Zobrazit přihlášovací formulář

Zbavte se kvasinek a infekcí močových cest! 6 pravidel správné intimní hygieny (nejen) po sexu

  • Publikováno:
Zbavte se kvasinek a infekcí močových cest! 6 pravidel správné intimní hygieny (nejen) po sexu

Ženy se bohužel až nepříjemně často potýkají s kvasinkami a infekcemi močového ústrojí, které spouští (respektive zapříčiňuje) sex. Nemusí to být dlouhá, vleklá a odolná infekce, ale jeden dva dny nepříjemných pocitů, které můžeme zažívat „po“. A přece nebudeme na každou takovou nasazovat antibiotika, to dá přece rozum. I tady platí, že prevence je lepší než léčba – jak si tedy pomoct?

Infekce močových cest je velmi běžnou komplikací sexuálního života. Často to svádíme jen na podráždění, ale faktem je, že když se věci „tam dole“ rozpohybují, bakterie mají pré. A navíc máme společně s partnerem vlastně dvakrát větší šanci, že se zavlečou na místa, kde nemají co dělat. Protože prsty, rty, sliny, různé otvory a orgány jsou všechno možné, jenom ne sterilní.

Nebudeme se soustředit na to, co dělat před sexem, přece jen nechceme vymazat veškeré kouzlo spontánního, které bychom prevencí jistojistě pokazili. Máme ale několik rad, co dělat po tom, až vášeň utichne.

Jděte na záchod

Prostě a jednoduše vypláchnout močovou trubici, mechanicky odstranit bakterie, které se do ní mohly dostat. A močení je nejpřirozenější cestou, že ano.

Dejte si sprchu

Sprcha je vynikající nápad. Jen nesmí být moc horká, abychom nerozdráždili už tak namáhanou sliznici a pokožku. Oplach vlažnou vodou by měl být víc než dostačující, nicméně pokud máte pocit, že potřebujete také mýdlo, volte to bez parfémů a speciálně určené pro intimní partie. Jinak smyjete také přirozenou mikroflóru, která nám pomáhá se infekcím bránit.

Pořiďte si intimní kosmetiku

Běžně používané sprchové gely a mýdla na intimní partie nepatří. Většina z nich má totiž zásadité pH a navíc bývají parfemované. Při jejich používání dochází ke změně pH v intimních partiích a je narušena přirozená ochranná bariéra, hrozí přemnožení škodlivých bakterií, vznik infekcí a dalších chorob. Řešením je používání kosmetiky přímo určené k intimní hygieně, jako jsou mycí gely, pěny a podobně. Ta obsahuje šetrné mycí složky, které nenarušují pH a pomáhají zachovat zdravou mikroflóru v citlivých partiích. Většina z nich obsahuje také látky působící preventivně proti vzniku zánětů a mykóz. Skvělým doplňkem jsou také vaginální čípky.

Zapomeňte na hygienické ubrousky

Byť by byly určené na intimní hygienu. I ty sebejemnější mechanicky podráždí intimní partie a víc bakterií „zapracují“ do sliznice, než jich odstraní.

Sáhněte po fénu

S co nejstudenějším vzduchem, samozřejmě. Víte, v jakém prostředí se bakteriím daří nejlépe? V tmavém, teplém a vlhkém. Moc světla na ona místa nedostaneme, můžeme je ale zchladit a vysušit. Pokud máte prostor, sáhněte po fénu.

Dejte si probiotika. Všichni víme, že když se chceme zbavit kvasinkových infekcí (nebo zvýšit imunitu, zlepši zažívání atd.), jsou probiotika jasnou volbou. Ale zdaleka to nemusí být jen doplňky stravy! Jogurty, kombucha, fermentované potraviny (jako například kimči) jich obsahují dost a jsou tedy ideální svačinkou po odvedeném výkonu.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie