Zobrazit přihlášovací formulář

Sušení vlasů bez fénu

Sušení vlasů bez fénu

Je to asi jediná možnost, jak dát vlasům na chvíli od „tepelné úpravy“ pokoj. Jenomže mnoho z nás to skoro nedělá, protože nemáme čas, ale většinou proto, že naše vlasy pak jednoduše nevypadají nic moc. Možná je to tím, že i na obyčejné sušení vlasů, kdy je necháte jen tak být, se musí chytře a je třeba se vyvarovat čtyřem základním chybám.

Za ty roky, co se přehrabujeme nekonečnými radami o tom, co a jak dělat nebo nedělat, jsme si vyselektovali pár takových, které se opakují – a tudíž budou nejspíš pravda. Například v zimě bychom si neměli dopřávat dlouhé a horké sprchy nebo vany, protože tak narušujeme přirozenou tukovou vrstvu na pokožce, která nás chrání před vnějšími vlivy. Na suchou a šupinatou pokožku bychom neměli nanášet make-up, aniž bychom ji předtím ochránili a hydratovali. Nesmíme si žehlit vlhké vlasy. A rozhodně, rozhodně bychom neměli ladit oční stíny s oblečením.

Vysoušení vlasů je pořád ještě na okraji zájmu, byť je to velmi podstatný proces, který přispívá ke zdraví našich vlasů. Když už si chceme nechat vlasy volně uschnout a zároveň nechceme, aby vypadaly jako roští? Už nemusíme volit mezi zdravím a krásou.

Zapomeňte na ručník. Určitě už jste slyšeli, že k vlasům a pokožce obličeje jsou nejpřátelštější saténová povlečení. Je ale úplně jedno, jaké máte povlečení, když obden drhnete své vlasy hrubým ručníkem v momentě, kdy jsou nejzranitelnější. Pokud chcete vhodnější variantu, vysoušejte vlasy starým bavlněným tričkem, které je mnohem jemnější a dostatečně savé. Vlasy pouze jemně vymačkejte, rozhodně nedrhněte, a určitě si nedělejte na hlavě turban – v takových případech se vlasy lámou, třepí a vzniká tolik nechtěný „frizz“.

Vlasová kosmetika. To, že si necháváme vlasy jen tak volně proschnout, neznamená, že bychom do nich neměli aplikovat žádné produkty. Ideální jsou speciální oleje nebo gely, kterými, když jimi pročešeme mokré vlasy, vytvoříme na těch suchých přirozenou texturu a zajistíme lesk a jemnost.

Zkusme si s vlasy nehrát. Ani je moc nečesat, ani na ně moc nesahat. Rozčesat bychom měli vlasy při smývání kondicionéru, pak už jen vymačkat do bavlněného trička, nanést potřebný produkt a nechat být. Mechanické nakládání s vlasy v momentě, když jsou mokré a tedy částečně zbavené ochranné vrstvy (byť vyživené kondicionérem), způsobuje třepení a matný vzhled.

Zapomínáme na styling. Když si necháváme vlasy proschnout jen tak na vzduchu, neznamená to, že musíme rezignovat na jakýkoliv styling. Můžeme si například uplést copy z vlhkých vlasů a nechat je schnout takto (ideální jsou tři copy ze tří sekcí, jedna nahoře a dvě po stranách dole). Copy rozpleteme ještě předtím, než vlasy úplně doschnou. Pokud před zapletením použijeme vlasovou kosmetiku, která vlasy uhlazuje a vyrovnává, vytvoříme tak krásně přirozené vlny (nebojte se, po rozpletení vlny povolí!).

Sprchujeme se před spaním. Nemusíme si nutně mýt hlavu, ale pokud se sprchujeme těsně předtím, než jdeme do postele, vlasy navlhnou a budou mnohem více náchylné mechanickému poškození. Je tedy lepší, když mají vlasy čas doopravdy proschnout a ulehnout na polštář povlečený do kvalitního materiálu – ideálně satén, po kterém vlasy sklouznou a tolik se nelámou.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

kasimo 29. 4. 2017, 17:25
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)

Kategorie