Zobrazit přihlášovací formulář

Co vám o botulotoxinu (skoro) nikdo neřekne

  • Publikováno:
Co vám o botulotoxinu (skoro) nikdo neřekne

Klobásový jed aneb produkt bakterií Clostridium botulinum je v dnešní době známý nejvíce jako něco, co nám vypne kůži a vyhladí vrásky. Jeho užití a původní účel však jsou úplně jinde, léčí se jím svalové křeče, tiky, zatuhnutí, nadměrné pocení a tak dále. Znehybňuje totiž svaly a projevy jejich pohybu na povrchu. Jak je to s jeho využitím v kosmetických úpravách našeho zevnějšku? Co můžete reálně očekávat, když se rozhodnete proceduru podstoupit? A jak se budete cítit poté? Kromě informací si můžete přečíst také reálnou zkušenost jedné z vás.

O botulotoxinu

Botulotoxin aplikuje pouze lékař. Protože jeho znalost anatomie a zkušenost a místy vpichu je pro dobrý výsledek naprosto klíčová. Botulotoxin, známý jako „botox“, je totiž jed, který paralyzuje svaly. A pokud by se stalo, že by paralyzoval ty nesprávné, můžete svého rozhodnutí intenzivně litovat.

Díky botulotoxinu je možné vyhladit mimické vrásky – tedy ty způsobené pohybem obličejových svalů a následným zlomením kůže. Nejčastěji díky botulotoxinu vyhlazujeme vrásky na čele a mezi obočím, okolo očí (vrásky smíchu) a kolem úst – pomerančovou bradu. Pokud jsou vrásky hluboké, je třeba počítat také s jejich výplní, což znamená si za celou proceduru připlatit.

Co je dobré vědět

Je to jen na pár měsíců. Botulotoxin je jed, který tělo časem odbourává. Paralyzované svaly se sice nikdy nevrátí k původní hybnosti, ale celkový efekt přetrvá tři až šest měsíců. Proto je třeba (pokud uznáte za vhodné) tyto procedury opakovat a opakovat a opakovat.

Je vhodný jako prevence. Aplikace botulotoxinu, když máme na tváři rýhy jako od bagru, nezmůže žádné extra zázraky. Respektive ano, výsledek bude viditelný a s pomocí výplní vrásek poměrně značně, ale stále více přibývá lidí, kteří si nechávají botulotoxin aplikovat ještě předtím, než se kůže „zlomí“. Takhle totiž vznik vrásek oddalujeme, ještě neřešíme jejich korekci. A měníme tak „tys nějak omládla“ na „ty snad nestárneš“.

Vpichů je hodně. Pokud máte panickou hrůzu z jehel, nebude aplikace botulotoxinu nic příjemného. I když se jedná o malinké a tenké jehličky. Záleží na uvážení lékaře, ale vpichy se počítají na desítky.

„Ve svých třiceti letech jsem si poprvé nechala aplikovat botulotoxin, rozhodla jsem se, že prevence bude lepší než řešení následků. Nemám strach z jehel, ale i tak jsem byla překvapená, kolik vpichů mě čekalo. Nejdříve mi doktor nakazoval dělat různé grimasy – mračit se, zvedat obočí, smát se atd. Během toho mi na čele a kolem očí kreslil body, kam je třeba botulotoxin aplikovat. Pokud si dobře pamatuju, celkově šlo o něco přes dvacet vpichů. Ty samy o sobě nebolely (moc, například nad obočím ale docela ano), co bolelo, byla spíše samotná aplikace, tedy to, jak se látka rozlévala.“

Co vám neřeknou

Teda řeknou, ale pokud se nepídíte sami, dozvíte se to až během procedury. A na závěr vám také přinášíme zkušenost ženy, která si nechala botulotoxin aplikovat poprvé. Půjde do toho znovu?

  • Botulotoxin nepůsobí hned, účinky se dostaví až po několika dnech, někdy až týdnech.
  • Hned po zákroku je třeba držet hlavu rovně, nelehat si, nenamáhat se. Několik dní poté je třeba mít klidový režim, protože v obou případech by se botulotoxin mohl dostat na jiná místa, než na jaká má, a způsobit tak jiný efekt, než jsme chtěli.
  • Samozřejmě – žádný make-up! Aspoň dva dny.
  • Nechodit o solária alespoň několik dnů po aplikaci. Solárium (i později) urychluje odbourávání botulotoxinu a zkracuje tak jeho účinek.
  • Botulotoxin má i nežádoucí účinky, mezi které patří například bolest hlavy nebo poklesnutá víčka.

„Trošku jsem zanedbala poaplikační režim, to uznávám. Šetřila jsem se první den, pak se ale přihlásily povinnosti a já tak nějak pozapomněla, že bych se měla námaze vyhnout. První dva dny nic, den třetí jsem začala vnímat, že se s mým čelem něco děje. Respektive teda neděje nic. Přestalo se mi zvedat obočí (ať už během řeči nebo v případech, kdy jsem to chtěla udělat schválně), nešlo mi se zamračit. Tento stav trval zhruba týden, pak jsem začala cítit, jak se některé hybnosti lepší. Nikomu jsem neřekla, že jsem si nechala botulotoxin aplikovat, věděl to jen můj přítel. A nikdo z rodiny se nepozastavil nad potlačenou mimikou, takže jsem uznala, že to asi je spíš v mé hlavě než jinde. CO je ale průšvih – poklesla mi víčka. Můžu si za to sama, režim jsem nedodržela. Ale teď mám pocit permanentně přivřených očí (zase – není to nic extrémně viditelného, já sama jsem to poznala až v situaci, kdy jsem si malovala výrazněji oči a zjistila jsem, že je na mých víčkách „něco jinak“). Zase, pro okolí to není nijak viditelné, ale já to cítím. Jsem velký psychosomatik a dost nervózní osoba, což má za následek to, že fakt, že nemůžu pohnout s čelem a cítím přivřená víčka, mě někdy navozuje lehce klaustrofobní pocity.

Jestli si nechám botulotoxin aplikovat znovu, až jeho účinek odezní? Váhám. Asi to zkusím ještě jednou, dám šanci kvalitnějšímu „pozákrokovému“ režimu a poradím se s doktorem, jestli by nezvolil jiný postup. Když se o tom bavím s ženami, které si nechávají botulotoxin aplikovat pravidelně, slýchám, že si zvyknu a až uvidím, jak se mi zase krabatí čelo, tak budu objednávat termín víčka nevíčka. Tak nevím.

Co mě ale celkem překvapilo, byla cena. Žila jsem v domnění, že je to drahá legrace, ale není to nic tolik likvidačního, ne jednou za půl roku. Ale to asi záleží na více faktorech, neplatí to obecně. I v cenách jsou velké rozdíly.

Nemůžu říct, že by mi to zvedlo sebevědomí, protože jsem zvolila botulotoxin jako preventivní opatření, zásadní rozdíl není vidět, jen cítím absenci expresivní mimiky. Což mě trošku znervózňuje, ale třeba jsem si doopravdy jen ještě nezvykla.“

Jana, 30  

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Cielito Lindo 7. 12. 2017, 0:02
Na botox chodim pres 10 let, tj. od 35 let kdy se mi zacala delat hluboka vraska/ryha mezi obocim, kterou ted nemam a to na aplikace chodim maximalne 1x za 12-18 mesicu. Mam naprosto skvele zkusenosti takze informace z clanku povazuji za zkreslene, takto urcite nelze zobecnovat.... Samozrejme je to individualni, ale pokud aplikuje odborny lekar kvalitni latku na vhodna mista, neni potreba ani velke mnozstvi vpichu ani nedojde k vymizeni mimiky ani nespadnou vicka. Latka opravdu ucinkuje az v prubehu nasledujiciho tydne po aplikaci, a vydrzi minimalne 6 mesicu, v mem pripade vice nez rok. Mozna v pripadech vyssiho veku nebo pri chybne aplikaci muze dojit k silnejsimu zmrtveni a omezeni mimiky, ja osobne po aplikaci pouze nemuzu kompletne krcit celo, tot vse, coz urcite neni nic neprijemne. Nelze aplikovat napr. na rty, ale do oblasti vnejsich koutku oci ano. Botox pouziva i nekolik kamaradek a vsechny jsme s efektem maximalne spokojene. Jh

Kategorie