Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 22 návštěvníků)

JAK SVÉPOMOCÍ VYROBIT TABURET

0.0
JAK SVÉPOMOCÍ VYROBIT TABURET

Postup

Část první : Velikost
Nechala jsem se inspirovat výrobky z Ikea, kde většina taburetů odpovídá délce kolem 80-90 cm. Mám konferenční stolek o šířce 80 cm, takže volba byla jasná. Nechtěla jsem , aby přesahoval přes okraj stolu, takže finální míry byly 80 x 60 cm. Jelikož mám sezení na sedačce ve výšce 50 cm, ubrala jsem jen 5 cm na výšce taburetu. Pokud můžu poradit, tak i vy se řiďte výškou sedačky nebo křesla a uberte max 10 cm.

Část druhá : Výroba
Ta šla mimo mě :-), na to jsem využila zkušenosti mého táty a nechala si celou bednu vyrobit od něj. Ale logicky, 2 dřevěné desky o velikosti 60x 40 cm (těch zbylých 5 cm počítejte molitan ) ,2 desky 80x 40 cm a 1 deska 80x60 cm . Z těchto desek vytvořte bednu, kde spodek zůstane otevřený a do každého vnitřního rohu přidělejte nožičky. No a základ máte. Následně celou bednu polepte něčím, co skryje ostré hrany – já volila Miralon ( dává se pod plovoucí podlahy) nebo je možnost použít molitan. Lepila jsem Chemoprénem Pattex (malá plechovka). Nezapomeňte polepit i spodní hrany a na nožičky nalepte jakékoli zbytky koberce.Potom nalepte na vrchní desku 5-ti cm molitan.

Část třetí : Šití potahu
Výběr látky je na Vás, ale určitě volte pevný materiál. Já na boky použila montérkovinu a na vršek klasickou potahovku. Zvolila jsem vzhled „skládaný ze tří dílů“, nevypadá to jako jedna divná bedna :-).
Jako první si nastříhejte boky. Taburet je vysoký 45 cm,bude ze tří dílů, takže každý pruh bude mít 15 cm na výšku. Potřebujete tedy 4 pruhy o délce a výšce 62 x 17 cm ( je to i s 2 cm ke každému pruhu na švy ),( říkejme tomu pruh A), 4 pruhy o délce a výšce 82 x 17 cm( pruh B) a protože spodní pruh vytváří „otevřené rohy“, musíte přidat nějaký ten cm látky navíc. Tím pádem si nastřihněte ještě 2 pruhy o délce a výšce 70 x 17 cm( pruh C) a 2 pruhy o délce a výšce 90 x 17 cm (pruh D). Dál nastříhejte vrchní díl ve velikosti 62 x 82 cm. Jako poslední střihněte 2 pruhy na ucha – 34 x 12 cm. A můžete šít.
Nejdřív si všechno našpendlete nebo nastehujte, je to jistější. Já to neudělala a samozřejmě mi to sem tam ujelo :-). Takže jak na boční vrchní díl. Sešijte 1 kratší pruh (A) s delším pruhem (B), k němu kratší pruh (A) a nakonec zase delší (B). Pruhy látky začnete sešívat 1 cm od kraje a taktéž 1 cm od kraje ukončujete. Sešíváte je k sobě zrubu, nezapomeňte na to. Vznikne tedy jeden spojený díl ve tvaru obdelníku po celém obvodu taburetu. To samé udělejte se středovým dílem (A+B+A+B). Potom tyhle dva díly sešijte k sobě , opět z rubové strany (opět 1 cm od kraje ). Následuje šití spodního pruhu. Nejprve pruhy sešijte k sobě stejným způsobem jako na začátku šití pruhů předchozích a tak vznikne opět jeden díl po celém obvodu taburetu, jen s tím rozdílem, že bude podstatně delší kvůli „otevřeným rohům“. Ty vytvořte až nyní. Jak na ně: Každý šev je střed celého překladu.Na každé straně máte 4 cm navíc, takže odměřte ode švu 4 cm (z lícové strany) a látku překlopte ke švu zpět. To udělejte na každé straně a zašpendlete. Tak Vám vznikne celý potřebný skládaný roh. Teď už opět celý pruh přišpendlete zrubu k již ušitým pruhům a sešijte. Přikládejte šev na šev a snažte se šít tak, aby Vám to i na konci vyšlo- šev na šev.Tak vznikne komplet celý bok taburetu.
Nyní našijte vrchní díl. Látku si opět přišpendlete po celém obvodu k ušitým bokům zrubu ( 1 cm od kraje ) a sešijte. Jen dávejte pozor na rohy, až dojedete do růžku, nechte jehlu zapíchnutou v látce, zvedněte patku, celé to otočte o 90°, přiklopte patku a pokračujte. Tohle udělejte ve všech rozích. No a je to skoro hotovo.
Potom všechny kraje obrubte ,ať se netřepí při praní. Já si ještě našila zrubu na každou stranu tkaloun a po natažení na taburet svázala zespoda k sobě, aby mi látka nelezla nahoru, ale to záleží na každé z Vás, jestli to chcete „pojistit“.

Část čtvrtá: Ucha
Nyní ušijte ucha. Nejprve si boční kraje pruhů zahněte o cca ½ cm a prošijte.Poté si každý pruh látky z každé strany přeložte po délce do středu, zažehlete a potom opět přeložte. Na kraji sešijte. Každý konec takto ušitých uch přišpendlete do míst , kde je chcete mít tak, že kraje ohněte dospodu ( na lícové straně ušitého potahu) a tak prošijte. Látka Vám pro prošití musí přepadnou přes šev.

Teď už zbývá jen vyžehlit, natáhnout na taburet a radovat se z odvedené práce . Přeji Vám, ať se daří ! Snad je to pochopitelné, nevěřila bych ,jak těžké je popsat sešívání pár kousků látek :-)

Část druhá - výroba.Náhled, jak vypadá "hrubá stavba", nožičky jsou ze dřeva ve tvaru trojúhelníku ,jsou přidělané hřebíčky k bokům taburetu.

Část třetí. Šití potahu - Musím upozornit, že práce na těchto fotkách je jen narychlo sestehovaná v ruce, je to spíš pro nastínění postupu. Takže jak na boční vrchní a středový díl. Sešijte 1 kratší pruh (A) s delším pruhem (B), k němu kratší pruh (A) a nakonec zase delší (B). Pruhy látky začnete sešívat 1 cm od kraje a taktéž 1 cm od kraje ukončujete. Sešíváte je k sobě zrubu, nezapomeňte na to.

Po sešití stran oba dva díly sešijte k sobě , opět z rubové strany (opět 1 cm od kraje ).

Následuje šití spodního pruhu. Nejprve pruhy sešijte k sobě stejným způsobem jako na začátku šití pruhů předchozích a tak vznikne opět jeden díl po celém obvodu taburetu, jen s tím rozdílem, že bude podstatně delší kvůli „otevřeným rohům“. Ty vytvořte až nyní. Jak na ně: Každý šev je střed celého překladu.Na každé straně máte 4 cm navíc, takže odměřte ode švu 4 cm a látku překlopte ke švu zpět.

To udělejte na každé straně a zašpendlete. Tak Vám vznikne celý potřebný skládaný roh. Rohy skládejte z lícové strany

Teď už opět celý pruh přišpendlete k již ušitým pruhům a sešijte ( tentokrát z rubu ). Přikládejte šev na šev a snažte se šít tak, aby Vám to i na konci vyšlo- šev na šev.Tak vznikne komplet celý bok taburetu.

Nyní našijte vrchní díl. Látku si opět přišpendlete po celém obvodu k ušitým bokům zrubu ( 1 cm od kraje ) a sešijte. Jen dávejte pozor na rohy, až dojedete do růžku, nechte jehlu zapíchnutou v látce, zvedněte patku, celé to otočte o 90°, přiklopte patku a pokračujte. Pozn: Jelikož při vytváření tohoto nástřelu nebyl k dispozici stroj, tak jsem jen zapíchla jehlu do rohu a na další fotce je vidět, kam jsem látku otočila :-).Přesně tak to budete dělat na stroji.

Tohle udělejte ve všech rozích

No a je to skoro hotovo.Potom všechny kraje obrubte ,ať se netřepí při praní. Já si ještě našila zrubu na každou stranu tkaloun a po natažení na taburet svázala zespoda k sobě, aby mi látka nelezla nahoru, ale to záleží na každé z Vás, jestli to chcete „pojistit“.

Část čtvrtá: Nyní ušijte ucha. Nejprve si boční kraje pruhů zahněte o cca ½ cm a prošijte.Poté si každý pruh látky z každé strany přeložte po délce do středu a zažehlete.

Potom opět přeložte. Na kraji sešijte.

Každý konec takto ušitých uch přišpendlete do míst , kde je chcete mít tak, že kraje ohněte dospodu ( na lícové straně ušitého potahu) a tak prošijte. Látka Vám po prošití musí přepadnou přes šev.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

DanušaP 17. 1. 2014, 11:27
bezvadné, moc se vám to povedlo
novackova 17. 1. 2014, 9:49
(Y) (Y) (Y) (F)
majulenka 20. 9. 2012, 15:03
zatím nepotřebuju, ale ukládám.... konečný výsledek je perfektní, jste moc šikovná (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
evelinapav 19. 9. 2012, 19:51
(Y) (clamp) (Y) (clamp) (Y) (clamp) (Y) (clamp) (Y)
Kajdžaska 19. 9. 2012, 16:43
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie