Zobrazit přihlášovací formulář

Kouzelný nápoj jménem černý čaj

  • Publikováno:
Kouzelný nápoj jménem černý čaj

Všichni jej známe a nejspíš i máme doma v kuchyňské lince. Obecně ovšem není věhlas černého čaje až tak velký, jak by si tento nápoj zasluhoval. Černý čaj má ovšem tolik bohulibých vlastností a pozitivních účinků na tělo, že je vyloženě škoda degradovat jej na snídaňový nápoj okyselený citronovou šťávou a oslazený několika lžičkami cukru. I když, co si budeme povídat, přesně s touto jeho podobou má většina z nás spojené vzpomínky na dětství a není lepšího nápoje ke křupavému chlebu namazanému máslem a medem.

Přesto se vám na následujících řádcích pokusíme ukázat černý čaj v jiném světle, vyzvednout ty jeho vlastnosti, o kterých jste dost možná do dnešního dne nevěděli, a nalákat vás na ochutnávku jeho možných alternativ.

Kde se vzal?

Černý čaj je rostlina rostoucí v exotických destinacích jako Jáva, Keňa, Nepál či Cejlon. Jeho prakolébka, ze které se díky historickým událostem postupně rozšířil do celého světa, je však Čína. Za to, že dnes černý čaj známe také u nás, vděčíme britským mořeplavcům, kteří jej v jeho tekuté podobě ochutnali při objevování světa napříč kontinenty. A protože jim velmi zachutnal, vychutnávají si Britové jeho plnou chuť zjemněnou kapkou mléka dodnes, a ani my si bez něj už nedokážeme evropský trh představit.

Postup zpracování

Označení černý čaj je odvozeno od temné a přitom krásně průzračné barvy louhu z listů.Mohlo by se zdát, že existuje tolik typů čajovníků, kolik známe čajů. Ale není tomu tak. Černý i zelený čaj pocházejí ze stejného druhu čajovníkového keře. Pouze postup zpracování se liší. Černý čaj vzniká otrháním čajových lístků, které se po mírném a cíleném zavadnutí rolují do malých roliček a dosušují. Díky vypařování vody, porušení struktury lístků a uvolnění speciálních šťáv se tak nastartuje proces tzv. fermentace, při níž začínají pracovat enzymy a vznikat látky pro černý čaj podstatné.

Následně se čajové lístky zpracovávají různými způsoby, případně se ještě upravují (pravděpodobně nejznámější vonnou úpravou je earl grey, černý čaj aromatizovaný olejem citrusu bergamot). Černý čaj se k zákazníkovi může dostat v celku, natrhaný na menší části, nebo rozemletý na prášek. Zatímco někdo preferuje plnou chuť listů, někdo naopak ocení praktičnost papírových sáčků s čajovým práškem. Preference zákazníků jsou různé. U všech forem zpracování však platí, že se vyplatí připlatit si za kvalitu. Čajové pytlíky bez informace o čaji a zemi původu, které stojí pár korun, nám pravý požitek z šálku přinesou málokdy.

Které látky organismus ocení a proč?

Kofein (v případě čaje se identická látka označuje jako thein) je látka, jejíž účinky známe z kávy. Kofein je stimulant velmi dobře působící na naši nervovou soustavu. Potlačuje únavu, podporuje koncentraci a vedle toho působí blahodárně na oběhový systém – krátce po konzumaci rozšiřuje naše cévy, což můžeme zaznamenat pocitem zrychleného tepu. I proto je často vyhledáván sportovci před fyzickou aktivitou, coby povolený doping a stimulant k lepšímu výkonu.

  • Tip Mimibazaru: Ačkoli je kofein a thein látka totožná, jejich drobné odlišnosti jsou dané právě dvojím typem nápojů. Zatímco v kávě funguje kofein jako okamžitý stimulant a únavu zažene prakticky ihned, v čaji se thein díky přítomnosti alkaloidů rozkládá postupně, jeho účinek nastupuje až cca po 45 minutách a účinkuje až několik hodin. Potřebujete-li tedy „nakopnout“ ihned, sáhněte po kávě. Potřebujete-li ale dlouhodobou energii, lepší bude černý čaj.

Polyfenoly neboli třísloviny jsou látky, které dělají čaj čajem ve smyslu jeho tolik charakteristické vůně a jemně nahořklé chuti. Polyfenoly jsou výbornými antioxidanty a jejich pravidelný příjem ve formě čajů, pravého kakaa či kvalitního červeného vína působí coby prevence zánětů, infekcí, kardiovaskulárních onemocnění i rakovinného bujení. A jsou to právě polyfenoly, které ve spolupráci s enzymy udržují v rovnováze hladinu cukru v našem těle. Díky tomu můžeme černému čaji přičíst další velmi žádanou vlastnost, a sice podporu spalování tuků.

Vitamíny a minerály – těch v černém čaji najdeme celou řadu. Konkrétně je bohatý na vitamín C, E, K, B1, B2, B12 a na minerály draslík, železo, sodík, vápník a zinek. Kromě toho v černém čaji najdeme důležitý fosfor, který skvěle kompenzuje jeho snad jediný nedostatek, tedy zabarvování zubní skloviny. Fosfor ji totiž chrání před zubním kazem a posiluje její odolnost.

  • Tip Mimibazaru: Černý čaj patří mezi potraviny, které vás v zimě spolehlivě zahřejí zevnitř. Vděčíme za to jeho schopnosti rozpohybovat metabolismus a dát do pohybu trávicí procesy v těle. Vězte tedy, že pokud vás kdykoli přepadne pocit studených nohou či zimnice, vaše hřejivá deka si nejlépe porozumí právě s šálkem černého čaje.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie