Zobrazit přihlášovací formulář

Děti, voda, bezpečí a pár tipů

Děti, voda, bezpečí a pár tipů

Doba dovolených je pro většinu z nás dobou slunce, opalování, cestování a samozřejmě vody. Moře, přehrady, jezera, koupaliště, bazény – to všechno je pro nás i naše děti zdrojem radosti, zábavy a v neposlední řadě taky ochlazení v parných dnech. Když ale máme s sebou u vody dítě, které ještě tak úplně není s vodou kamarád, je třeba na něj dávat pozor, a to pořádně. Jak přistupovat k dětem a vodě? Co bychom dělat měli, neměli a jaká nastavit pravidla?

Nebát se vody

Člověk má vrozenou jistou přirozenost, se kterou se ve vodě pohybuje. Suchozemskou přirozenost však v sobě nezapřeme, proto se sice možná nad hladinou udržíme, ale rychle se unavíme a, pokud nezvládáme techniku, moc daleko nedoplaveme. Především ale pokud se necháme pohltit strachem z vody, zachvátí nás panika a nemusí to dobře dopadnout.

Pokud sami nepatříme mezi nejlepší plavce, je více než žádoucí, abychom na dítě svůj strach z vody, hloubky nebo plavání nepřenášeli. Jakmile si totiž dítě osvojí neohroženost ve vodě, málokdy se stane, že by ho živel přemohl. Sami asi víme, že když neplaveme, v letních aktivitách nás to dost omezuje. Čím dříve tak začneme naše dítě učit, tím lépe – a nemusíme se bát, děti stejně budeme učit plavat v místech, kde sami dosáhneme na dno. A pokud se i tak bojíme, většinou se najde ochotný příbuzný, kamarádka nebo kamarád, který se toho ujme.

Sami bychom neměli u malých dětí panikařit, pokud například při běžném večerním koupání ponoří celý obličej do vody, je to pro ně přirozenější než pro dospělé, často si jen tak vypouštějí bublinky. Takové chování bychom měli naopak podporovat, smát se s dětmi a nechat je, ať si hrají a vody se nebojí.

Dítě a bazén

Na dovolených nebo odpoledních trávených u vody jsou bazény oblíbenou letní atrakcí. Není to ale jen tak. I pro vstup do bazénu je vhodné vytvořit rutinu. Naučit dítě, že se nedá jen tak přiběhnout k vodě a skočit do ní je velmi praktické i pro pozdější věk. Ze vstupu do vody udělejte rituál, je vždycky třeba (pokud je to ještě třeba) navléct koupací plenu, obléct plavky, namazat se opalovacím krémem, chvíli počkat a tak dále. Když se toto děti naučí, minimalizujete tak riziko, že si samy jen tak skočí do bazénu, aniž by vás o tom informovalo. Důležité je samozřejmě podpořit ritualizaci také vlastním příkladem.

U starších dětí se pak vyplácí zavést pravidlo, že každý vstup do vody musíte nejdřív povolit. I když jste na koupališti nebo u bazénu s partou dětí, to vaše (a ideálně všechny) by mělo vědět, že než skočí do bazénu, musíte o tom vědět a povolit to. Konzistence v dodržování tohoto pravidla je klíčová, vytvoří jakousi bariéru, díky které je méně pravděpodobné (samozřejmě nikoliv vyloučené), že vaše ratolest bezhlavě skočí do vody a vy o tom nebudete vědět. Ušetří vám to mnohé horké chvilky při hledání potomka v okolí bazénu nebo ve vodě.

Někteří rodiče mají tendenci dávat dětem ochranné (plavecké nebo potápěčské) brýle, kdykoliv jsou ve vodě. Jako ochrana před chlórem a jinými chemikáliemi je to samozřejmě vhodné, zvlášť pro děti s citlivýma očima, nicméně to není úplně prozřetelné. Je dobré, když dítě umí mít pod vodou alespoň sem tam pootevřené oči, když pro něj není voda v očích ničím novým – tak nezpanikaří, když se mu voda do očí dostane náhodou.

Podobné je to s dýcháním do vody. Plavecký reflex je, že pokud máme hlavu pod vodou, nosem vydechujeme, pokud nad vodou, pusou se nadechujeme. To nezískáme jinak, než že si to natrénujeme. Hezky u okraje bazénu, nádech pusou výdech do vody nosem, tak dlouho a tak často, jak dlouho vás to jenom bude bavit.

Dítě a moře

Moře je zrádné pro každého, i pro dobrého plavce. Na rozdíl od bazénů se potýkáme se slanou vodou, která více štípe a dráždí oči. Moře nemá nikdy klidnou hladinu, jsou na něm vlny a v něm proudy, které mohou být více než zrádné. Dostat se do moře také bývá problém o něco větší, než sestoupit po schůdcích do bazénu. Dítě bychom neměli nechávat plavat v moři nikdy bez dozoru, ideálně aby byl dozor doopravdy dobrý plavec. Ačkoliv se šnorchlování, potápění, blbnutí na nafukovacích lehátcích a podobně máloco vyrovná, v moři je třeba doopravdy opatrně.

  • Tip Mimibazaru: Pozor na kruhy, křidélka a podobné nafukovací pomůcky pro plavání. I když jsou čím dál bezpečnější, je u nich větší riziko, že dítěti z těla sklouznou. Pro plavání je ideální kombinovat je s vestami, které z těla dítěti jen tak nespadnou!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie