Zobrazit přihlášovací formulář

Sledovat dítě přes GPS lokátor? Ano, nebo ne?

  • Publikováno:
Sledovat dítě přes GPS lokátor? Ano, nebo ne?

Sledujete své dítě přes GPS lokátor? Jste zodpovědný rodič nebo příliš úzkostný? Jsou GPS hodinky lepším řešením než čip?

Hitem posledních vánoc byly hodinky s GPS lokátorem. Řada rodičů se rozhodla využít možnosti mít své dítě trvale pod kontrolou a zakoupila pod stromeček náramkové hodinky se zázračnou funkcí lokátoru. Aplikace v mobilu jim umožňuje v reálném čase sledovat, kudy se dítě s hodinkami pohybuje, zda se neodchýlilo od své trasy škola – domov, nechávají se aplikací upozornit, pokud dítě opustí obvyklou trasu a také jsou přes hodinky s dítětem stále ve spojení. Převládá nadšení nad možnostmi.

Co hodinky s lokátorem umí?

Stručně shrňme, co přístroj všechno zvládne. Jednak jde skutečně o hodinky, ukazuje čas na analogovém nebo digitálním ciferníku a má integrovaný budík. Přes hodinky lze telefonovat a zasílat zprávy. Fungují jen se SIM kartou kteréhokoli mobilního operátora, kterému za hovor z hodinek zaplatíte podle sjednaného tarifu. Přes hodinky můžete posílat i hlasové nebo SMS zprávy.

Mají také SOS režim, což znamená, že jediným stiskem tlačítka vyšlou nouzový signál na předvolené telefonní číslo. A to nejdůležitější – GPS lokátor. Ten, kdo hodinky dozoruje si stáhne do mobilu aplikaci Gator (je zdarma a v češtině pro iOS i Android) a v aplikaci vidí on-line pohyb hodinek v mapě.

Aplikace umožňuje nastavení tzv. bezpečných zón (safezones), kterou když hodinky opustí, aplikace vyšle upozornění. Historie pohybu se ukládá a lze ji zpětně zobrazit. Vše funguje v budovách a to po celém světě, nejen v ČR. A ještě jedna věc – hodinky umožňují odposlouchávání ruchů na pozadí, aniž by o tom ten, kdo je má u sebe, věděl.

TIP: hodiny GATOR jsou na trhu v několika provedeních, podívejte se na ně 

 

      

 

Čipovat děti zatím nelze 

Vždy, když se rozhoří diskuze (a bývají vážně míněné) o tom extrémním nápadu, zda děti čipovat, bývá stejně příznivců, jako odpůrců. Argumenty příznivců, většinou rodičů malých dětí bývají posílené strachem, živeným několika děsivými případy z ulice unesených dětí, dětí ztracených na letištích, na dovolené u moře atp. Odpůrci bývají stejně emotivní a snaží se obhajovat právo dětí na soukromí a ochranu osobnosti. Legislativní bariéru dosud nikdo nepřekonal a tak čipovat zatím nelze, GPS hodinky se zdají být vhodným kompromisem.

GPS hodinky umí to, co čip, ale…

GPS hodinky, vžívá se pro ně název gatorky, mají vlastně takový čip v sobě, plus něco navíc, například se přes ně dá telefonovat a posílat zprávy. Zároveň je ale dítě může sundat a je tím pádem svobodné a bez dohledu.

Dlužno říci, že to je zároveň jejich největší nedostatek – dítě může hodinky ztratit, případný útočník mu je může sundat a rodiče i dítě jsou tam, kde byli. Navíc je lokalizace založena na tom, že dítě spolupracuje. To je bez problémů u malých dětí do, dejme tomu, devíti let, jakmile začne být dítěti stálý dozor nepříjemný, k nošení hodinek ho nepřimějete.

Obavy o bezpečnost nebo nepřípustné šmírování?

Dítě na prahu puberty chce o sobě rozhodovat samo, stálý rodičovský dozor mu může být nepříjemný a pocit, že je sledováno v každou myslitelnou chvíli pro něho může být neúnosný. Staršímu školákovi sice můžete nepozorovaně vložit hodinky do aktovky, ale riskujete konflikt, ztrátu důvěry a tím i kolaps rodinných vztahů.

Můžete jedině vysvětlovat, že jde o jeho bezpečnost a přistoupit na jeho podmínky, například že si nebudete každý večer v aplikaci prohlížet historii jeho pohybu, spokojíte se s nastavením safezony a do aplikace se podíváte jen, když vás hodinky upozorní, že zóna byla opuštěna.

Sledovat lze kohokoli, tedy i dospělé

Mluvíme zatím jen o dětech, ale pochopitelně lze sledovat kohokoli, kdo má GPS lokátor u sebe. Je výborným pomocníkem lidem pečujícím o seniory, kteří už se spolehlivě neorientují. Perfektně řeší situaci, kdy jde dědeček sám na houby do lesa. Kdyby zabloudil, dá domů přes hodinky vědět a kdo má přístup do aplikace, zobrazí si jeho polohu.

TIP: podívejte se, kolik hodinky stojí a co všechno umí

GPS hodinky si sebou berou turisté do neznámého terénu a na horské túry, v aplikaci je sleduje např. personál horské boudy nebo dispečink horského vůdce. Vždy se ale jedná o dobrovolný akt, který sledovaný jedinec nechápe jako porušení svých práv a také je nutné zajistit, aby se k údajům o pohybu nedostala třetí strana, jinak bychom se mohli ocitnout v konfliktu se zákonem.

A co vy? Už máte své gatorky? Nebo nadřazujete absolutní svobodu nad bezpečnost?

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie