Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí mazlíčci

Přidat návod
(návod si oblíbilo 8 návštěvníků)

Co vše mít doma připraveno v "psí" lékárničce?

0.0
Co vše mít doma připraveno v "psí" lékárničce?

Postup

Mnoho z nás má domácnost vybavenou lékárničkou pro případ první pomoci člověku, spousta z nás ale zapomíná, že zvířatům ve vaší domácnosti by měla být v případě nouze poskytnuta stejná okamžitá péče, tak jako lidským pacientům. První pomoc, jakou jste schopni v dané chvíli zajistit, může zvířeti zkrátit dobu léčení, urychlit rekonvalescenci a v nejvážnějších případech i zachránit život.

Obsah lékárničky by měl být přizpůsoben druhům domácích zvířat, velikosti věku a také jejich aktivitám a životnímu stylu. V následujících řádcích bych ráda zmínila ty nejdůležitější prostředky, kterými byste měli svou lékárničku pro domácí miláčky vybavit.

Prostředek k zajištění tlamy – náhubek, popř. obinadlo. I zvíře, o kterém budete tvrdit, že ho znáte od narození, může být nebezpečné v situaci, jež mu neumožní bránit se, je mu nepříjemná, či vyvolává bolest, čímž může být např. ošetření rány, ale i „banální“ odstranění klíštěte, proto fixaci tlamy nikdy nepodceňujte.
2 ks gumových rukavic - používejte vždy při manipulaci se zvířecím pacientem.
1 ks fóliové přikrývky na zabalení psa při převozu k veterináři – její použití je důležité v některých život ohrožujících stavech, kdy prochladnutí pacienta může jen zhoršit jeho zdravotní stav.
Obinadla – koupit a sehnat se dají sterilní obinadla, elastická a nebo tzv. samodržící elastická obinadla (také cobany), jejichž použití ve veterinární medicíně doznává stále většího a většího významu, především díky snadnosti použití a voděodpudivosti. Obecně mějte dle velikosti psa alespoň 1 neelastické a 1 elastické obinadlo.
1 hotový obvaz
5 ks gázových tamponů na ošetření ran
1 ks bandáž pro případ nutnosti zpevnění končetin
1 ks nůžky
1 ks pinzeta
1 stříkačka na jedno použití
1 hřebínek na blechy a vši
1 kleštičky na klíšťata
teploměr – protože zvířata ne vždy při měření teploty spolupracují, je lepší vybavit se co „nejrychleji“ měřícím teploměrem, a také pomocníkem. Ve veterinární medicíně se s oblibou používají teploměry digitální nebo tzv. „rychloběžky“.
2 ks 20ml tobolky s fyziologickým roztokem na vyčištění očí nebo jiných částí těla
Peroxid vodíku – jak v humánní medicíně tak ve veterinární se používá především k desinfekci různých odřenin a škrábanců, ale ve vážných případech (např. při podezření na otravu určitými látkami) ho lze využít jako prostředek na vyvolání zvracení, dodávám, že VŽDY ALE POUZE PO KONZULTACI S VETERINÁRNÍM LÉKAŘEM. Jeho nevýhodou je to, že štípe, což se zvířatům většinou výrazně nelíbí.
Jodová dezinfekce – např. BETADINE - používá se k místní dezinfekci pokožky i sliznic včetně dezinfekce otevřených poranění. K sehnání je v několika lékových formách – roztok, mast.
Závěrem jedno upozornění – prosím, nepodávejte žádná humánní léčiva vašim zvířecím miláčkům. Pokud se jedná o krizovou situaci, promluvte si o jejich použití s vaším veterinárním lékařem. Vaše pomoc se může změnit v boj o jejich život a svým dobrým úmyslem častěji naděláte více škody než užitku.
Napsala Veronika Lesiuková http://www.dailypet.cz/zdravi-a-vyziva/11-psi-lekarnicka

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Zrušený účet 25. 9. 2012, 20:09
Jsem teda asi hroznej chovatel, ale z Vašeho seznamu mám doma jenom pinzetu na klíšťata a mimo seznam tablety na odčervení.Máme už za těch 30 let třetího psa a dosud jsme si vystačili ,-)
Luca luca 25. 9. 2012, 19:57
A jaké máte zkušenosti s tím živočišným uhlím? Ono je asi problém, jak odhadnout dávkování. :(
petulisek 25. 9. 2012, 10:30
Já bych místo Betadiny dala obyčejný jod, Betadina je jen ... tuším asi 4% roztok jodu, což je slabota, tedy aspoň náš vet mi doporučil obyčejný jod a opravdu je lepší, rány tolik nemokvají jako při Betadině. A samosebou živočišné uhlí, bez toho to nejde, k tomu i heřmánkový čaj a med při křečích a slabosti, ale to nemusí být v lékárničce ,-)
aiwai 24. 9. 2012, 14:08
Ja bych jeste pridala zivocisne uhli
aiwai 26. 9. 2012, 0:19
@aiwai nedavno znamym zvracelo stene a opravdu se trapilo.Veterinarka doporucila jen dietu.dva dny diety a fence nic moc lepe.A po jedne tablete uhli se z ni za jeden den zase stalo vesele stene.Kdysi sem videla dokument vee ktrem opice kradly drevene uhli a pak ho pojidaly :-) na webu jsem nasla prepocet davkovani Dávka pro psa je 2g na 1kg hmotnosti psa. davkovani podle wikipedie U průjmu děti užívají 4-5 tablet 4× denně, dospělí pak 10-12 tablet 3-4× denně. Toto vysoké dávkování je nutné vzhledem k velkému povrchu střeva, které musí být pokryto, aby živočišné uhlí mělo dostatečný efekt. U domácích zvířat lze použít dávkování jako u dětí, popř. zmenšit (záleží na velikosti zvířete). Tablety se rozkoušou a zapijí vodou, dětem je možno tablety nadrtit a rozmíchat ve vodě. predavkovani vetsinou zpusobuje zacpu
Luca luca 26. 9. 2012, 21:35
@aiwai (Y) to je zajímavé. No já jsem tedy nikdy živ. uhlí zvířatům nedávala. Ani mne to nenapadlo. :-o Tak zase budu chytřejší. :-$ Psala jsem i kamarádce, která návod sepsala. Tak jsem zvědavá, co na to ona. *-) Každopádně děkuji. :-)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie