Zobrazit přihlášovací formulář

Hlávkové zelí – nečekaný zázrak

Hlávkové zelí – nečekaný zázrak

Hlávkové zelí je jednou z nejběžnějších odrůd košťálové zeleniny, kulturní plodina známá tisíciletí, dostupná, levná, celosvětová. Bohužel také dost podceňovaná. Protože jen málokterá potravina se může pochlubit takovými účinky, jako listy hlávkového zelí. Zelí je extrémně zdravé pro konzumaci (zvlášť díky jednomu druhu přípravy), ale umí působit také zvenku - a jak!

Jedna z odrůd brukve zelené – hlávkové zelí – je v jídelníčku člověka přítomná odnepaměti, a to doslova. Brukev roste na zemi už od pravěku a díky jeho konzumaci, dostupnost, snadné skladovatelnosti a celkově odolnosti dostávali lidé denní dávku vitamínů a minerálů. Hlávkové zelí se dá naložit (jak víme), a přitom neztratí nic ze svých zázračných účinků.

Hlávkové zelí je zdrojem především vitamínu C, minerálů, flavonoidů, fenolů, antioxidantů... no prostě je v něm víc, než si myslíme. Je bohatým zdrojem vitamínu K, vápníku, hořčíku, draslíku a moha dalšího. Stalo se neodmyslitelnou součástí tradičních kuchyní nejen v Evropě už v době, kdy lidé nevěděli, jak přesně zelí na organismus působí – věděli jen, že dobře.

  • Tip Mimibazaru: Pokud nekonzumujete zelí nakládané, je ideální úprava zelí restování, resp. příprava zelného soté. Hlávku zelí nakrájíme na několik cm hrubé „plátky“ a dáme na chvíli restovat na pánev s malým množstvím oleje na relativně vysokou teplotu. Tak si zelí zachová šťavnatost, chuť a také konzistenci (nezvodnatí).

Při pravidelné konzumaci díky němu tělo zlepšuje stav srdce a oběhové soustavy, nervů, slouží jako prevence cukrovky, rakoviny a pomáhá budovat imunitu po velkých zásazích (například při radioterapiích).

  • Zelí nemusíme zdaleka konzumovat jenom s knedlíkem a masem, restované zelí je vynikající s olivovým olejem, solí, pepřem a česnekem, syrové nastrouhané zelí můžeme přidávat do salátů a zelné listy přidávat do polévek (téměř až na konci vaření).

Zelí zvenku

Jenomže tím vším zelné zázraky nekončí. Ze zelí jsou vynikající obklady, které pomohou při nejednou zdravotním problému. Univerzální postup pro zelný obklad existuje – zelné listy je třeba očistit a uvolnit látky v nich obsažené. Zelný list tedy ponoříme na chvilku do horké (ale ne vroucí) vody. Poté jej vysušíme papírovou utěrkou, vložíme do sáčku nebo obalíme potravinovou fólií a narušíme jeho strukturu – buď list pořádně promneme, rozválíme válečkem nebo lehce naklepeme paličkou. Takto upravené listy pak můžeme přikládat na tělo, všechny látky se vstřebají a zelí nám uleví například od následujících potíží.

Bolest hlavy. Pokud je bolest hlavy způsobná nedostatečným pitným režimem, vyživením nebo stresem, pomůže zelný obklad. Přiložte zelí na čelo nebo zátylek, převažte gázou a nechte působit. Pokud chcete ještě dodatečnou úlevu, dejte listy na 15 minut do mrazáku. Nezničí se vitamíny a budou hezky chladit.

Zánět prsu při kojení. Kojící ženy jsou velmi omezené v tom, jaké léky (nebo jídlo) mohou konzumovat. Zelný zábal působí ovšem na zanícené žlázy jako zázrak, stačí v listech vystřihnout otvor pro bradavku (nebo prs obložit listy – záleží na velikosti poprsí), přiložit na prs a nechat působit přes noc. Není ovšem třeba mít listy na prsech hodiny, dobře působí i krátké, cca dvacetiminutové přikládání několikrát denně. V takovém případě ale vždy použijte čerstvě připravené listy.

Bolesti kloubů, artritida, revma, otoky. Zelí pomůže s bolestmi kloubů všeho druhu, od výronu po revma. Zelný obklad necháváme na kloubech působit co nejdéle (přes noc), nebo alespoň několik hodin.

  • Tip Mimibazaru: Při revmatickém onemocnění pomáhá kloubům také teplo. Zelné listy (očištěné a rozmělněné) nahřejeme v troubě – ale jen chvíli, rozhodně je nepečeme. Takto natemperované listy přiložíme na kloub a necháme působit.

Kožní potíže. Poranění, oděrky, akné, omrzliny nebo popáleniny – na všechny drobné kožní neduhy pomůže zelí. Má protizánětlivé účinky, postižené místo zbaví otoku a začervenání, urychluje hojení. Jenom zelí dobře očistěte a přikládejte na vyčištěnou kůži (vydezinfikovanou ránu atd.)

Hemoroidy. Při vnějších hemoroidech pomůže přiložit zelí (opět ideálně nechat působit přes noc). Látky obsažené v zelí vyživují stěny cév, zpevňují je, ulevují od otoku i nepříjemných projevů, jako je například svědění.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

evicela 30. 7. 2017, 9:37
(Y)jo je to tak, už naši předkové říkali-brambory a zelé, živobytí celé
P.A.V.L.A 30. 7. 2017, 9:27
(Y)

Kategorie