Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 7 návštěvníků)

Jak zachránit uhnilou africkou fialku

0.0
Jak zachránit uhnilou africkou fialku

Postup

Zdravím všechny pěstitelky, které se potýkají s podobným problémem jako já :-))
I když dobře vím a všude se lze dočíst, že africké fialky se mají zalévat "do misky", podařilo se mi nesprávnou zálivkou dvě skoro utrápit. Protože jsem je měla v ozdobných obalech, do kterých nešlo nalít zálivku "odspodu", zalévala jsem je přímo na hlínu, přes listy a výsledek se za čas dostavil - přestaly kvést, nakonec svěsily listy, ačkoli byly zalité, usychaly... při bližším zkoumání jsem zjistila, že celý krček je uhnilý - šel poměrně lehce odlomit od kořenové části. Odebrala jsem tedy několik lístků od každé na zakořenění a řekla si, že se pokusím je ještě zachránit. Odřízla jsem krček až "do zdravého", na rostlině tedy nezbyly žádné kořeny, proto jsem rostlinu ponořila do mělké skleněné misky s vodou tak, aby celá plocha krčku byla ponořená ve vodě (částečně byly ponořené i řapíky spodních listů, protože jsem musela krček uříznout téměř až u nasazení listů). Pak už jen kontrolovat a pravidelně dolívat, tak aby krček byl stále ve vodě (já měla ve skleněné misce na okně na záchodě, které je vysoko, takže jsem je měla pořád na očích :-) a taky hezky viděla do misky odspodu a případně včas dolila). Rostliny byly původně v dost zuboženém stavu, ale poměrně rychle "začly pít" - původně svěšené, zvadlé, jakoby "měkké" listy zase "ztuhly" a později se objevily první kořínky. V miskách s vodou se rostlinkám dokonce tak daří, že nyní opět vykvetly...

Takhle krásně krček obrostl kořínky (teď už je hnědý, čerstvě po řezu musí být zelený, a tuhý)

Druhé rostlině zbyl trochu delší krček, takže mohla být ve sklenici, také už má spoustu nových kořenů...

Bývala takhle krásná... bylo mi ji líto vyhodit...

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Pitrysak 18. 11. 2009, 15:13
:-$Když lísteček uštípnete,tak zakořenmí,bud přímo v hlíně nebo ve vodě.A zalívá se jen do podmisky.Je to vděčná kytička,měkvete pořád. |:o)
Ája a Vája 21. 11. 2009, 0:56
@Pitrysak Taky si je takto množím (F) ale trvá dost dlouho než se z lístečku vypěstuje kvetoucí rostlina :-S ale zase je to zadarmo ;-)
čarotvůrce 12. 11. 2009, 6:31
Co dělat, když rostlina je zdravá, ale nekvete a nekvete? Martina
Ája a Vája 21. 11. 2009, 0:54
@čarotvůrce Nejsem odborník, ale možná bych zkusila přihnojit hnojivem určeným pro kvetoucí rostliny, pokud to neděláte... a jestli má vhodné stanoviště (ne úpal, klidně východní okno...) a přiměřenou zálivku (smich) tak by měla vykvést... (F)
marfanov 7. 11. 2009, 22:02
mně se ji jednou podařilo zachránit jen tak, že jsem ji prostě znovu zasadila do hlíny, aniž by měla kořeny :) ale bylo to na jaře, možná to bylo tím. a mně teda neuhnila, ale podařilo se mi ji ulomit.... je to nezmar kytka, když vydrží i moje pěstován (smich)
Ája a Vája 10. 11. 2009, 19:38
@marfanov Já ji pro jistotu dala do vody, aby mi pro změnu neuschla ;-) Je fakt, že to musí být hodně odolné rostliny (F) ale taky chtějí své... A jsou dost křehké, je to boj při přesazování... (smich)
S.aba 6. 11. 2009, 10:21
:-ofakt jo? zrovna mám jednu takovou změklou na okně - jdu na to.borasečka malá - zkusím to....už sjem ji chtěla včera vyhodit....snad se to podaří. ^o) ^o) ^o) (L)
Ája a Vája 6. 11. 2009, 21:52
@S.aba Zdravím a přeju ať se chytí... (F) chce to trochu trpělivosti |-) nějakou dobu trvá než narostou kořínky... Držím palečky (hello)
S.aba 18. 11. 2009, 8:09
@Ája a Vája Ahoj - tak kořínky už rostou ;-) - ale ten základ se rozpadl skoro na jednotlivé lístečky - ten kořen- byl už K.O. ---ale dík za radu - vypadala tak, že kdybych si nepřečetla návod, tak už je v koši. listy ještě sice nejsou tak pevné,a pořad vypadají zkrouceně,ale kořeny začínají.vylézat ... (L) (L)
kopretin.a 5. 11. 2009, 15:08
jééé, tu bílo-fialkovou bych hned brala...je překrásná (Y) mám tuhle růžovou a teď taky nahnala do květu (F) mmch v České Třebové mám tetu a strejdu Trávníčkovi :-)
Ája a Vája 5. 11. 2009, 22:32
@kopretin.a Pokud budete mít cestu do Třebové, tak není problém, lísteček Vám ráda věnuju (F) Je opravdu krásná, za normálních podmínek je to fialové zbarvení o něco výraznější - v té vodě to přece jenom není ono, potřebuje zasadit do hlíny... :-$
kopretin.a 6. 11. 2009, 7:01
@Ája a Vája Jste moc hodná, ale s tetou se vidíme spíš na Skypu...jezdíme tam tak jednou za uherský rok :-) (L)
Gaaby 5. 11. 2009, 14:55
(Y) To se mi také stává. :-| Já jsem to vyřešila tak, že jsem k ní jen dosypala čerstvou hlínu a přitiskla k přostředku a světe div se: taky se chytla! :-) (F) Zapomněla jsem napsat, že jsem ji přestala zalévat. ;-) Tedy ne úplně, jen trochu zespodu a až tak za pár dní. :-p
Ája a Vája 5. 11. 2009, 22:28
@Gaaby No ty moje už "mlely z posledního" ;-) tak jsem zasáhla radikálněji... Ale musím říct, že mě docela překvapilo, že to přežily *-) ;-)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie