Lák z okurek se nevylévá!
- Autor: Redakce Mimibazar
- Publikováno:

...nebo vlastně vylévá, ale je to škoda. Protože je složený z mnoha prospěšných látek, navíc po dobu, co jsou v něm okurky a další věci naložené, absorbuje látky také z nich a vlastně je v něm obsažené vše dobré nejen z ingrediencí, ale taky okolí. Mluvíme především o solích, draslíku, chloridu vápenatém a v neposlední řadě o octu, elektrolytech a antioxidantech. Je prostě až moc dobrý na to, abychom ho dále nepoužili. Ale jak?
Lák z okurek můžeme využít díky jeho složení mnohými způsoby. Jak vně, tak vnitřně, kvůli obsahu jednotlivých látek, kvůli nezanedbatelnému podílu octa, který je sám o sobě malý zázrak, ale také už jenom třeba proto, že lák nasává schopnosti věcí v něm naložených – a zdaleka se nejedná jen o okurky. Mezi nejčastější ingredience patří kopr, hřebíček, hořčičné semínko a pepř.
Samotný lák se většinou skládá z vody, cukru, soli, octa a kyseliny citrónové – v poměrech a s příměsí tajných ingrediencí, které dělají zrovna ty naše okurky takovými, jaké je máme rádi. Ale zpět k využití láku. Jakmile si dáme okurky, které tvoří neodmyslitelnou součást naší kuchyně, co s ním?
Na jídlo. Tato varianta se sama nabízí, protože okurkový lák byl původně „jídlo“, tak ho tak můžeme i dále používat.
- Pro nakládání dalších potravin. Představivosti se meze nekladou, od zeleniny po natvrdo uvařená vajíčka, špekáčky – k tomu všemu můžete využít už hotový a ochucený lák.
- Pokapejte žitný chléb. Předtím, než uděláte obložené chleby, toasty nebo jiné pochutiny, zkuste celozrnné pečivo zpikantnět pár kapkami láku. Skvěle se chuťově doplňují!
- Naložte maso. Lák se skvěle hodí k nakládání vepřového nebo hovězího masa, doplnit můžete česnek, bylinky, cibuli, hořčici... experimentujte, jak je libo. Díky octu a solím v láku bude maso neuvěřitelně křehké.
- Zálivka do salátu. Místo octové zálivky můžete použít lák, výborný je například do jakéhokoliv salátu s koprem.
Pro zdraví. Lák obsahuje unikátní kombinaci solí, kyselého octa, minerálů a vitamínů, kterou využijeme zejména v následujících případech.
- Svalové křeče a výkon. Lák obsahuje draslík, který svaly relaxuje, a ostatní ingredience, jako chlorid vápenatý a ocet, ho pomáhají vstřebat. Stejně tak příznivě působí při menstruačních bolestech.
- Jako iontový nápoj. Z podobného důvodu a ještě navíc obsahem elektrolytů je lák vynikající také jako iontový nápoj, který během výkonu doplňuje tělu potřebné látky, které jsme vypotili.
- Lék na kocovinu. Soli, kyselost a elektrolyty, to je v „jistých situacích“ přesně to pravé. Mimo láku poslouží i zelná šťáva nebo ta z citrónu rozmíchaná ve vodě. Lák z okurek také vyčistí ústa od alkoholového zápachu.
- Zklidňuje žaludek. Pokud trpíte na pálení žáhy nebo gastroezofageálním refluxem, trocha láku pomůže vytvořit žaludku přesně ty látky, které potřebuje. Stejně tak bojuje proti některým mikrobům a bakteriím.
- Zklidnění pro sluncem popálenou pokožku. Ideálně lák vytažený z lednice je skvělou první pomocí na popálenou pokožku.
Ostatní. Ale to není zdaleka všechno, lák umí i další věci.
- Hnojivo. Draslík je důležitý pro prospívání našich rostlin, proto můžete lákem podlévat pokojové rostliny.
- Čistí zezelenalou měď. V důsledku oxidace měď zelená, ale od toho vám pomůže lák z okurek.
Tip Mimibazaru: Lák můžeme využít na vynikající alkoholický koktejl! Do mixéru dejte led a vodku s lákem v poměru 1:2, rozmixujte a máte skvělý alkoholický osvěžující koktejl. Servírujte v martini nebo jiné skleničce o obsahu cca 1 – 1,5 dcl.
Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli
Chcete opravdu odstranit článek?
Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k článku











