Zobrazit přihlášovací formulář

Za co a proč může naše lednička?

  • Publikováno:
Za co a proč může naše lednička?

Jakékoliv chladící zařízení má jako svůj primární úkol zastavit v potravinách množení bakterií salmonely, e-coli nebo třeba clostritidum botulinum. Všechny tyto bakterie se vyskytují v jídle a způsobují dost nepříjemné zdravotní potíže. Čím více potraviny zchladíme, tím efektivněji jim zabráním v množení. Ale ani lednička není všespásná – navíc když my sami děláme v uskladňování potravin v ní zásadní chyby. A pak se může stát, že je nám... zle. Na co bychom si měli dát pozor?

Rozmrazování v ledničce

Naprosto typická situace, vyndáme maso z mrazáku a přes noc ho necháme rozmrznout v ledničce. Běžná věc. A naprosto v pořádku, pokud dáme maso rozmrznout do co nejspodnější police, v misce a ideálně ještě zabalené v sáčku. Jakmile ho dáme nahoru, kde je tepleji, a „neutěsníme“, voda z masa může stékat na jídlo pod sebou a kontaminovat ho rychle se množícími bakteriemi.

Přeplněná lednička

Určitě to znáte – od maminek, tchýní, babiček... a možná i ze své domácnosti. Někdy se v lednici najde tolik jídla, že nemáme šanci zjistit, co je úplně vzadu. A to je přesně moment, kdy na nás může zaútočit nějaká forma střevních potíží – studený vzduch v lednici totiž musí cirkulovat, aby mohl jídlo chladit na požadovanou teplotu.

Špatně nastavená teplota

Moderní modely ledniček si už teplotu ohlídají samy, ale pokud máme doma ne zrovna nejnovější výkřik techniky, možná máme malinko problém s teplotou. Víte, na kolik stupňů máte ledničku nastavenou? A kde je v ní teploměr? Pokud jsou obě odpovědi „Ne“, možná je načase to zkontrolovat. Teplota v ledničce by se měla pohybovat v rozmezí od jednoho do pěti stupňů Celsia. Neměli bychom nechávat moc dlouho otevřená dvířka (a třeba se rozmýšlet, co si vlastně dáme) a v letních měsících bychom měli teplotu nastavit na ještě o něco nižší.

Ovoce a zelenina jsou v jedné přihrádce

Teoreticky to zní jako naprosto nevinná věc, ale ovoce produkuje etylen, látku, která je schopná „nakazit“ zeleninu, která jeho vinou rychleji uvadne. Stejně tak bychom neměli ovoce a zeleninu před uskladněním v ledničce mýt, bakterie milují tmu a vlhko.

Vajíčka ve dveřích

Také máte vajíčka ve dveřích ledničky nahoře, kde je na ně speciálně vyhrazené místo? Ano, to asi všichni. Nicméně nahoře a ve dveřích je na vajíčka moc teplo a mohou se rychleji kazit. Místo toho je dobré využít poličku jinak a nechávat vajíčka v původním obalu pěkně níže v přihrádce.

Pití mléka přímo z lahve/krabice

Mléčné výrobky podléhají velmi rychlé zkáze (a to je v pořádku, jedině tak poznáme, že jsou čerstvé a nekonzervované – obsahují tedy všechny ty živiny, pro které je kupujeme). Není dobrý nápad si otevřít mléko, napít se a vrátit ho zpátky. Respektive to, co je špatné, je pití z lahve. Protože v ústech máme bakterie, které se i při nejlepší možné vůli (a nejnižší možné teplotě) budou v mléce rychle šířit, kazit ho a nám způsobovat zažívací obtíže při dalším požití.

Čistíme tak jednou za rok

Protože... přece není špinavá, no ne? Ale bakterie nevidíme. Můžeme se dokonce dočíst rady, že vymývání lednice by mělo být na týdenním úklidovém seznamu. Zejména pak přihrádky, kde skladujeme maso a produkty podléhající rychlé zkáze. Ačkoliv se to zdá jako nevinné, i zaschlé skvrny například od kečupu nebo podobných věcí nejsou jenom suché a neškodné, ale ve skutečnosti hnijí a produkují bakterie. A při úklidu bychom neměli zapomínat na dveře zvenku a zadní část ledničky – usazený prach může bránit efektivitě.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie