Zobrazit přihlášovací formulář

Pálení žáhy, do slova a do písmene palčivý problém

  • Publikováno:
Pálení žáhy, do slova a do písmene palčivý problém

Znáte ten nepříjemný palčivý pocit za hrudní kostí, který se sice přikrádá nenápadně, ale dokáže i několik hodin potrápit? Pokud je vám cizí, gratulujeme, právě vy nepatříte mezi 40 % populace, kterou trápí pálení žáhy. Pokud je vám tato situace povědomá, pravděpodobně spadáte mezi ty šťastnější, u nichž se vyskytuje-li nárazově, jednou za čas, například po dietních chybách. A pokud tento pocit znáte důvěrně, řadíte se nejspíše k oněm 40 %, které pálení žáhy trápí opakovaně.

Pálení žáhy, pyróza, neboli refluxní choroba jícnu, je stav, při kterém se žaludeční šťávy vracejí zpět do jícnu a dráždí jeho sliznici. Protože jsou tyto šťávy agresivní, fyziologicky přizpůsobené tomu, aby rozkládaly potravu, pociťujeme jejich přítomnost v jícnu jako nepříjemné a někdy i velmi silné pálení.

Koho trápí pálení žáhy?

Nejširší rizikovou skupinou jsou těhotné ženy, a to až každá druhá z nich. Ty se s touto nepříjemností potýkají prakticky na denní bázi. Vše je ale způsobeno hormony a dočasnými tělesnými změnami, kdy zvětšující se břicho s plodem mírně utlačuje orgány, včetně žaludku a jícnu. Dobrá zpráva je, že po porodu problém většinou odeznívá.

Skupinou, kterou tento problém trápí dlouhodoběji a bohužel i intenzivněji, bývají lidé s oslabenou funkcí česla, tj. svěrače propojujícího jícen a žaludek. V jejich případě bývá o to častěji pálení žáhy doprovázeno bolestí žaludku, případně nepříjemným dechem. V tomto případě už se dá mluvit o chronickém problému. Konzultace s lékařem je zde v případě intenzivnějších problémů namístě.

Další z možných příčin pálení žáhy může být zdravotní problém označovaný jako hiátová kýla, což je výraz pro vyhřeznutí části samotného žaludku do oblasti mezihrudí. Mnohdy se o této diagnóze pacienti dozvídají zcela náhodou, při rentgenovém vyšetření, protože o sobě jinak než pálením žáhy nedává vědět. Stejně jako je tomu u známější tříselné kýly, i tato se v některých případech vstřebá sama, bez nutnosti lékařského zásahu. Nestane-li se tak, bývá řešením operace, která s sebou nese následné zklidnění refluxu.

Můžeme pálení žáhy korigovat?

Ano i ne. Poměrně těžko jej dostáváme pod kontrolu, týká-li se nás některá z výše uvedených charakteristik. V těchto stavech můžeme pálení regulovat (viz níže), ale není zcela v našich rukou. Existují ale typy refluxu, kterým můžeme sami předcházet, převážně životosprávou. Všimněte si, že přichází-li pálení žáhy nepravidelně a náhle, bývá to převážně po tom, co jsme si dopřáli něco tučného, ostrého nebo kyselého, nebyli jsme v množství jídla střídmí, nebo jsme to přehnali s alkoholem.

Vyvolávačem může být i nepravidelnost a nevyváženost jídel, stejně jako kaloricky bohatá pozdní večeře, kterou pak žaludek dlouho do noci tráví, místo aby odpočíval. Mezi rizikové potraviny patří všechny tzv. kyselinotvorné, tedy káva, bílé pečivo, víno, či vajíčka ve větší míře. Stejnou měrou se na refluxu podílejí i tabákové výrobky.

Obecně je přítelem refluxu nadváha, při které, stejně jako u těhotných žen, dochází k tlaku na žaludek a jícen, ale také stres a s ním spojený známý pocit „staženého žaludku“, při kterém může žaludeční šťáva snáze unikat do jícnu.

Prevence je tedy nasnadě – zdravý životní styl začínající v kuchyni, volba zásadotvorných jídel (zelenina, ovoce, celozrnné pečivo a na vlákninu bohaté potraviny), předcházení obezitě, omezení kouření a eliminace stresových faktorů.

Babské rady

V případě, že vás pálení žáhy přepadne nečekaně, můžete použít některou z tzv. babských rad, které by vám měly problém ulehčit.

  • Jablečný ocet – je skvělým pomocníkem, který urychluje trávení. Díky tomu se strávená potrava dostává komfortněji do střeva a netrápí nás v žaludku.
  • Jedlá soda – soda je úžasně zásadotvorná – a to je přesně to, co na zchlazení rozpálené žáhy potřebujeme. Stačí lžička rozpuštěná ve vodě, po jejímž vypití přichází rychlá úleva.
  • Žvýkačka – první pomoc, kterou při sobě můžeme mít opravdu kdykoli. Díky žvýkání více sliníme. A protože jsou sliny alkalické, jejich zvýšené působení v žaludku žaludeční šťávy neutralizuje.
  • Zázvor – úžasně univerzální kořen, který si ví rady i s pálením žáhy. Jeho funkce je zde převážně analgetická, neboť velmi dobře ulevuje od bolesti, kterou reflux vyvolává.
  • Mléko – pozor na něj – babskou radu „napij se mléka“ uživatelské zkušenosti často vyvracejí. Mléko rozpálenou žáhu pohladí a zklidní, ovšem při procesu trávení dává vzniknout ještě více žaludečním šťávám. Proto se mléku pře refluxu raději vyhněte.

Léčba

V případech závažnějších forem refluxu, které se opakovaně vrací a trvají dlouho, babské rady nepomohou a je vždy dobré poradit se s odborníkem. Po konzultaci přicházejí na řadu lékařská vyšetření jícnu formou gastroskopie (zavedení malé kamery do jícnu), nebo RTG. Podle zjištěných subjektivních potíží následně lékař předepíše některý ze skupiny léků řešících kyselost obsahu žaludku, tvorbu žaludečních kyselin, podporu správného trávení, nebo blokování protonové pumpy (enzym tvořící kyselinu chlorovodíkovou v žaludku), které zabraňují nadměrnému vzniku žaludečních kyselin. Úkolem lékaře je v některých případech také provést stěr z jícnu a podrobit jej histologickému vyšetření. I v případě negativní histologie však může pacienta nadále sledovat a eliminovat rizika vzniku vředů nebo onkologických onemocnění.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie