Zobrazit přihlášovací formulář

JAK GRILOVAT RYBY A MOŘSKÉ PLODY?

  • Publikováno:
JAK GRILOVAT RYBY A MOŘSKÉ PLODY?

5 tipů jak grilovat ryby 

1. Nechejte na rybě kůži

A má to hned několik dobrých důvodů:

- ryba zůstane šťavnatější
- kůže pomáhá, aby se maso při otáčení nerozpadalo
- u některých ryb je grilovaná kůže velkou pochoutkou (pstruh, siven), u jiných, které mají kůži silnější, ji můžete stáhnout po ugrilování (losos)

2. Použijte kovový rošt na ryby

V obchodech seženete kovové rošty ve tvaru ryby, ale také různé jiné tvary. Použití je snadné. Zavřete do nich celou rybu nebo rybí kousky a pak jen otáčíte roštem za pomoci držáku. Nespálíte se, ryba se nerozpadne. Rošt ve tvaru ryby se hodí na celé menší kusy – pstruhy, siveny… Rošty ve tvaru čtverce nebo obdelníku využijete hlavně na filety nebo rybí špalíčky.

3. Chcete šťavnaté ryby? Zabalte je!

K zabalení ryb použijte alobal, klidně i ve dvou vrstvách, aby byla kapsa pevnější. Skvěle tak připravíte ryby se zeleninou. Ryba nebude vysušená, chutě se krásně prolnou a výsledek vás příjemně překvapí.

Velký plát alobalu lehce potřete olivovým olejem, položte ochucenou rybu a přidejte k ní i oblíbenou zeleninu. Důkladně zabalte a dejte na gril. Tento způsob úpravy je výborný i pro mořské plody.

4. Vyzkoušejte grilování na dřevěném prkénku

Pořiďte si nové dřevěné prkénko na krájení. Nesmí být ničím napuštěné, pouze surové dřevo. Namočte je před grilováním na dvě hodiny do vody. Potom na něj položte ochucenou rybu a dejte na gril, který není rozehřátý úplně naprudko. Ideální je gril s víkem, který zavřete a jen čekáte, až bude ryba hotová. Podobně příjemné je i grilování na přírodním kameni. Tady můžete zvolit i vyšší teplotu.

5. Nepoztrácejte drobné mořské plody

Když grilujete krevety, malé chobotnice nebo mušle, tak je určitě nechcete po neopatrném otáčení lovit v popelu. Tak neriskujte a napíchněte je na špíz. Další možností je použít grilovací rošty nebo pláty alobalu. Cokoliv, jen ne děrovaný rošt!

Vybrali jste si špízy? Můžete s klidem použít dřevěné špejle, na které suroviny napícháte. Jen je předem nezapomeňte minimálně na dvě hodiny namočit do vody. Jinak vám v žáru grilu shoří.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie