Zobrazit přihlášovací formulář

5 knih mateřství

  • Publikováno:

Plánujete miminko nebo vás právě překvapily dvě čárky na těhotenském testu? Ať tak či onak, čeká vás krásná, ale náročná cesta do neznáma. Vaše kamarádky a maminky určitě poskytnou pár cenných rad, ale to vaši zvědavou a natěšenou mysl zcela jistě neuspokojí. I já jsem byla zvědavá jako kvočna. Projížděla jsem různé servery pro maminky, četla články i knížky, ale byla jsem z těch kusých informací zmatená.


Po nějaké době jsem narazila na Velkou českou knihu o matce a dítěti a zajásala. Měla jsem všechny podstatné informace pěkně při jednom doplněné navíc fotografiemi, názornými ilustracemi i nejčastějšími dotazy. Zajímáte-li se o to, jaká vás čekají vyšetření, co se dozvíte na ultrazvuku, jaké nemoci a komplikace mohou nastat či jak se správně stravovat; je to knížka přesně pro vás. Ačkoli se jedná o vcelku objemnou publikaci (ještě že je ten obří pupek tak dobrý stoleček), tak ani ona nezodpoví všechny vaše všetečné dotazy. Poskytne však podstatné základní informace a odkáže na další literaturu.


Se zvětšujícím se bříškem a váhou, která ukazuje čím dál nesmyslnější číslo, roste také strach ze dne D. Určitě každá z nás by chtěla jít k Porodu bez obav. Zběhlá porodní asistentka Blanka Čermáková mi pomohla se těch největších obav alespoň trochu zbavit. Svými zkušenostmi z praxe a vlídným slovem mi pomohla vyrovnat se s fyzickými změnami v těhotenství, psychicky podpořila mě i mého partnera a dokázala také překonat můj strach z operace – císařského řezu. Je cítit, že autorka má opravdu bohaté zkušenosti s hormony poblázněnými prvorodičkami a podává vše velice jemně a citlivě.


A je to tady, neseme si ten malý uzlíček domů a v zajetí hormonů se vznášíme na růžovém obláčku. Jenže nadšení a pohoda netrvá věcně… proč to malé miminko pořád pláče, jak ho mám zabavit, co s ním, když se vzteká…? Snad každá z nás si přeje dobře vychovat své děti a porozumět jim, ale jak máme poznat, že to děláme správně? Zkušený dětský lékař Karel Bečka vám rád poradí a s laskavým humorem se stane vaším Průvodcem rodičovstvím.


Rodičům na nejhezčí cestě
poradí také dětský psycholog Zdeněk Matějček spolu s dětským lékařem a bývalou primářkou dětské kliniky. Podrobně vám přiblíží všechna vývojová období vašeho děťátka včetně všech možných komplikací, které vás můžou potkat. Vzhledem k tomu, že jeden z autorů je psycholog, věnuje se prostor nejen vývoji fyzickému, ale také psychologickému. Některá miminka jsou zkrátka osobnosti, kterým není snadné porozumět. Atmosféru této knihy dokonale vystihuje větička z oficiální anotace: „autoři pomáhají rodičům porozumět svým dětem ve zdraví i nemoci, v radostech i starostech.“

 

Léta plynou a sotva jsme si užili batolecí věk, už je čas shánět školní aktovku. Určitě se sice pilně věnujete předškolní přípravě, ale přeci jen, doba pokročila a kdo si pamatuje, co vše bylo potřeba. Úlohy pro malého předškoláka které připravila zkušená učitelka a výchovná poradkyně budou vaše dítko bavit a ukáží jim, že učení může být i zábava. V prvním díle se naučí hodiny a připraví se na čtení a psaní. Díl druhý se zase věnuje počítání a základním pojmům z matematiky.


Léta plynou a děti rostou strašně rychle, proto je lepší se alespoň částečně připravit a užít si každou možnou chvilku.

Maminka Tereza 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie