Zobrazit přihlášovací formulář

Nejlepší ingredience pro domácí peeling

  • Publikováno:
Nejlepší ingredience pro domácí peeling

Peeling provádíme za účelem exfoliace, tedy odstranění odumřelých buněk z povrchu kůže. To by se nemělo dít vícekrát než jednou týdně, abychom zbytečně pleť nedráždili a nezanechávali ji zbytečně citlivou a vystavenou vnějším vlivům. Exfoliaci ovšem můžeme provádět buď poměrně drasticky, mechanicky, za pomocí chemických látek, nebo naopak jemně a přírodně. Jaké ingredience jsou do tzv. DIY peelingů nejlepší?

Ačkoliv se nám to nemusí zdát, klasické peelingy, které známe z drogerií, jsou velmi nepřátelské k životnímu prostředí. Vzhledem k odolnosti obsažených částic, které nám z obličeje nebo těla mechanicky odstraňují odumřelou kůži, stávají se často tyto částice problémem v odpadních vodách a dostávají se do přírody. I proto není úplně od věci zvážit, jestli nepoužít něco jiného – zdravého, co máme doma.

Ovesné vločky

Jsou ideální pro mastnou pleť, protože jsou kromě odumřelé kůže schopné absorbovat také nadbytečnou mastnotu pleti.

  • Skvělý, jednoduchý a velmi zdravý peeling vytvoříme smícháním jedné lžičky ovesných vloček, jedné lžičky hnědého cukru a jedné lžičky kvalitního medu.

Jedlá soda

Jedlá soda je jednou z nejuniverzálnějších věcí, které se v našich domácnostech vyskytují. Kromě ostatního využití může sloužit také jako skvělý obličejový peeling. Je šetrná, levná a můžete ji použít, i když máte citlivou pleť.

  • Smíchejte jedlou sodu s troškou vody a vitaminem E (rozřízněte tabletu, která má v sobě tekutou formu vitaminu E).

Citrón

Citrónová šťáva obsahuje alfa-hydroxykyselinu, která rozpouští tuk, který drží na obličeji „přilepené“ odumřelé buňky.

  • Skvělou kombinaci pro vyživení a exfoliaci tvoří vymačkaná půlka citrónu, lžička hnědého cukru, medu a olivového oleje.

Cukr

Cukr není jen skvělý mechanický peeling (jeho krystalky jsou malé a tvrdé a tedy ideální pro odstranění odumřelé kůže). Obsahuje také kyselinu glykolovu, součást výše zmíněné alfa-hydroxykyseliny, takže pomáhá kůži pryč také „chemicky“.

  • Skvělý peeling na tělo připravíte z cukru a olivového oleje (na objem 1:1).

Jogurt

Jogurt je mimo jiné také zdroj alfa-hydroxykyseliny, tedy pomáhá rozpouštět tuk, který drží na těle a tváři odumřelou kůži jako lepidlo. A stejně tak dobře také zároveň hydratuje.

  • Zkombinujte lžičku jogurtu, medu a ovesných vloček.

Mandle

Asi byste na mandle jako na peeling nepomysleli, ale je to pravda. Namleté mandle jsou skvělý mechanický peeling, velmi jemný, takže vhodný na tvář, ale zároveň také obsahují spoustu užitečných tuků a vitamínu E.

  • Rozmixujte půl hrsti mandlí se třemi lžičkami medu a špetkou skořice. Pokud odoláte a směs nesníte, můžete použít jako vynikající peeling a masku na obličej.

Med

Už jsme ho několikrát zmínili, med je protizánětlivý, antibakteriální, antiseptický a antifungální. Pomáhá s bojem proti zarudnutí a akné, ale zároveň pleť nevysušuje.

  • Pro účely exfoliace se výborně hodí obyčejná směs půl lžičky medu a půl lžičky jedlé sody.

Káva

Mletá káva má vynikající fyzické vlastnosti pro odstranění odumřelé kůže, pleť ale zároveň velmi posiluje a rozjasňuje. Dobrá zpráva je, že můžete použít jak kávu čerstvě namletou, tak i kávovou sedlinu z vypité kávy!

  • Skvělou kombinací je půl lžičky kávové sedliny a půl lžičky kokosového oleje.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie