Zobrazit přihlášovací formulář

Různé vychytávky

Přidat návod
(návod si oblíbilo 100 návštěvníků)

10 nejhorších potravin na českém trhu a něco o éčkách......

0.0
10 nejhorších potravin na českém trhu a něco o éčkách......

Postup

tady je celý článek na netu i s obrázky
http://www.lidovky.cz/10-nejhorsich-potravin-z-nabidky-ceskych-supermarketu-pdy-/dobra-chut.asp?c=A100127_112928_dobra-chut_glu

Stáhla jsem ten článek z dnešní přílohy Lidových novin, třeba vám k něčemu pomůže při nakupování .......
10 nejhorších potravin
Datum: 22.1.2010 Autor: Vojtěch Bednář Zdroj: Pátek Lidových novin Rubrika: Dobrá chuť Strana: 16
Jaké jsou doopravdy produkty ze dna nabídky tuzemských supermarketů? Jak velkou chybu můžete udělat, když při nákupu sáhnete vedle? Jaká je daň za nízkou cenu?
Média i veřejnost dnes věnují tolik pozornosti složení, původu a ceně potravin, že se téměř vytratil rozhodující aspekt jídla – chuť. Rozhodli jsme se proto prozkoumat, jak jsou na tom levné výrobky nejen s ohledem na zdraví konzumentů, ale i na jejich chuťové buňky. V supermarketech jsme si nejprve vytipovali potraviny, jejichž výrobci obvykle chemikáliemi nešetří. S pomocí odborníka na výživu a potravinářského technologa Víta Syrového jsme pak vybrali desítku těch, které svým složením hřeší nejvíce, a gastronomická novinářka Hana Michopulu je poté ohodnotila po chuťové stránce.
Každá potravina od nás také získala bodové vysvědčení za množství škodlivých chemikálií ve složení. Všechna „éčka“ jsme ohodnotili jedním až pěti body podle škodlivosti a výsledek sečetli. Nejlepší by tedy byla čerstvá plnohodnotná surovina s 0 body, nejhorší naopak takový průmyslový výrobek, jenž obsahuje nejvíce nevhodných aditiv, a získá tak nejvíce bodů.
K určení škodlivosti jednotlivých látek posloužil přehled vypracovaný v knize Tajemství výrobců potravin.

1.Salát z chemické laboratoře (Hermelínový salát, výrobce: Lahůdky Cajthaml. 47 trestných bodů)
„Pokud si někdo skutečně přečte celé složení, které je uvedeno na obalu, zřejmě ho přejde chuť. Skoro až komické je, že hermelín je ve složení téměř na samém konci. Před ním nalezneme uvedenu neuvěřitelnou snůšku všemožných chemikálií, jako jsou konzervanty, stabilizátory a další z éček,“ popisuje složení salátu pan Syrový.
Použité suroviny přitom mají být podle zákona uváděny v sestupném pořadí, na prvním místě by tedy měla být nejvíce zastoupená složka, na posledním naopak ta nejméně. Množství aditiv je až zarážející a tomu odpovídá i bodový zisk. „Je to adept na výrobek s nejvyšší mírou chemického znečištění způsobeného nemírným užíváním aditiv,“ prohlašuje Vít Syrový.
Výrobce přitom dokazuje, že vybrané přísady nezvolil náhodou a chuť zdaleka neodpovídá hrozivému složení. „Ta konzistence je u salátu dost zvláštní a podezřelá, protože se drobí. Chuť a vůně hermelínu mi ovšem připadá v pořádku. Je to ale dost kyselé na to, abychom mohli cítit jakékoliv další chutě,“ popisuje svůj dojem Hanka Michopulu.

2. „Točená“ limonáda v plastové lahvi (Točená limonáda s malinovou příchutí, výrobce: ZON. 41 trestných bodů)
„Jako potravinářský technolog nechápu, proč do červené limonády přidali tři rozličná umělá barviva, mimo jiné i žluté a modré. Že by pokus o trikoloru?“ pozastavuje se nad způsobem výroby Syrový a ani z ostatních složek nápoje není nadšený.
„Tato v uvozovkách točená limonáda má ve složení čtyři umělá sladidla: kromě aspartamu a acesulfamu i sacharin a cyklamát; o posledním z nich byly již před lety zveřejněny odborné studie dokazující poškozování zdraví. Konkrétně byly cyklamáty spojovány s rakovinou močového měchýře,“ upozorňuje.
I zde ovšem platí, že kdo hledá chuť tradiční červené limonády, vyloženou chybu neudělá. „Chutná podobně jako klasická červená limonáda mého dětství. V tomto případě jsem sentimentální, ale možná právě proto mi vadí nesmyslně velké množství cukru, které vládne celé chuti a slepuje pusu,“ shrnuje Michopulu.

3. Jedovaté špekáčky (Špekáčky výběrové, výrobce: Jan Prantl – Masný průmysl Žirovnice, 35 bodů) „Ukázka typické uzeniny, na kterou by měla platit hamburgerová daň,“ konstatuje Syrový. Tato daň má být zavedena na nezdravé potraviny s vysokým obsahem tuků, solí, cukrů a aditiv. Ty totiž výrazně zvyšují rizika civilizačních onemocnění, které pak zatěžují státní rozpočet. Daň má přinést více peněz do zdravotnictví a zrazovat lidi od nákupu nezdravých potravin.
„Kromě téměř polovičního obsahu tuku, zřejmě ze zbytkového vepřového masa, sádla a kůže, obsahuje dost rizikových přídatných látek. Mimo to skrývá toxické dusitany mezi stabilizátory, což je matoucí. Dusitany jsou ve sbírce zákonů řazeny mezi konzervanty. Až tragikomická je užitá trojkombinace fosfátů: difosforečnany, trifosforečnany a polyfosforečnany,“ říká Vít Syrový.
V tomto případě už je navíc umělá podstata výrobku na chuti znát. „Cítím chuť uzení, soli a tuku. Jinak nic. Ty špekáčky nejsou odporné, spíš chuťově úplně prázdné. I v tom je ostatně důvod, proč lidé tyto výrobky vůbec kupují,“ míní gastronomická novinářka.

4. Sladká buchta podle pejska a kočičky (MARMOR, výrobce: Kuchenmeister. 33 bodů)
„Dlouhý soupis přídatných látek, uváděných pod chemickými názvy, trochu připomíná pohádku o tom, jak pejsek s kočičkou pekli dort. Avšak s tím rozdílem, že zvířata by si do laskomin nikdy nepřidala různé chemikálie, takové nesmysly dělají jen lidé,“ říká Vít Syrový a pozastavuje se i nad tím, že odhalit složení vyžaduje dlouhé minuty hledání a brýle.
Není ale třeba studovat složení aby bylo jasné, že základní suroviny zde prakticky chybí. „Je to strašlivě sladké, není cítit nic než cukr. Nedrží vůbec pohromadě, plátek se rozpadá pod rukama. Čokoláda je ošizená, je to jen hnědé. Taková hnědáda,“ komentuje buchtu Hanka Michopulu a přidává i vlastní zážitek. „Moje děti byly kdysi alergické na žloutky. Ukázalo se ale, že to není až takový problém, protože v českých cukrovinkách se s vejci zas tak často nepočítá. Jak to drží pohromadě, bůh ví. Zato když jsme přijeli do Francie, každý druhý obal od sušenek měl na sobě napsáno: mouka, máslo, vejce, mléko.
V Česku by to byla rarita. Průmyslově se tu peče ze surovin, jaké by slušný člověk ani nevyndal na kuchyňskou linku.“

5. Přeslazené slané chipsy (BERSI Snack, výrobce: ZP Šumvald. 31 bodů)
„Je až neuvěřitelné, kolik chemikálií do těchto snacků přidali, aby navodili dojem, že obsahují čabajku.
Zjevně chtěli, aby to nějak chutnalo; nešetřili proto přídatnými látkami. Neopomněli ani tři barviva.
Také je zajímavé, že do takového výrobku přidali tři různé druhy cukrů,“ zkoumá složení zjevně barvených křupek Syrový.
Ten, kdo má tento druh potravin rád, však při odhlédnutí od složení zřejmě bude spokojen. „Vypadají hůř než chutnají. Na pohled jsou takové jedovaté, ale ochutnala jsem už mnohem horší a umělejší varianty tohoto občerstvení,“ hodnotí Hana Michopulu.

6. Gothajský salám bez gothaje a salámu (Gothajský salám, výrobce: Procházka. 26 bodů)
„Další ukázka běžné uzeniny, na kterou by se měla vztahovat hamburgerová daň. Kromě vysokého obsahu skrytého tuku obsahuje též nemálo ze škodlivých přídatných látek. Nejhorší z nich jsou toxické dusitany E250, na něž by měly dávat pozor hlavně těhotné a kojící ženy. Stejně tak by se mělo zamezovat jejich zbytečnému příjmu u dětí. Pokud někoho zaujme gumovitá konzistence salámu, který se po stlačení rychle vrací do původního tvaru, tak to způsobuje hlavně přidaná guma guar,“ vysvětluje Syrový.
Ani plejáda chemikálií a guma však chuť nezachrání. „Tohle je vážně špatné. Necítím absolutně žádnou jedlou vůni ani chuť, kromě pachu fólie. Když vezmu jedno kolečko mezi prsty, celé se rozdrobí a rozláme. Tohle není gothaj, převaha cizorodých surovin je taková, že už se tomu ani nepodobá. A není to ani žádný jiný salám,“ kroutí hlavou Michopulu.

7.Trochu příliš „tavený“ sýr (MIX tavený sýr, výrobce: TANY. 15 bodů)
„Zřejmě chtěli udělat čest názvu tavený sýr a proto užili čtyři druhy tavicích solí. Tři z nich se řadí mezi fosfáty, jejichž nadměrný příjem může mimo jiné způsobovat zhoršené vstřebávání nepostradatelných minerálů, jako je vápník. Kromě toho jde o typický příklad nedostatečně označeného výrobku. Ve složení
není uvedeno, co obsahuje v něm přítomná šunka. To lze posuzovat až jako klamání zákazníka dle zákona
o ochraně spotřebitele,“ upozorňuje Vít Syrový.
Přitom právě tento výrobek jako jeden z mála obsahuje správné suroviny, což je na chuti znát. „Chuť je v pořádku. Jsou tam základní suroviny a ne náhražky. Řekla bych dobrý český taveňák. Příchutě už jsou slabší – pažitka je sušená až příliš a šunková varianta vysloveně slabá, hodně sladká a drobivá,“ říká Michopulu.

8. Přebarvená hořčice (Hořčice speciální orientální, výrobce: ALBA plus. 10 bodů)
„Typický příklad výrobku, u něhož se snaží navodit dojem lepší kvality. Pokud by neobsahovala dvě umělá barviva, bylo by zřejmě její zbarvení dost fádní,“ říká pan Syrový a odhaduje, že s hořčičným semínkem se nejspíš šetřilo. „Kromě zbytečného zatěžování organismu chemickými látkami nebude hořčice působit tak, jak má. Hlavní přínos má hořčičné semínko působící na prokrvení zažívacího traktu, což podporuje trávení,“ dodává.
U většiny lidí by nicméně nejspíš chuťově obstála. „Je hodně kyselá, což signalizuje potřebu zakrýt chuťové nedostatky. Zajímalo by mě, co je to orientální koření a kdo přišel na ten divný nápad přidávat ho do klasické české hořčice. Vzato kolem a kolem, nevybočuje z průměru,“ shrnuje Michopulu.

9. Tajemné pivo pro diabetiky (Ambrosius Free, výrobce: Pivovar Holba. 8 bodů)
„Je v něm cítit něco navíc, co tam nepatří. Má podivnou pachuť,“ přemýšlí Hanka Michopulu a složení jí dává za pravdu. „Tomu, kdo považuje pivo za přírodní produkt, by po přečtení údajů o složení asi vstávaly vlasy hrůzou na hlavě. Otázkou je, co si představit pod pojmy ,upravený chmel‘ a ,chmelový extrakt‘. Něco z chmelu to asi obsahovat bude, ale kdo ví co. Z dále uváděných látek je šokující náhradní sladidlo. Že by bylo toto pivo určeno jen pro diabetiky? Barvivo a kyselina již jen doplňují celkový nepříznivý dojem,“ rozebírá složení nealkoholického piva Syrový.

10. Borůvkový jogurt s příchutí řepy (Nízkotučný jogurt borůvka, výrobce: Yoplait Czech. 8 bodů)
„Jelikož umělá sladidla jsou určena pro diabetiky, je nepochopitelné, proč jsou přidávána do běžného, byť nízkokalorického mléčného výrobku. Ve složení jsou uváděna dvě: aspartam a acesulfam K. O jejich možných nepříznivých účincích se můžeme dočíst leckde a je zcela zbytečné zatěžovat jimi organismus,“ popisuje Syrový.
Vedle malého obsahu borůvek je jogurt prakticky bez příchuti. „Cítím nepříjemnou chuť umělého sladidla, ale kdybyste mi dali hádat poslepu, borůvkovou příchuť bych tedy netipovala ani náhodou. Ne, není cítit po borůvkách, opravdu ne,“ říká Michopulu a v chuti nachází spíš stopy řepy.

Jak se ukázalo, největším „podvodem“ na zákazníkovi bývá právě chuť, kterou si na rozdíl od složení na obalu nepřečtete. A to buď její naprostá absence, nebo její přítomnost, která však nemá se skutečnými přísadami nic společného a jen zastírá nulovou kvalitu.
„Největší problém předložených potravin není špatná chuť, ale její celkový nedostatek.
Podíl pověstných výplňových surovin je už takový, že ohrožují či vytlačují původní chuť výrobků.
Pak z nich člověk neuspokojí své chuťové potřeby, a tím víc toho zkonzumuje. Chuťové uspokojení po jednom takovém špekáčku nepřichází.
Kvalitativně se výrobky šikovně drží mírně pod průměrem a až na výjimky nejsou vyloženě hnusné. I proto je pro lidi obtížné té nekvalitě vzdorovat, postupně prostě zapomínají, jaká má chuť doopravdy být,“ shrnuje Hanka Michopulu.

Která éčka škodí?
PŘÍZNIVĚ PŮSOBÍCÍ LÁTKY
E: 100, 101, 140, 150a, 160a,c,d,e,
161b, 162, 163, 170, 175, 270, 290,
300, 306–308, 322, 410, 440, 901,
948
LÁTKY PŘIJATELNÉ
E: 141, 172, 174, 260, 296, 301,
302, 304, 309, 315, 316, 325–327,
334, 350–352, 363, 406, 460,
470b, 551–553, 640, 650,
902–904, 920, 949, 1102, 1103
LÁTKY MÉNĚ VHODNÉ
E: 150b,c,d, 153, 160b,f, 171, 200,
202, 203, 261, 263, 297, 330–332,
335, 337, 353, 354, 400–404,
407, 415–418, 420-422, 425, 426,
445, 461, 463–466, 469,470–475,
481–483, 491–495, 500–504,
508–511, 514–517, 524–530,
554–559, 570, 574–579, 585, 912,
914, 938, 939, 941, 942, 953, 957,
965, 966, 967, 968, 999, 1105,
1200, 1404, 1420, 1422, 1451,
1452, 1520
LÁTKY PŮSOBÍCÍ NEPŘÍZNIVĚ
E: 120, 161g, 173, 234, 236, 251,
252, 262, 280–283, 338–341, 343,
355–357, 380, 385, 405, 407a,
412–414, 432–436, 442, 444,
450–452, 459, 468, 476,
477, 479b, 507, 513, 518,
520–523, 535, 536,
538, 541, 620–635,
900, 943, 950,
951, 959, 1201,
1202, 1204, 1410,
1412–1414, 1440,
1442, 1450, 1505,
1517, 1518
VÝRAZNĚ
ŠKODLIVÉ LÁTKY
E: 102, 104, 110, 122–124,
127–129, 131–133, 142, 151, 154,
155, 180, 210–224, 226–228,
230–233, 235, 242, 249, 250,
284, 285, 310–312, 320, 321, 512,
586, 905, 927, 944, 952, 954,
962, 1519
podle knihy „Tajemství výrobců potravin“, více informací o autorovi na natur.toe.cz

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

SyMa 14. 2. 2010, 15:38
No tak to je tada síla.Teď tady podle vašeho výpisu studuju tavený sýr od Želetavy a ten má 4 éčka 8-| a všechny jsou v látkách působících nepříznivě 8o| 8o|, a na kečupu taky...... +o( +o( Už ať máme rajčátka ze zahrádky :-) Jinak děkuji za výpis,ale to abych si na nákupy vyhranila celý den,abych to vše pročetla a zkontrolovala ;-)
Baucis 26. 1. 2010, 16:52
Ivi, díky (L) (L) (L),je to od Vás hezký jsem zas trochu moudřejší *-)
pavla123 26. 1. 2010, 12:48
To Bio, není úplně Bio. U nás jsou přísné předpisy na Bio, tak to tahají ze zahraničí, kde jsou na Bio předepsané stejné hodnoty jako u nás na NEBIO. Takže já si radši koupím naši NEBIO mrkev protože je stejně zdravá jako ta zahraniční BIO. Nejlepší je si všechno sama vypěstovat. Chem. postřiky dávat, bez toho by to nešlo, ale jen v době množení těch červíků apod. kdy se chemie do plné zralosti odbourá. Jinak by z úrody nic nezbylo.
cieslarova ada 23. 1. 2010, 19:09
PO PRVNÍ MATEŘSKÉ JSEM PRACOVALA VE VELKOSKLADĚ A VÝROBĚ ZDRAVÉ VÝŽIVY, NO CO TAM JSEM VIDĚLA A HLAVNĚ V KUCHYNI- RADĚJI NEVZPOMÍNAT, ALE TO JE VŠUDE, ČLOVĚK BY POTOM NEMOHL VLASTNĚ NIC/ DRÁTEK V ROHLÍKU, STŘEP V MARMELÁDĚ/ NA TO PŘESNĚ SEDÍ, ŽE NIC SE NEMÁ PŘEHÁNĚT A VŠEHO S MÍROU. OSOBNĚ PREFERUJI RACIONÁLNÍ STRAVU A PRO DĚTI BIO POTRAVINY, PŘESTO NÉ VŠE CO JE Z PRODEJNY ZDRAVÉ VÝŽIVY JE TAKÉ DIETNÍ, TO JE BĚŽNÝ OMYL ČESKÉ POPULACE.
korýška 23. 1. 2010, 16:49
Iveto - díky za článek - tyhle věci už míjíme velkým obloukem dlouho, ale stejně mě zaráží ta lhostejnost lidí v okolí, je jim prostě šumák, co jedí, hlavně, že jim "chutná" :-# a je to levné... Nejsem ani maniak ohledně biopotravin a nezkoumám dopodrobna obaly - ale limonády, džusy, nabouchané jogurty z reklam, čipsy apod. jsou u nás takřka tabu... A´t si kdo chce co chce říká, o zdraví se musí pečovat - je to to nejdůležitější, co máme... Bohužel to často lidem dochází až, když o ně přijdou +o(
terezkan 23. 1. 2010, 17:10
@korýška mám stejné zásady..... (F)
ledgera 23. 1. 2010, 15:49
prosim, kdo je to ten pan Syrovy?
karca90 23. 1. 2010, 15:51
@ledgera píšou, že odborník na výživu a potravinářský technolog..... vložila jsem to sem neupravené, jediný zásah byl kosmetická oprava do odstavců, abych článek zpřehlednila, neboť je tady poznámka, že je nepřehledný
ledgera 23. 1. 2010, 16:14
@karca90 jeste teda co jsem videla, tak ten sefkuchar z Ano, sefe, vari taky docela slusne.. polevka z mladych hrasku.. a jak vzdycky vyhazoval ty kecupy, rybi koreni, vegety..Jestli se taky divate.. Me teda uplne dostal ten dil, jak si mladi otevreli restauraci a varili hotove halusky ze sacku, steak syrovej uaaaaaaaaa :-o
karca90 23. 1. 2010, 20:10
@ledgera na Ano šéfe se taky ráda koukám, líbí se mi, že Pohlreich učí lidi vařit z jednoduchých a hlavně čerstvých surovin. Taky mi hlava nebere, jak se v hospodách dělá atom kaše z prášku a chemický polívky ze suchý směsi. Za chvíli nebude třeba kuchařů, to můžou mít v kuchyni jednu Ukrajinku, která uvaří v konvici vodu, pak to zaleje a můžou servírovat :-S :-S :-S :-S hotový amarouny 8o|
ledgera 23. 1. 2010, 20:56
@karca90 no to s vama zcela souhlasim.. ja tedy do restaurace nechodim, maximalne na pizzu, kterou mimochodem tady pece taky Ukrajinka ;-) a po tomto co jsem videla, tak tam nepachnu uz vubec.. ale rada se na ten porad divam, kvuli inspiraci.. manzel samozrejme se na to koukam, kvuli tomu, jak tam ty lidi buzeruje ;-) ale zrovna me zaujala ta polivka z mladejch hrasku.. uplne jednoducha (Y)
Rejža 23. 1. 2010, 12:57
jistě je tu spousta maminek co budou jásat že je to super atd ale já osobně kdybych měla koukat na složení všeho co kupuji, tak bych musela do obchodu ráno a večer domů a stejně bych v tom košu měla snad jen rohlíky.Přiznávám se že já jsem ten typ co sní všechno a nemyslím že bych se za to měla nějak stydět.Brambůrky si ráda koupím i sodovku nějakou kde je plno éček.Pokud to člověk nejí dnes a deně tak mu to neublíží. (F)Pouze můj názor (F)
Kamila Š 23. 1. 2010, 16:51
@Rejža V pohodě Ali, znám taky dost lidí, co by s prominutím sežrali i ho..o, prostě někdo uvažuje nad tím, co jí, někdo ne....... (F)
Rejža 23. 1. 2010, 18:01
@Kamila Š v pořádku vše je o lidech a o názorech. (F)
karca90 23. 1. 2010, 15:30
@Rejža nejíte denně??? a co jíte????? zkuste si zrekapitulovat co za celý den strčíte do pusy, bez éček není skoro nic, ale asi jde o to, si z toho marastu vybrat nejmenší zlo *-) *-) *-) *-) *-) *-)
Rejža 23. 1. 2010, 15:33
@karca90 ale já napsala jen svůj názor a pokud vím tak sem tam nenapsala že nejím deně *-) ale že jím všechno a nevidím na tom nic špatnýho.A tím že pokud to člověk nejí dnes adeně sem myslela ty brambůrky atd
karca90 23. 1. 2010, 15:36
@Rejža mě je to fuk, snězte si co chcete, je to vaše věc, vaše zdraví, vaše rozhodnutí. Já jen, že mnoha lidem nedochází, co vlastně jíme, tak třeba to někoho přiměje k zamyšlení a bude věnovat víc času nakupování..... je to fuška, ale než mít půl kila hnusnýho gothaje, tak radši pár plátků dobrý šunky.....
Rejža 23. 1. 2010, 16:09
@karca90 jj jím na co mám chut a je mi dobře.
Cappy89 23. 1. 2010, 15:45
@karca90 Iveto, asi vás zklamu, ale obávám se, že tady pochodíte asi u jen malého procenta lidí :-( Většina lidí je až příliš lhostejných. I jiné kultury v minulosti používali i požívali jednovaté látky a dělali to vědomě, dnes o nich čteme hrůzostrašné příběhy, které rozum nebere. Ani bych se nedivila, kdyby se tekto psalo i nynější společnosti za pár desítek let. Nesrovnávám dobu, jen zdůrazňuji, že v některých věcech se člověk zkrátka nezmění. A na to malé procento lidí, kteří jsou aspoň trošku uvědomělí, se bude ten zbytek vždy dívat skrz prsty
ledgera 23. 1. 2010, 16:10
@Cappy89 ted jste mi pripomela, jak se drive do predchudkyne dnesni cokolady, pridavalo velrybi sperma.. 8o| :-o
karca90 23. 1. 2010, 15:49
@Cappy89 schválně, jsem to sem vložila i s autorem, aby mě někdo nenařknul, že jsem spisovatelka Já taky nejsem nějaká extra výživa, mám nadváhu a o to, co vlastně strkáme do pusy jsem se začala zajímat, až když naše malá začala jíst tak nějak všechno. Tak se snažím, sbírám různý poznatky, zkušenosti, čtu si články Mě jen děsí, že tenhle přístup a lhostejnost je i ve vztahu k dětem, pak se ženský diví, proč mají děti astma, ekzémy, alergie....... +o( +o( neříkám, že přechodem na lepší stravu se z nich stane zdravý dítě, ale třeba by se různý obtíže aspoň zmírnily *-)
RIBICKA 23. 1. 2010, 17:48
@karca90 Co máš z toho, já tu jednou vložila mail ohledně Pangasiuse a strhla se vlna,že jsem se až málem rozbrečela. Přitom jsem spíš vycházela z tvrzení známého,který viděl na vlastní oči chov Pangasů. Lidi dají přednost tomu co jim chutná,nad ničím jiným nepřemýšlí. To vidím u tchánů - lednice plná tučných sýrů,uzenin a jídla přesolená,že se nám obrací žaludek. A nedají si říct a nedají. Úplně zdravě jíst nejde, je jasný,že vždycky v potravinách bude něco co by tam být nemělo. Ale když vím,že místo jogurtu s aspartamem můžu koupit jogurt bez jakýchkoliv náhrad ... tak si raději připlatím. Taky si občas koupím Gothaj (asi tak jednou za rok :^) ale jsem si plně vědomá toho,že rozhodně nejím maso. Totéž můžu říct o párcích fit pro děti - tchýně je mé dceři začala kupovat s tím,že neobsahují konzervanty = jsou zdravé :'( Marně jí budu číst šložení - tuk,hovězí maso,kuřecí maso,voda,kari koření,sůl .... Že toho tuku je v těch párcích 1/3 to prostě nevidí.
Millie74 28. 1. 2010, 9:33
@RIBICKA Dobrý den, Váš článek o Pangasovi jsem nečetla, ale když jsem tuhle rybu poprvé koupila, nakořenila a dala do trouby, moc jsem se těšila, protože miluju ryby. Když jsem troubu otevřela a vyřinula se "vůně", utíkala jsem na záchod a zvracela jak šakal. Nevím čím to je, asi jsem citlivá na nějaká svinstva, ale je to jediná ryba, které se nedotknu....a to o ní nic nevím!!!!!
RIBICKA 30. 1. 2010, 10:03
@Millie74 tak ho ani nejezte (N) je to ryba,která žije ve splaškách ve Vietnamu a je pažravá a sežere všechno na co přijde. Zdraví neškodí,ale představa,že se ta ryba pohybuje v odpadu,stoce (box) A psala jsem to na základě informace od známého,který Vietnam navštívil a viděl ty ryby na vlastní oči .... :-|
HunchiBunchi 14. 2. 2010, 18:06
hametka 12. 2. 2010, 22:35
@RIBICKA Já ten članek četla na netu :-o :-o dost jsem se zděsila (N) (N)
Cappy89 23. 1. 2010, 16:00
@karca90 Já Vám jako jedna z mála rozumím a chápu Vás. Lepší strava je ale jen malý krůček k tomu, abychom se co nejvíce alergiím a ekzémům vyhli. Pan Syrový je tak trošku extrémista a já nesouhlasím se vším, co vyřkne (H)
vocilka 23. 1. 2010, 14:13
@Rejža Moje řeč! +o( Já se spíš osypávám, když čtu tyhle chytrý články o éčkách...
karca90 23. 1. 2010, 15:19
@vocilka tak ho nečtěte, dala jsem to sem pro ty, co se chtějí něco dozvědět
RIBICKA 23. 1. 2010, 17:50
@karca90 moje řeč, přečtěte si třeba knížku. My co nás to zajímá si rádi přečteme o dalších potravinách,kterých se vyvarovat
Rejža 23. 1. 2010, 14:52
@vocilka asi tak nějak (L)
marge 23. 1. 2010, 14:34
@vocilka No-něco na tom asi bude :-( http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=2619478 člověk si myslí že když je na tom napsáno DĚTSKÉ že by to mělo procházet nějakou kontrolou (N) :-o
sweetm 23. 1. 2010, 12:31
šutynka 23. 1. 2010, 15:19
@sweetm Taky to mám v oblíbených a občas do toho nakouknu,ale je fakt,že už několik let se snažím dělat si raději vše doma a číst složení/ jednou jsem měla zapůjčené papíry se seznamem pečiva co pečou v pekárně a co vše obsahuje a musím říct,že si rozmyslím jestli mi to stojí vůbec zato to koupit jakej hnus chemickej konzumujem /,ale netuším jak to budu dělat až půjdu do práce *-)
voňásek 23. 1. 2010, 14:45
@sweetm To je bezva seznam, opravdu stojí za to trošku ho prostudovat. Stačí se třeba podívat na paštiky, nevím, který soudný člověk by to chtěl dobrovolně jíst. Já někdy jen zírám, co některé maminky jsou schopné dát svým dětem, např. víkendové rodinné výlety k Mc Donaldovi jsou mimo mé chápání.
ledgera 23. 1. 2010, 12:04
Zrovna nedavno mi manzel rikal, ze videl jak na Globuse vyrabi tu sekanou co prodavaj v housce a stoji se na ni fronty.. Pry humus, jenze se dochuti a je to mnamka.. za me teda do smrti bleeeeeeeeee :-S
RIBICKA 23. 1. 2010, 18:01
@ledgera kamarádka měla ze sekané z Globusu nějakou otravu. Po konzumaci té sekané ji odvezla sanitka do nemocnice s křečemi v břiše. A říkali jí,není jediná. Že se jim to občas stane. Někteří jedinci jsou prý citlivější ...
hejlov 23. 1. 2010, 13:09
@ledgera Já teda do toho nechci kecat a už vůbec se nějak hádat,ale jelikož jsem před mateřskou v Globusu v řeznictví dělala,tak mohu na to jen říct,že je to aspon z masa a ne z nějakej těch separátů jako máte v ostatních řeznictvích,tak je jasné že tam ty ééééčka jsou ale kde dneska néééé *-)
ledgera 23. 1. 2010, 14:27
@hejlov myslim tu placatou sekanou, ala bavorskou..
hejlov 23. 1. 2010, 15:02
@ledgera Však jo,prodávaj ji za 20kč teplou do housky.Ale já to myslim všeobecně,když nějakou uzeninu,tak raději tu z Globusu,vim že to neni nastavovaný moukou nebo sojou,neni to ze separátů,ale opravdu z masa.Ty éčka tam jsou,jsou přesně vtěch ochucovadlech v koření,ale to by jste nesměla nic.Ani třeba sušenku,v zelenině je také co si koupíte na krámě pokavad to neni BIO.Vy se tomu můžete vyhýbat jak chcete,ale dáte děcko do školní jídelny a tam stejně dostane čočku s párkem a určitě to neni BOI.I potraviny z kterých běžně doma vaříte maj éčka.Si myslim pokavad se tim člověk neláduje deně,tak to tak hrozné nebude +o(
ledgera 23. 1. 2010, 15:39
@hejlov no, to je jedno.. ale pro jistotu ja sekanou teda vubec nemusim.. Je to tak.. moje deti nastesti sni uplne vse a vim, ze treba ve skolce s tim problem mit nebudou.. To jste mi pripomela, ze jsem se chtela nektere z maminek, ktere davaji detem vylozene bio, jak to tedy pak budou delat napr. v te skolce, kde asi tezko budou varit 3 jidla podle toho ktere dite je jak naucene.. Tady v Praze jsou i snad skolky s vylozene zdravim stylem ale nekde jinde? Jo a jeste tedy.. jak pisete, ze pokud se clovek tim neladuje denne- i kdyz znam takove pripady, co jsou schopni kazdodenne prolevat ledviny 2 litrama coly.. no uz jen tam barva 8-| ale ja bych tedy spis zakazala takove veci, ktere lidem skodi daleko vic a rychleji, nezli nejakej tavenak.. cigarety, alkohol..
hejlov 23. 1. 2010, 17:47
@ledgera To sváma souhlasim,je fakt že synovy to také nedávám,sní teda všechno,ale když jsme někde na návštěvě a maj to na talíři,tak mu nebránim si to vzít,nemělo by to cenu.Limonády také nekupujem stačí nám čistá voda.Ale chtěla sem tim říct,že se těm éčkum prostě nevyhnem. (L)
voňásek 23. 1. 2010, 11:50
Já mám aspoň trochu dobrý pocit z toho, že jsem ani jednu z těch potravin neměla nikdy v puse. Kupované saláty, to u nás neexistuje, slazené nápoje nekupujeme v žádné formě, uzeniny nekupujeme, sladké si pečeme doma, chipsy bych nevzala do pusy, tavené sýry nekupujeme, jogurty si ochucujeme domácí marmeládou a pivo pro diabetiky mi přijde jako ptákovina.
Aja10 26. 1. 2010, 14:09
@voňásek My stejně, špekáček jsme nekoupila ještě vůbec nikdy, takže ani nevím, co to je ;-).
danima3 23. 1. 2010, 13:08
@voňásek kupodivu to dělám stejně, ze salátů kupuju akorát hradeckou ( z tvarohu a salámu) přimo u pultu váženou, jinak pomazajdy raději udělám doma,. krom éček mě odrazuje i hnusná kyselá chuť salátů v krabičkách, limonádu nekupujem, taveňáky vyjímečně, salámy jen ty lepší - kladenka a tak..., chipsy taky jen na oslavy (Y)
Pami 23. 1. 2010, 13:35
@danima3 víte že to těch pomazánech nacpou vše čeho se pořebují zbavit. (H) To si tu pomazánku radši udělejte sama pokud žijete takto zdravě (F)
danima3 23. 1. 2010, 13:46
@Pami šak taky jo (F)
Cappy89 23. 1. 2010, 13:38
@Pami Myslím, že paní psala, že si raději většinu pomazánek dělá doma sama *-)
Pami 23. 1. 2010, 14:21
@Cappy89 ale psala že tu hradeckou si kupuje u pultu :-$
danima3 23. 1. 2010, 16:34
@Pami tak já si ji dělám i doma, byla to úplná alchymie, než jsem zjistila, co do ní dát, aby byla stejně dobrá jako v krámě, ale nekupuju balenou, kupuju si váženou u pultu u nás v mlíčáku v práci ke sváče ... mají každý den čerstvou, taky bez éček, vím jak to dělají, sestřenka tam dělala brigádu (Y) :-p
Pami 23. 1. 2010, 17:21
@danima3 To jo ale i do těch co prodávají u pultu leckde namíchají např salám který už zrovna není moc v pořádku. :-S Neříkám že i u vás v mlíčáku, ale děje se to často. :-#
Cappy89 23. 1. 2010, 14:32
@Pami Nemám ráda slovíčkaření, občas je asi potřeba si do někoho rýpnout za každou cenu, že? Já třeba taky hledím na to, co kupuji (a to se netýká jen jídla), ale jsou i situace, kdy "hřeším". A myslím, že tím paní neměla na mysli, že to kupuje každý den po kilech
ajaaagi 23. 1. 2010, 12:29
@voňásek A co potom jíte???? :-D
Cappy89 23. 1. 2010, 12:32
@ajaaagi Chipsy, uzeniny, tavené sýry a kupované saláty pro mne teda rozhodně nejsou jídlo
ajaaagi 23. 1. 2010, 12:44
@Cappy89 Pro mě zase není jídlo chlebík bez sýra nebo salámu :-) Proč to v dnešní době jíst suché že???
danima3 23. 1. 2010, 13:10
@ajaaagi proč suché ?? stačí udělat domácí pomazajdu z čerstvých surovin, proč byste to jako měla mít suché *-) *-)
Cappy89 23. 1. 2010, 13:09
@ajaaagi To je věc názoru (L) Je to taky o přesvědčení. Pro mě prostě existují i jiné potraviny než tavený sýr a salám, takže suchý chleba rozdhoně nejíme (flower)
danima3 23. 1. 2010, 13:11
@Cappy89 jj (Y) takový chleba s medem (zajic) , lučinou, kvalitním pom. máslem, rybí pomazánkou apod. (Y)
ajaaagi 23. 1. 2010, 13:24
@danima3 Jasně a v tom co jste teď vyjmenovala ty E-čka nejsou??
danima3 23. 1. 2010, 13:48
@ajaaagi to nejsou .. med je od včeliček, ty ještě tak nepokročily, lučina je bez éček, kvalitní pom. máslo taky, rybí pomazajdu dělám z tuňáka v oleji, ten je taky bez éček, do domácích marmelád sice dávám gelfix, což jsou právě ty éčka, ale zase zbytek je jen ovoce, nikoliv jak v krámě příchutě a jablečná dřeň .. atd.. dá to akorát víc práce
Cappy89 23. 1. 2010, 13:52
@danima3 A právě ta práce je ten důvod, proč lidé raději kupují umělá rádoby jídla. Prostě pohodlná konzumní společnost
Cappy89 23. 1. 2010, 13:28
@ajaaagi Né všechna éčka jsou škodlivá, dokonce i kyselina citronová má v éčkách své označení, doporučovala bych vám tento odkaz http://www.chemievjidle.cz/ (L)
HunchiBunchi 23. 1. 2010, 10:35
Ještě že to při nákupu nečtu, akorát bych se :-@, ale stejně bych (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (D)
kaculkam 23. 1. 2010, 9:30
pěkný článek, jen si myslím, že byste ho mohla maličko upravit,(odstavce, mezery...) , než ho sem vložíte. Popravdě se v něm vůbec nevyznám.
karca90 23. 1. 2010, 10:15
@kaculkam díky za připomínku, snažila jsem se ho trošku zpřehlednit, protože je škoda, aby taková maličkost jako nepřehlednost, někoho odradila od čtení :-S (L)
Pavla s 22. 1. 2010, 21:18
A proto nikdy nic nečtu co to obsahuje a je mi krásně (Y) :-D :-D :-D
danima3 23. 1. 2010, 13:09
@Pavla s já vím no, a pak tito lidé leží u nás na gastru ;-) a že jich teda není málo, co mají doslova vyrajbovaný trávení, a lidí kolem třiceti máme dost a dost (Y)
Cappy89 23. 1. 2010, 13:23
@danima3 Jen je škoda, že si to člověk uvědomí, až na tom gastru leží :'(
danima3 23. 1. 2010, 13:51
@Cappy89 já tam teda teda dělám nově ,,.. jen dva měsíce, ale jsem z toho sama v šoku, kolik lidí třicetiletých má problémy se slinivkou nebo žlučníkem, a spousta z nich to má právě z jídla :-o
Cappy89 23. 1. 2010, 12:11
@Pavla s Chyba :-$ V kombinaci s přechemizovanou kosmetikou, jedovatými čistícími prostředky tomu říkám pozvolná sebevražda (H)
pikolka 23. 1. 2010, 11:58
@Pavla s (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
Hyzule 23. 1. 2010, 9:44
@Pavla s jsem na tom podobně :-D :-D
moravian 22. 1. 2010, 21:09
Může sem někdo napsat, co člověk může jíst? Pamatovat si hromadu těch čísel opravdu nesvedu. 8o| 8o| 8o|
Kamila Š 23. 1. 2010, 16:48
@moravian Jani, čtu složení, zabere mi to pár sekund a v pohodě mám narvanou ledničku jídlem, kde éčka, konzervanty a podobné hnusy nejsou. Neviděla bych v tom problém (F)
danima3 23. 1. 2010, 13:13
@moravian (Y) domácí pomazánky, domácí marmelády, med, lučina, cottage, míchanice z vajec, prostě, co si doma vyrobíte čerstvý, tak víte, co si do toho dáte (Y)
Cappy89 23. 1. 2010, 12:09
@moravian Dá se stáhnout i aplikace do mobilu, která Vám vyhodnotí, která Éčka jsou přijatelná. Já to nezaháním do extrémů, ale je mi kolikrát zle , co vlastně jíme :-@

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie