Zobrazit přihlášovací formulář

Nadměrné noční pocení?

Nadměrné noční pocení?

Potit se je normální. Do jisté míry (ta je ovšem dost vysoká). Nicméně noční pocení bez zjevné příčiny ve fyzické námaze nebo horku, které venku vládne, to už je jiná. Pokud se probouzíte uprostřed noci a jste zborcení potem tak, že už se to nedá považovat za běžný stav, je možné, že je příčinou některá ze zdravotních komplikací. Často ale také jenom nevhodné pyžamo.

Kdy se v noci potíme tak, že když se vzbudíme, jsme, jako bychom zrovna vylezli z bazénu, naše pyžamo je mokré a prostěradlo zralé na výměnu, můžeme vinit několik věcí.

  • Nejdříve je třeba vyloučit vlivy okolí. Možná máme pyžamo ze syntetického materiálu, příliš těžkou, hrubou nebo neprodyšnou pokrývku nebo povlečení, stejně tak může jít o nevhodný materiál prostěradla nebo přetopenou ložnici. Svou roli hraje také například nadměrné požití alkoholu.

Úzkosti a deprese. Ty mohou za všechno možné, co se s naším tělem děje. Úzkost je vlastně neustále prožívaný strach z budoucích, současných i minulých každodenních záležitostí, neustálý stres. A ve stresu se většina z nás potí.

Spánkové potíže. Především máme na mysli spánkové apnoe. Tento stav vede k přerušovanému spánku, ve dne ho rozpoznáme podle neustálé únavy – v noci neustále zažíváme „mikroprobuzení“, která si sice nepamatujeme, ale kvůli nim si neodpočineme. Tento stav může provázet také noční pocení.

Léky. Některé léky mohou vyvolávat noční pocení, patří mezi ně především antidepresiva, jiné léky na mentální a psychické obtíže, ale například také aspirin (i když vzácně). Pokud takovéto léky užíváte, je vhodné se o pocení zmínit lékaři. Stejné pocení mohou způsobit i některé lékové kombinace, všechno je třeba nahlásit při návštěvě ordinace.

Kolísání hladiny hormonů. Toto se týká především žen. Kolísání hladiny estrogenu můžeme zažívat po porodu, v menopauze, při užívání antikoncepce. Pokud je noční pocení hormonálního původu, je řešitelné hormonální substituční léčbou.

Hypoglykemie. Lidé s diabetem, kteří užívají inzulin, mohou v noci zažívat stavy nízké hladiny cukru v krvi – hypoglykemie. Ta může také způsobovat ono noční pocení.

Hyperhidróza. Toto je název převážně dědičného onemocnění, které znamená obecně nadměrnou produkci potu. Pot může být nadměrně produkován po celém těle, nebo lokálně – dlaně, chodidla, podpaží nebo třísla. Pokud se jedná o lokální projevy, lze je řešit například aplikací botulotoxinových injekcí a tím dočasně deaktivovat činnost potních žláz.

Infekce a závažnější onemocnění. Nadměrné noční pocení je ovšem průvodním jevem i mnohem závažnějších stavů těla. Mezi ty patří různě závažné infekce, bakteriální onemocnění, ale také například rakovina (ta je ovšem ve většině případů doprovázena i nenadálým úbytkem váhy).

Pokud nepomohla na začátku článku zmíněná systémová opatření (tma, ticho, chladnější prostředí, vhodné materiály, vyhýbání se alkoholu, kořeněným jídlům nebo cigaretám...) a noční pocení trvá dlouho a jeho případy nejsou ojedinělé, rozhodně se o svém problému zmiňte lékaři. Třeba bude řešení mnohem jednodušší, než si myslíte!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Denčas 16. 2. 2022, 15:43
mne na nocni poceni pomohlo tohle https://www.vasemenopauza.cz/nocni-poceni/

Kategorie