Zobrazit přihlášovací formulář

Když je úzkost příznakem, ne jen potíží

  • Publikováno:
Když je úzkost příznakem, ne jen potíží

Deprese je smutek z minulosti, úzkost strach z budoucnosti. Takto by se asi dal rozdíl mezi těmito dvěma démony lidské mysli vysvětlit nejjednodušším způsobem. Úzkost čas od času cítíme všichni. Ta chronická pak může patřit do skupiny psychických onemocnění, které se naštěstí dají do jisté míry zvládnout jak terapií, tak medikamenty. Co když je ale úzkost příznakem fyzického onemocnění?

Náhlé návaly úzkosti se sem tam objeví u každého z nás, stresu je občas prostě moc. Úzkostná porucha, to už je něco jiného. Někdy jsou ale návaly úzkosti příznaky, že se s tělem děje něco, co by se s ním dít nemělo. U některých nemocí jsou úzkost simulující stavy průvodním jevem, takže pokud máte podezření, určitě si při návštěvě lékaře nenechávejte své psychické potíže pro sebe!

  • Úzkost rozhodně nebývá hlavním diagnostickým vodítkem, ale může pomoci při objevení jiných, somatických nemocí.

Hyperfunkce štítné žlázy. Onemocnění štítné žlázy si umí zahrát pěkně i s naší psychikou. Štítná žláza totiž produkuje hormony, a ty mají vliv na naprosto všechno. Když je hormonů štítné žlázy v těle moc, zrychlí se nám metabolismus, můžeme zaznamenat úbytek váhy, zrychlený srdeční tep a úzkostné stavy. Hyperfunkce štítné žlázy je běžnější u žen než u mužů, zvláště pak u žen nad 35 let. V pozdějším věku je pak hyperfunkce často zaměňována s příznaky menopauzy.

Srdeční problémy. Úzkost samozřejmě není jediným příznakem srdeční choroby, ale pokud krom úzkosti pozorujete také nadměrnou únavu a jste pod velkým stresem, měli byste zpozornět. Zvlášť, jestli se přidá dušnost a potíže se spánkem a zažíváním.

Anémie. Anémie neboli chudokrevnost je stav, kdy nemáme dostatek červených krvinek (nebo fungují špatně) a ty tak neokysličují tělo tak, jak bychom potřebovali. To může způsobit stav rychlého a/nebo nepravidelného bušení srdce a krácení dechu, což simuluje stav akutní úzkosti. Za anémii může často nedostatek železa, tak jsou ohroženy především těhotné ženy (nebo ty silně menstruující), ale také osoby s revmatickou artritidou, autoimunitními onemocněními, potížemi s játry nebo ledvinami nebo také například zánětlivým onemocněním střev.

Deficit některých živin. I když to může vypadat jako psychické onemocnění, především nedostatek některých minerálů může v těle navodit stav psychické nepohody. Do stravy je nutné zařadit především hořčík a zinek. Nedostatek vitamínu B12 může taktéž způsobit stavy úzkosti, proto je dobré mít přehled, jaký máme jeho příjem. Jeho nedostatek je často způsoben také tím, že stárneme – s věkem se ztrácí naše schopnost vstřebávat ho efektivně z jídla.

Úzkostná porucha má ovšem mnoho podob, záchvaty úzkosti jsou jen jednou z nich. Žádný zažívaný stres není komfortní, ale pokud jsou zasaženy funkce organismu, je třeba se poradit s lékařem. Zvažte jeho návštěvu zvláště v případě, že máte dlouhodobé potíže se spánkem, zažíváním, zaregistrovali jste úbytek váhy, snížené libido, nechutenství nebo život omezující nepozornost a nedostatek soustředění. I „obyčejná“ úzkost stojí za pozornost a můžete s ní něco dělat. Třeba to, že si necháte pomoct.  

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

janbratan777 16. 10. 2018, 10:00
Dobrý den tu v clanku https://drkh.cz/jak-se-zachovat-pri-stavu-uzkosti/ najdete neco malo o tom jak na uzkosti

Kategorie