Zobrazit přihlášovací formulář

Lák z okurek se nevylévá!

  • Publikováno:
Lák z okurek se nevylévá!

...nebo vlastně vylévá, ale je to škoda. Protože je složený z mnoha prospěšných látek, navíc po dobu, co jsou v něm okurky a další věci naložené, absorbuje látky také z nich a vlastně je v něm obsažené vše dobré nejen z ingrediencí, ale taky okolí. Mluvíme především o solích, draslíku, chloridu vápenatém a v neposlední řadě o octu, elektrolytech a antioxidantech. Je prostě až moc dobrý na to, abychom ho dále nepoužili. Ale jak?

Lák z okurek můžeme využít díky jeho složení mnohými způsoby. Jak vně, tak vnitřně, kvůli obsahu jednotlivých látek, kvůli nezanedbatelnému podílu octa, který je sám o sobě malý zázrak, ale také už jenom třeba proto, že lák nasává schopnosti věcí v něm naložených – a zdaleka se nejedná jen o okurky. Mezi nejčastější ingredience patří kopr, hřebíček, hořčičné semínko a pepř.

Samotný lák se většinou skládá z vody, cukru, soli, octa a kyseliny citrónové – v poměrech a s příměsí tajných ingrediencí, které dělají zrovna ty naše okurky takovými, jaké je máme rádi. Ale zpět k využití láku. Jakmile si dáme okurky, které tvoří neodmyslitelnou součást naší kuchyně, co s ním?

Na jídlo. Tato varianta se sama nabízí, protože okurkový lák byl původně „jídlo“, tak ho tak můžeme i dále používat.

  • Pro nakládání dalších potravin. Představivosti se meze nekladou, od zeleniny po natvrdo uvařená vajíčka, špekáčky – k tomu všemu můžete využít už hotový a ochucený lák.
  • Pokapejte žitný chléb. Předtím, než uděláte obložené chleby, toasty nebo jiné pochutiny, zkuste celozrnné pečivo zpikantnět pár kapkami láku. Skvěle se chuťově doplňují!
  • Naložte maso. Lák se skvěle hodí k nakládání vepřového nebo hovězího masa, doplnit můžete česnek, bylinky, cibuli, hořčici... experimentujte, jak je libo. Díky octu a solím v láku bude maso neuvěřitelně křehké.
  • Zálivka do salátu. Místo octové zálivky můžete použít lák, výborný je například do jakéhokoliv salátu s koprem.

Pro zdraví. Lák obsahuje unikátní kombinaci solí, kyselého octa, minerálů a vitamínů, kterou využijeme zejména v následujících případech.

  • Svalové křeče a výkon. Lák obsahuje draslík, který svaly relaxuje, a ostatní ingredience, jako chlorid vápenatý a ocet, ho pomáhají vstřebat. Stejně tak příznivě působí při menstruačních bolestech.
  • Jako iontový nápoj. Z podobného důvodu a ještě navíc obsahem elektrolytů je lák vynikající také jako iontový nápoj, který během výkonu doplňuje tělu potřebné látky, které jsme vypotili.
  • Lék na kocovinu. Soli, kyselost a elektrolyty, to je v „jistých situacích“ přesně to pravé. Mimo láku poslouží i zelná šťáva nebo ta z citrónu rozmíchaná ve vodě. Lák z okurek také vyčistí ústa od alkoholového zápachu.
  • Zklidňuje žaludek. Pokud trpíte na pálení žáhy nebo gastroezofageálním refluxem, trocha láku pomůže vytvořit žaludku přesně ty látky, které potřebuje. Stejně tak bojuje proti některým mikrobům a bakteriím.
  • Zklidnění pro sluncem popálenou pokožku. Ideálně lák vytažený z lednice je skvělou první pomocí na popálenou pokožku.

Ostatní. Ale to není zdaleka všechno, lák umí i další věci.

  • Hnojivo. Draslík je důležitý pro prospívání našich rostlin, proto můžete lákem podlévat pokojové rostliny.
  • Čistí zezelenalou měď. V důsledku oxidace měď zelená, ale od toho vám pomůže lák z okurek.

Tip Mimibazaru: Lák můžeme využít na vynikající alkoholický koktejl! Do mixéru dejte led a vodku s lákem v poměru 1:2, rozmixujte a máte skvělý alkoholický osvěžující koktejl. Servírujte v martini nebo jiné skleničce o obsahu cca 1 – 1,5 dcl.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Smaiilicek 17. 5. 2017, 12:15
Pila jsem ho když jsem byla těhotná - strašně mi chutnal ,-) a občas i teď si trošku dám.
Maňáková 9. 5. 2017, 7:07
já ho piju :-D
mishicka 9. 5. 2017, 14:22
@Maňáková Já taky (Y) konečně si nepřipadám jak exot ,-)
Maňáková 9. 5. 2017, 18:25
@mishicka ,-) ,-) ,-) a úplně nejvíc byl po kocovině (zip) ,-)
Nadys 5. 5. 2017, 20:30
používáme do bramborového salátu , plus vše do salátu kromě majonezy a ještě láku z kapie , uvařené prolisované brambory nechat nasáknout do druhého dne...
českolipačka 5. 5. 2017, 17:32
já jej využívám na šunkové závitky v aspiku, nemají chybu!!!

Kategorie