Zobrazit přihlášovací formulář

Jak a proč zůstávat pozitivní, i když nejsou důvody k radosti

  • Publikováno:
Jak a proč zůstávat pozitivní, i když nejsou důvody k radosti

Špatné situace, negativní emoce a důvody ke smutku nebo vzteku si nás vyhledávají na denní bázi. Záleží hodně na naší povaze, jak se s nimi vypořádáváme, ale snad se nenajde nikdo, kdo by tvrdil, že je lepší cítit se špatně než dobře. Svou psychiku samozřejmě nemůžeme kontrolovat na sto procent, ale něco málo pro sebe udělat můžeme. Proč se dívat na život z lepší stránky, i když je někdy obtížné ji vůbec najít?

Životní styl dnešní doby pozitivním pocitům moc nepřeje. Je skoro už normální být ve stresu, cítit úzkost, být podráždění. Ale není to zdravé, a to doslova. Negativní emoce se mohou podepsat na naší imunitě, na schopnosti se soustředit, celkově na našem zdraví. A můžeme se usmívat, ale když je úsměv jen na tváři, jen nás vyčerpává.

Pozitivní lidi kolem. Je velmi jednoduché sklouznout k negativismu, když jsou negativní všichni okolo. Pokud máte ve svém okolí lidi, kteří vás nabíjejí energií, umí se podívat na věc z jiné (a často pozitivní) perspektivy a přitom jsou stále objektivní, držte se jich. Protože umět se podívat na věci z jejich lepší stránky je rozhodně zdravější, než zabřednout v cyklu „ne“.

  • Klíčovým slovem je objektivita. Protože v životě nastanou situace, kdy se prostě nic pozitivního najít nedá, možná jen jiného. V takovém případě jsou nejlepší lidé kolem vás ti, kteří neplýtvají zbytečným utěšováním, ale umí říct, že to, že je teď všechno špatně, neznamená, že to tak bude napořád. A že je třeba to přečkat a jsou tady pro vás.

Nacvičování vděčnosti. Je to těžká věc, ale zkusit najít každý den něco, co bylo a je dobré, je nejlepší cestou k větší spokojenosti. I když to ze začátku vůbec není jednoduché. Veďte si deník, piště s poznámky, nahrávejte na diktafon, prostě shromažďujte na jedno místo vše, za co jste vděční. Časem vám tento systém naučí lépe rozpoznávat věci, které jsou v našem životě dobré, ale které bereme jako samozřejmost.

Cvičte – je to pro tělo i hlavu. Fyzická aktivita je neoddiskutovatelně dobrá pro naše tělo, ale co psychika? Ten, kdo pravidelně cvičí, ví, že zátěž působí na hlavu trošku jako droga – endorfiny zaplavují tělo a cítíme jednoduše radost. Ve cvičení je ale také druhý plán, díky němu budeme více hrdí na své tělo, svou kondici, svůj vzhled. A stejně, jako když se hezky učešeme a oblékneme, i toto má významný vliv na naši náladu, prostě se cítíme lépe ve vlastním těle.

Přijmout a najít řešení. Chronické stěžování a neustálé omílání faktů o situaci, ve které se nacházíme, může být sice na chvíli potřeba jako ventilace, nicméně v dlouhodobé perspektivě nám spíš svou nekonstruktivitou ublíží. Emocionální reakce na situace jsou v pořádku. Přijde ale doba, kdy je třeba věci přijmout, podle potřeby zanalyzovat a najít řešení. Protože ono se dá najít skoro vždycky, často ale spočívá v tom, dopřát věcem více času. A často jsou řešení tak těžká, až se zdají nemožná. I to je ovšem jen zdání, které s dostatkem odhodlání můžeme prolomit.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie