek, a náramně sluší i salátům a jednohubkám.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie