Zobrazit přihlášovací formulář

Háčkování

Přidat návod
(návod si oblíbilo 34 návštěvníků)

Háčkovaná síťovaná čepička - pro zručnější háčkovačky

0.0
Háčkovaná síťovaná čepička - pro zručnější háčkovačky

Postup

Návod jsem vyhrabala v nějaké starší praktické ženě.
Jelikož jsem tu měla nějaké dotazy, rozhodla jsem se, že ji zkusím uháčkovat. a musím říct, že to byl teda celkem oříšek - proto ty zručné háčkovačky:-) měla jsem málo vlny, proto ty dvě barvy. Určitě by byla hezčí ze světlé vlny, v originále byla bílá..
Základní kytka má v průměru 9 cm, Velikostně měla být dle návodu na dospělého, nakonec je akorát mojí dvouleté dceři, ta skoro čtyřletá ji ale taky může mít. stejně je taková letní:-) takže v případě, že chcete větší, musíte použít větší háček a případně i silnější přízi:-)
použila jsem přízi bavlněnou Edita Glamour od Toptexu, síla na jehlice č. 3-4, padlo cca 50 g, háček č. 6. Původní popis přikládám, ale jelikož byl v mnoha ohledech děsný, celý jsem ho přepsala a trochu i předělala.

Čepičku háčkujeme v tomto pořadí:
nejprve zhotovíme obvodový pruh, který se skládá z pěti základních kytek. ty k sobě sháčkujeme níže uvedeným způsobem - prostě uděláme čelenku. Pak se háčkuje dolní okraj čepičky - ten ozdobný, co bude nad obočím a kolem celé hlavy. nakonec střed čepičky (temeno), který tvoří opět kytka, která se přiháčkuje k obvodovému pruhu opět způsobem uvedeným v návodu...
snad je to trochu srozumitelné:-)

vysvětlivky: PO - pevné oko, ŘO - řetízkové oko, KS - krátký sloupek, DS dlouhý sloupek, polodlouhý sloupek = polosloupek

Základní kytku jsem zkoušela cca pětkrát, než jsem přišla na ten správný způsob:-)
takže začínáme:
8 ŘO spojit PO
1. řada - 16 KS, na konci pevné oko
a teď jsou dvě varianty - buď otočit do rubu a háčkovat přesně dle návodu, ale je to trochu složitější, nebo si nějak udělat pět obloučků, aby to vypadalo jako kytka - já jsem třeba udělala pět peciček proložených dvěma krátkými sloupky, a vypadalo to taky moc hezky. v tomto případě pak vynecháme 3. řadu a děláme rovnou čtvrtou.
postup dle návodu:
2. řada - otočíme do rubu uháčkujeme 2 ŘO a do prvního KS uháčkujeme pecičku (tak, že nahodíme jako na dlouhý sloupek, protáhneme, takto pětkrát zopakujeme, až máme na háčku celkem 20 vláken, protáhneme všechny zaráz - a to tak, aby nám pecička vznikla na druhé straně práce - čili z líce).
Dále pokračujeme - do krátkých sloupků přechozí řady *1KS, 2x2 polodlouhé sloupky, 1KS* - mezi * opakujeme celkem třikrát, nakonec uháčkujeme zase pecičku. do konce předházející řady jsou ještě dva volné KS, ale to se řeší až v další, třetí řadě.
práci otočíme zpět na líc a háčkujeme
3. řada - dvěma pevnými oky obháčkujeme pecičku (tak, aby zůstala pěkně vypouklá, čili jakoby zadem) a volnými krátkými sloupky obháčkujeme celou řadu tak, že pícháme háček až do první řady - čili máme dvojitě obháčkovanou druhou řadu, prostě další vrstvu.... háčkujeme *1KS, 2 x 2 KS, 1KS* - mezi * opakujeme celkem třikrát, pecičku na konci řady opět obháčkujeme zadem dvěma pevnými oky, pak 1 ŘO a 1 KS mezi pecičky, 1 ŘO a pevné oko do první pecičky. tím uzavřeme třetí řadu.
a pokračujeme
4. řada - teď se řídíme spíš obrázkem, z něj je to jasné - musíme dostat 5 obloučků. uháčkujeme 7 ŘO a pak 1 KS vždy doprostřed obloučku předchozí řady (mezi dva a dva polodlouhé sloupky), tedy celkem třikrát, pak 7 ŘO a 1 KS do pecičky a 7 ŘO a pevné oko do první pecičky. Máme celkem 5 obloučků.
5. řada - do každého z pěti vzniklých obloučků uháčkujeme *1KS, 2polodlouhé sloupky, 1 DS, 3x dvakrát nahozené DS, 1 DS, 2 polosloupky a 1 KS* - mezi * opakujeme celkem pětkrát. Máme základní kytičku.
6. řada - opět se řídíme spíše obrázkem, začátek řady je vidět na fotce, která popisuje spojování kytek k sobě. začneme 3 PO do dvou polosloupků přechozí řady, * 1 KS do dlouhého sloupku, 5 ŘO, 1 KS do prostředního dvojitě nahozeného DS, 5 ŘO, 1 KS do dlouhého sloupku, 7 ŘO* mezi * opakujeme pětkrát. Na konci řady uháčkujeme 1 pevné oko do prvního KS předchozí řady.
Motivky připojujeme v této šesté řadě krátkým sloupkem, a to dle obrázku níže.

takto vypadá střed dle návodu, zatím neobháčkovaný třetí řadou

způsob obháčkování ve třetí řadě - pícháme až do první řady!

takto vypadá základní kytička, střed je háčkovaný z pěti peciček - to byl první pokus, pak jsem přišla jak na to, takže jsem tuto variantu zavrhla, ale myslím, že je hezčí:-)

SPOJOVÁNÍ MOTIVKŮ: myslím, že to je vidět na té fotce, ale spojujeme první oblouček ze sedmi řetízkových ok tak, že uháčkujeme 3 ŘO, krátkým sloupkem spojíme z předposledním obloučkem ze sedmi ŘO vedlejšího motivku, uháčkujeme zase 3 ŘO a pokračujeme v práci. Motivky tedy spojujeme k sobě pouze v jednom konkrétním místě - je to důležité aby vyšel i spodní lem tak, jak má. nahoře jsem ponechala nitě, aby bylo patrné, kde motiv končí resp. začíná..

DOLNÍ OKRAJ:
pro názornost jsem ještě zvýraznila bílou čárou směr, jakým se háčkuje.
hotový obvodový kruh si položíme a srovnáme tak, aby nám dole vždy ležely ty dva obloučky z pěti ŘO.
u nich začínáme spojovat. Práce probíhá tak, že postupujeme směrem ke spojovacímu krátkému sloupku u jednoho motivku, pokračujeme od tohoto KS směrem dolů u dalšího motivku, skončíme zas u dvou obloučků. ----------------------
Takže: do každého ze dvou dolních obloučků uháčkujeme 3 polosloupky, do vedlejšího obloučku ze sedmi ŘO uháčkujeme 3 DS, 7 řetízkových ok, vynecháme jeden oblouček z pěti ŘO, do dalšího uháčkujeme 3 DS, 3 ŘO, pevné oko do spojovacího KS, a jsme u druhého motivku - zase 3 ŘO, 3 DS do obloučku tvořeného 5 ŘO, druhý oblouček z pěti ŘO vynechat, pak 2ŘO, pevné oko do obloučku ze sedmi ŘO, který jsme před chvílí háčkovali, pak 5 ŘO, 3 DS do obloučku ze sedmi ŘO motivku. a jsme na konci. následuje opakování celého postupu, dokud nemáme obháčkovaný celý obvod. Pak už pokračujeme dle návodu - čili 2 řady KS (já háčkovala ještě mezi nimi jednu z dlouhých sloupků, aby byla čepka trochu delší) a řada račích sloupků (krátký sloupek, ale háčkovaný zleva doprava ob jedno oko).

Tady jsem vyfotila, jak se háčkuje lem - začátek je tam, kde je háček, postupujeme směrem k místu, kde se k sobě spojují motivky, a zpět dolů. konec je tam, kde je vytažené oko. opakujeme pětkrát.

STŘED ČEPIČKY:
uháčkujeme celou kytičku včetně šesté řady. potom si položíme obvodový kruh a středovou kytičku tak, že nám leží vždy oblouček z pěti ok, uprostřed ze sedmi ok a opět z pěti ok naproti sobě. takto sháčkujeme k sobě - vždy tři ŘO a kr. sloupek do středu obloučku. snad je to patrné z fotky.
jen ty díry, co zbyly mezi motivky, asi ještě budu muset přiháčkovat dalšími třemi tetízkovými oky... takže toto jsem vypárala, a hezky začneme znova, lépe a radostněji:-)

tak jsem to nakonec ještě vypárala a znovu přiháčkovala. pro názornost jsem směr háčkování zvýraznila.
v podstatě se pořád používají 3 řetízková oka a krátké sloupky, jen v tom jednom místě při spojování dvou motivků uháčkujeme jakýsi trojúhelník - je to vidět na fotce.

...

...

a ještě letecký pohled

původní návod...

malůvka z časopisu - dost mě při háčkování mátla, takže doporučuju podívat jen pro představu:-)

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

hacík 14. 7. 2009, 12:27
je moc krásná, ale nevím, zda bych ji dokázala podle toho udělat, to se začíná tedy od spodu čepičky a kytičky se zhačkují??? Hana
marfanov (upraveno) 20. 7. 2009, 6:52
@hacík je to v návodu napsané... *-) zkuste si přečíst ty zvýrazněné nadpisy :-))) už jsem tam radši doplnila vysvětlení...
Mišák123 15. 7. 2009, 13:24
@marfanov Ať čtu , jak čtu, moc moudrá z toho nejsem, už jste čepičku zkoušela podle tohoto postupu háčkovat???
marfanov 16. 7. 2009, 17:05
@Mišák123 kopíruji z návodu - Začneme obvodovým pruhem, který se skládá z pěti kytiček. Takže začneme obvodovým kruhem. Jednotlivé kytičky se k sobě sháčkují způsobem, který je uveden v návodu. Pak se háčkuje kraj čepičky. nakonec střed čepičky (temeno), který tvoří opět kytka, která se přiháčkuje k obvodovému pruhu... čepku jsem neháčkovala, protože na dospělých se mi to nelíbí a na děti je moc velká :-S
stepankatynka 14. 7. 2009, 13:12
@hacík Hanko já bych řekla že se háčkuje normálne shora (H)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie