Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 17 návštěvníků)

Jak čalounit nábytek - nové čalounění čela postele

0.0
Jak čalounit nábytek - nové čalounění čela postele

Postup

Kdo mě zná, ví, že nerada starší věci jen tak vyhazuju, ale pokud to moje fantazie dovolí, ráda jim vdechnu nový život. Nepotřebný nábytek natřu, skleničky od čehokoli schovám na bylinky a sirupy, ze starého povlečení něco ušiju a když přišlo na vyhození staré postele a její náhradu za novou, volba byla jasná. Zkusím jí dát nový kabátek a buď to vyjde a ještě nám nějaký rok poslouží nebo se to nepovede a půjde z domu, tak jak měla jít. A povedlo se, tak s námi může ještě zůstat. Recyklace je ekologické a ekonomické řešení, takže mně to dává smysl :)

Návod je amatérský pro domácí kutily a nadšence. Konstruktivní kritiku vítám.

Co budeme potřebovat:
- starou postel (nebo jiný čalouněný nábytek),
- čalounickou látku (trochu pevnější než běžná),
- vatelín (já jsem vzala ten nejsilnější),
- čalounickou pistoli na sponky (k sehnání v čalounických potřebách),
- nůžky,
- stejně velké knoflíky,
- fix (popř. tužka, křída),
- velkou jehlu min. 10 cm,
- vrtačku,
- čalounické hřebíčky s kulatou hlavičkou (jednotlivě nebo pásek),
- kladívko.

POSTUP:
1) Množství látky spočítáme s malou rezervou (na založení po stranách a na knoflíkové záložky), já jsem brala 150 cm širokou látku - na čelo celou délku, na boky 1/2 délky, protože výška boků je asi 50 cm, s rezervou těch 75 cm tedy v pohodě stačilo. Velká dvoupostel si tedy na čelo i boky vyžádá v průměru 5-6 délkových metrů čalounické látky.
2) Postel rozebereme - čelo oddělit od postelí. Připevníme na zadní staně vatelín sponkovačkou, překlopíme a odstřihneme případné přebytky.
3) Střihneme látku na čelo (s rezervou 30 cm do každé strany). Látku si připevníme sponkama na horní zadní části. Doporučuju začít z prostředka, protože střed postele i střed látky se najde snadno. Látku pak přetočíme dopředu a z rubu si čelo "odhalíme" až na dřevo.
4) Označíme si na dřevěném podkladu, kam budeme chtít knoflíky. Opět se to odvíjí od středu - nákres viz. foto.
5) V označených místech vyvrtáme otvory skrz dřevo(třísku).
6) Knoflíky podobných velikostí obalíme zbytky naší potahové látky. Vložila jsem ještě kus vatelínu, ale není to nutné. Kdo by chtěl tento krok přeskočit, čalounické potřeby nabízejí za pár korun potažení knoflíků zvolenou látkou na speciálním stroji.
7) Knoflíky přišijeme skrz látku a zajistíme z druhé strany malým knoflíčkem. Toto je nejhorší část celého čalounění a je třeba dobře "řasit", tak tady přeji hodně sil. Ale dáte to!
8) Když jsou všechny knoflíky přišité, zajistíme látku po stranách na zadní stranu desky pomocí sponkovačky.
9) V případě, že chceme ozdobit ještě kulatými hřebíčky, místo si můžeme nejprve zajistit sponkami v rovné linii (aby látka neodstávala), protože hřebíčky jsou malé a tah by nemusely vydržet. Přes linii natlučeme hřebíčky (aby se nezničily, navlékla jsem na kladívko kus látky).
10) Boky postele připevníme po celé délce nejdřív nahoře (aby byl steh schovaný, tak látkou otočenou naruby směrem do postele, pak přetočíme a máme sponky schované), pak připevníme zespodu postele, aby byly boky celé počalouněné. Nic jsem nešila, vše bylo pomocí sponkovačky.
11) Smontujeme zpět postel k čelu. Já jsem ještě přidělala nové dřevěné nožky k čelu, aby bylo vyšší než původní a dalo se o něj pohodlně opřít.

POZOR! Kdo nemá na posteli čelo, ale jen samostatně stojící postel, tak čelo se dá vykrojit z dřevotřískové desky a postup je téměř stejný, jen doporučuji vložit nejdříve vrstvu molitanu (např. ze staré molitanové matrace). Přiděláte nožky, opřete o zeď nebo připevníte a královská postel je na světě :)

Obrázky napoví víc než tisíc slov.
Časová náročnost dle šikovnosti asi 1 den.
Já jsem čalounila pouze krémovou postel, zbylé vkládám jako inspiraci z internetu, jak krásně vypadají jiné barvy látek nebo elegantní varianta bez knoflíků - hladká.

Těším se na zpětnou vazbu. Pokud to alespoň jedné z vás pomůže, moc mě to potěší. Recyklaci zdar!

postel původní

postel rozebraná

vatelín

vatelín přicvaknout na zadní stranu a odstřihnout přebytky

vatelín připevnit zepředu

výroba knoflíků - větší kolečko obšít, stáhnout

označení, kde budou knoflíky - na zadní straně od středu

začátek knoflíkování

systém přichycení knoflíků - silná tkanina na vícekrát a malý knoflík na jištění

po knoflíkách zarovnání látky na zadní straně a přichycení

přichycení boků

přichycení v linii budoucích hřebíčků

pásek s hřebíčky a kladívko s ochranou

čelo hotové

tady už se čalouní boky - začátek na vnitřní straně, aby to bylo začištěné

zblízka - není to dokonalé :)

celek

celek

celek

hotovo.

inspirace

inspirace

inspirace

inspirace

inspirace

inspirace

inspirace

inspirace

inspirace

Látka, kterou jsem původně koupila na čalounění - myší kožíšek :-)

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

xenie1981 3. 10. 2019, 5:43
A jak na boky?
luciannka 28. 4. 2020, 21:16
@xenie1981 V návodu to vidíte. Neumím to moc popsat, ale otevřela jsem postel a uvnitř dala látku lícem k posteli a kraj přisponkovala, pak látku otočila, natáhla přes bok dolů a dole pod postelí zase zasponkovala. Vše bylo z jednoho kusu, navázáno mezi postelemi- dělaná každá zvlášť :-$
Tiny85 10. 4. 2018, 11:20
Dobrý den, chtěla bych si přečalounit postel. Můžu se zeptat, kromě toho rozmontování atd. dá se to zvládnout v jednom člověku? Myslím, přidržet, náročnost práce s klasickou sponkovačkou atd? Moc díky za odpověď :-p
luciannka 25. 5. 2018, 12:30
@Tiny85 Dobrý den, dá se to zvládnout. Já jsem na to byla sama. Ale ve dvou by se to asi dělalo líp (Y) Hodně štěstí! (L)
Ajinka9109 8. 2. 2017, 23:05
Ty bláho pěkné! Fakt super! Na to bych si netroufla. Možná bych dala spíše šedou barvu u té bílé bych měla strach ze zašpinění. Ale vážně dobré: )
luciannka 21. 2. 2018, 9:41
@Ajinka9109 Andreo, díky. Určitě byste to zvládla stejně dobře. Stačí se do toho pustit, v podstatě není co zkazit :-) Hezký den, Lucie
luciannka (upraveno) 7. 9. 2016, 10:36
Líbila by se mi i ta šedá, kterou jsem koupila původně. Prodávám v albu, tak jsem zvědavá, až uvidím foto výtvoru někoho jiného (Y) (Y) (Y) Půjčila bych k tomu i tu sponkovačku :-)
alisabea 1. 9. 2016, 13:21
Výborný nápad, zrovna řeším obložení kolem gauče, měla jsem tam ušitý pruh vycpaný polštářky, ale je nízký a maže se zeˇd. Na půdě je staré čelo z lamina, atak hurá na to. Vaše renovace je krásná, díky za inspiraci.Jana (Y) (Y) (clamp)
luciannka 5. 9. 2016, 13:00
@alisabea Jano, díky, to potěší. Za gauč bude staré čelo postele určitě fajn. Pokud se Vám bude chtít, fotka mě pak potěší (flower) Ať se Vám daří (L) Lucie
Auško 1. 9. 2016, 0:25
návod super a poslel je úžasná, skoro bych se na to i vrhla kdybych o víkendu čelo neuřízla a nenahradila ho prkeným :) je se zeptát dírky pro knoflíky si předvrtáváte?
luciannka 1. 9. 2016, 9:59
@Auško Markéto, třeba na to ještě přijde ,-) Ano, předvrtávala jsem aku vrtačkou a vrtákem na dřevo (Y) Lucie

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie