Zobrazit přihlášovací formulář

Prsa a jejich změny v těhotenství

  • Publikováno:
Prsa a jejich změny v těhotenství

Díky nepřebernému množství informací, které se na nás denně valí ze všech stran, by se dalo čekat, že budeme na spoustu věcí v životě připravení. Někdy ale nastane situace, kdy vlastně ani nevíme, že bychom si měli něco zjistit. Takže pokud si nás informace nenajde sama, pravděpodobně budeme překvapení. V těhotenství dochází k mnoha změnám jak po psychické, tak po fyzické stránce. Jsme připraveni na zvětšující se bříško, prevenci strií, přibírání na váze, hormonálně zapříčiněné změny nálad (i když na to se úplně připravit nedá) a tak podobně. Co ale naše poprsí? I to dozná během těhotenství velkých změn.

Prsa se zvětší. To je pravděpodobně změna, na kterou jsme připraveni nejvíce a nejlépe. Prsa se zvětšují nejen tukem, ale také bytněním žláz a mimořádným přívalem hormonů. Zvětšování prsou začíná v podstatně okamžitě, od prvních týdnů těhotenství. Je to jeden z příznaků, kterých si všimneme ještě dříve, než nám nepřijde menstruace a my si nepotvrdíme těhotenství u lékaře. Většinou bude třeba nákup nové podprsenky, protože se naše prsa zvětší klidně i o tři velikosti během těhotenství (a to nemluvíme o kojení).

Počítá se to do přibírání váhy! Pokud si hlídáte hmotnost, nezapomeňte, že nárůst prsou je nezanedbatelnou položkou v naší váze. Když na to přijde, můžeme klidně kilo a někdy až dvě přičíst na vrub nárůstu prsní tkáně.

  • Prsa bychom rozhodně neměli zanedbávat, když přijde na mazání krémy nebo oleji proti striím. Nejen kůže na břiše, ale také na prsou (a bocích) je během těhotenství vystavena velkým tlakům.

Bradavky a dvorce se zvětší, ztmavnou a jejich okraje se „rozpijí“. Už během druhého trimestru i začneme všímat změn. Bradavky a dvorce se vlivem nárůstu hladin estrogenu a progesteronu zvětší, zvýší se jejich pigmentace (ztmavnou). A mnoha ženám také po těhotenství a kojení bradavky zůstanou tmavší, než byly.

Všechno je citlivější. Nejen bradavky. Zvýšená citlivost prsou je společně s jejich růstem typickým průvodním jevem těhotenství. Možná to znáte z období před menstruací, kdy mnoho žen zažívá podobnou zvýšenou citlivost až bolest prsou a bradavek.

Může se objevit svědění. Především během třetího trimestru se u nezanedbatelného počtu žen objeví v okolí bradavek svědivý ekzém, který vede k zarudnutí, popraskání kůže. Lékař může předepsat lokální krémy, masti, ale pomoci může také například kokosový olej, vazelína nebo lanolinové krémy. Rozhodně se ukažte svému lékaři!

Vypadají jinak. Během druhého trimestru si můžeme začít všímat změn, jako jsou například drobné hrbolky na dvorci nebo prosvítání žil pod kůží prsou. Tyto změny odezní zhruba měsíc po skončení kojení.

Produkují tekutinu. Většinou čekáme na vytékání čehokoliv z bradavek až v období kojení, ale už v průběhu druhého trimestru (a častěji třetího) nám může začít z bradavek prosakovat kolostrum. Můžeme si tak všimnout nažloutlé zaschlé hmoty na bradavkách (podobné ospalkám), která je právě ono zaschlé kolostrum.

  • Kolostrum neboli mlezivo je prvotní, nezralé mléko, které se tvoří všem savcům. Je bohaté na proteiny a zajišťuje mláďatům imunitu, obsahuje látky, které je chrání před okolním prostředím, proti kterému ještě dítě/mládě nemá vybudované protilátky.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie