Zobrazit přihlášovací formulář

Přírodní bojovníci proti nadýmání

  • Publikováno:
Přírodní bojovníci proti nadýmání

Tento nepříjemný problém může udeřit prakticky kdykoliv a není zrovna nejjednodušší s ním vždy bojovat, respektive nechat všemu volný průběh. Ne každé prostředí je tolerantní k přirozeným lidským projevům, tak často trpíme křečemi, nadýmáním, pocitem těžkosti a třeba i pálením žáhy. Pokud na tyto stavy trpíme, asi máme své mechanismy na to, jak je překonat nebo lépe – se jim vyhýbat. Ale můžeme si pomoci i přírodně! Jaké jsou nejlepší přírodní nástroje proti nadýmání?

Plyn ve střevech může vznikat, respektive se tam dostávat, dvěma způsoby. Tím prvním je, že ho jednoduše spolykáme, když jíme nebo pijeme. Tím druhým jsou chemické reakce našeho zažívacího traktu na určité látky. Některé jsou univerzální, jak polysacharidy nebo jednoduché cukry (proto téměř všechny nadýmají luštěniny nebo například sladké ovocné šťávy). Jiné jsou závislé na našem konkrétním organismu, na toleranci, kterou máme k jednotlivým složkám potravy.

  • Nadýmání je nejčastějším projevem intolerance nebo alergie k laktóze, cukru, který se vyskytuje v mléku a výrobcích z něj.

Koptský kmín neboli ajwain. Stejnou službu nám udělá i kmín římský. Koptský kmín můžeme přidávat do ovesných kaší, vloček, jogurtů... jak je jen libo. Z římského kmínu zase můžeme připravovat odvar. Lžičku semínek kmínu přidáme do vroucí vody a vaříme po dobu zhruba deseti až patnácti minut. Odvar necháme úplně zchladnout a vypijeme po jídle. Esenciální oleje obsažené v kmínu pomáhají zabránit vzniku nadbytečných plynů ve střevech.

Ločidlo čertovo lejno. Tato prapodivná miříkovitá rostlinka je doslova zázrak, když přijde na zažívání. Nicméně, jak už z názvu vyplývá, nevoní příliš vábně. Můžeme ji sehnat ve formě esenciálního oleje nebo prášku. Chuťově je ločidlo někde mezi česnekem a cibulí, takže je můžeme používat při vaření, pokud ale chceme využít pouze jeho pozitivní efekt na zažívání, smíchejte půl lžičky prášku a sklenici vlažné vody a tento ne zrovna chutný koktejl vypijte.

Čerstvý zázvor. Zázvor je pro naše tělo skoro nedocenitelný, kromě antibakteriálních vlastností (i když s nimi to vlastně souvisí) umí také neuvěřitelně působit na celý náš zažívací trakt. Vyrovnává množství potřebných a nepotřebných bakterií v našem zažívání a zabraňuje tak nejen nadměrnému nadýmání, ale také například zklidní podrážděný žaludek nebo mírní pálení žáhy. Zalijte si několik plátků čerstvě nastrouhaného zázvoru horkou vodou, přidejte lžičku citrónové šťávy (a případně medu) a pijte po jídle.

Citrónová šťáva a jedlá soda. Obě tyto ingredience dobře známe z jiných, užitečných tipů, jak ozdravit svou domácnost i tělo. Když smícháte půl lžičky jedlé sody, lžičku citrónové šťávy a sklenici vlažné vody, získáte vynikající prostředek, jak po jídle zabránit vzniku nadbytečných plynů. Jenom pozor, tato směs může být poměrně agresivní, takže bychom ji neměli konzumovat příliš často.

Triphala. Pokud jste o této ajurvédské kombinaci ještě neslyšeli, možná je na čase dát jí šanci. Ve formě kapek, kapslí, sirupu nebo čaj ji konzumujeme před spaním a zapíjíme vlažnou až teplou vodou. Kromě toho, že uklidňuje a reguluje zažívání, podporuje naši imunitu (také díky pozitivnímu vlivu na střevní mikroflóru) a detoxikuje organismus.

  • Občasné nadýmání, popřípadě nadýmání po určitých jídlech, je v každém případě normální. Pokud ale považujete své problémy za abnormální, jistě není od věci navštívit svého lékaře. Může se jednat o průvodní jev závažnějších problémů než je naše neukázněnost, když přijde řeč na stravování.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie