Zobrazit přihlášovací formulář

Háčkování

Přidat návod
(návod si oblíbilo 50 návštěvníků)

Háčkované želvičky

0.0
Háčkované želvičky

Postup

Nedávno jsem se zamilovala do motivu afrického květu. Tak jsem ho použila na tyto želvičky. Udělala jsem jednu a tak nějak jich teď už mám stádo. Některé už jsou rozdané a některé teprve do světa půjdou.

Na krunýř jsem použila známý motiv afrického květu, ale upravila jsem ho podle svých potřeb. Doufám, že nákres je alespoň trochu srozumitelný. Kdyby ne, dovysvětlím. Nákres končí v řadě, která je poslední řadou se vzorem. Pak už jen pokračujeme KS do potřebné výšky, podle toho, jak chceme mít krunýřek hluboký. Já jsem uháčkovala ještě 3 řady. Právi sice ukončíme, ale nit netrhejte, budete s ní ještě sháčkovávat krunýř a bříško. Při spojování necháme několik posledních KS tak, aby nám zůstal otvor na hlavičku. Nezůstane vám stejný počet, protože na krunýři mi vždy vyšlo asi o 3 KS více. To nevadí, při všívání hlavičky se to ztratí. Barvy volíme podle své fantazie.

Bříško začneme na 4 řetízková oka, spojíme do kroužku a do něj vháčkujeme 10 KS.
1. řada - každý druhý KS rozháčkujeme na 2 - 15 KS
2. řada - každý třetí KS rozháčkujeme na 2 - 20 KS
3. řada - každý čtvrtý KS rozháčkujeme na 2 - 25 KS
4. řada - každý pátý KS rozháčkujeme na 2 - 30 Ks
.....a takto pokračujeme až do počtu 45 KS

Pak spojíme s krunýřem podle popisu. Ještě před sháčkováním si ale vystřihneme z nějakého plastu (třeba z víčka od Ramy) kolečko stejně velké, jako je bříško a vložíme ho mezi dílky, aby bříško bylo pěkně rovné. Krunýř vycpeme.

Hlavičku začínáme na 4 řet. oka, spojíme do kroužku a vháčkujeme 10 KS. Pokračujeme jako u bříška do počtu 25 KS. Pak uháčkujeme ještě další 3 řady rovně. V další řadě vynecháváme každý čtvrtý KS a v další řadě každý třetí KS. Mělo by nám zbýt 12 KS. Pak háčkujeme 3 KS, 6 DS a zase 3 KS. takto háčkujeme 3 řady a tím se nám vytvoří zahnutí krčku. Hlavičku vycpeme a přišijeme k tělu. Protože je ale hlavička pořád nakloněná dopředu, zezadu ji přichytneme jedním stehem ke krunýři. Můžeme háčkovat jednou barvou, nebo udělat šešulku z jiné barvy. Jak budeme chtít.

Nožky - opět uháčkujeme kroužek ze 4 řet. ok, do něj vháčkujeme 10 KS a háčkujeme ještě další 4 řady rovně. Všechny čtyři nožky vycpeme a přišijeme k bříšku.

Ocásek je úplně jednoduchý, na hotovou želvičku mezi zadní nožky, těsně ke krunýři nahodíme 4 ks, otočíme, první KS vynecháme, uháčkujeme 3 KS, otočíme, první opět vynecháme a uháčkujeme 2 KS. ukončíme a zapošijeme.

Ještě přidávám popis k rozkresu krunýře:
1. řada : Začneme první barvou. 4 ř. oka spojíme do kroužku a do nich vháčkujeme v první řadě: 2 DS - 1 ř.o. - 2 DS - 1 ř.o. - 2 DS - 1 ř.o. - 2 DS - 1 ř.o. - 2 DS - 1 ř.o. - 2 DS a spojíme pevným okem.

2. řada : Pokračujeme druhou barvou. Pod každé ř. oko předchozí řady vháčkujeme : 2 DS - 1 ř.o. - 2 DS.

3. řada : V další řadě vháčkujeme pod ř. oko 7 2x nahozených DS (pokud Vám dělají problémy, stačí i volnější DS)

4. řada : Následující řadu háčkujeme třetí barvou. Nad sedmi DS náčkujeme KS (nebo v případě slabší vlny raději polosloupky) a osmý KS vpíchneme mezi jednotlivé motivky druhé řady.

5. řada : Tuto a další řady háčkujeme jakoukoliv barvou jinou než 4. řada. Háčkujeme KS, ale protože se nám tvoří jakoby lístky, je třeba je srovnat. Takže je třeba nad KS, který je protažený zpět až do druhé řady, uháčkovat DS a stejně tak jeden před ním a jeden za ním.

6. - 9. řada : KS

Kdyby bylo něco, čemu nerozumíte, klidně se ptejte. Přeji příjemné tvoření.

pohled shora

bohužel, vybrala jsem si na focení zrovna červenou a tu mi foťák moc nepobírá

bříško, nožky a hlavička

otvor na všití hlavičky

ocásek

v té řadě, co je barevně odlišená, háčkuji KS, ale pokud mám vlnu jen trochu slabší, než ostatní, je lepší háčkovat polosloupky, aby se práce tolik nestahovala. Poslední řada nákresu je zároveň první řadou jakéhosi boku krunýře a podle počtu řad se liší jeho hloubka.

želvička od šikulky darina n. (kasilek) ID 39041

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

VikiWolf 14. 1. 2013, 20:56
to je tak sladkééé (child9)
kasilek 10. 1. 2013, 18:37
Moje prvni zelvicka i se salou http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4281095 (H) super navod
DancaMaz 9. 1. 2013, 12:55
Dobrý den, želvičky jsou moc krásný, určitě vyzkouším. Jen se chci zeptat, co je nejlepší na vycpání? Děkuju , Dana
panenkářka 9. 1. 2013, 20:57
@DancaMaz Já používám vatelín. Dá se dobře udržovat a drží tvar. Třeba v IKEI mají polštářky za pár korun a stačí to určitě na několik želviček. Molitan dělá hrudky,vata zas nejde vyprat a kuličky by prolezly, to bych nepoužívala. (Y)
Sona0811 7. 1. 2013, 22:00
Ty jsou moc roztomilé,taky vyzkouším. (clamp)
jingr 7. 1. 2013, 19:05
Helenko moc pěkné želvyčky popisek jsem pochopila na želvu to je super ale ten kreslenej vzorek jsem nepochopila jde to nějak jinak vysvětlit prosím na miela pinterova10@seznam.cz (Y)
panenkářka 8. 1. 2013, 19:48
@jingr přidala jsem popis do návodu. Snad už to bude lepší :-)
Alka1 7. 1. 2013, 9:49
Super,musím vyzkoušet (Y)
alik13 6. 1. 2013, 20:22
Náááááááááááádhernééééééééé, jsou opravdu moooooc miloučké!!!! Moc děkuji za návod!!!! (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (F)
hanstro 6. 1. 2013, 16:30
Ty jsou móóc krásné!!! (Y) Zrovna tu u mě sedí vnučka a už křičí - "já chci želvičku, takhle se plete, babí a takhle se šije!!!!" ,-) :-D
panenkářka 6. 1. 2013, 16:44
@hanstro (clamp) (clamp)ale pozor, jsou návykové ,-)
hanstro 6. 1. 2013, 17:48
@panenkářka to se mám na co děšit!!! :-D

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie