(návod
si oblíbilo 67 návštěvníků)
Klíčky - domácí výroba

Postup
Připravíme si PET lahev, v širší části odřízneme vršek a dno hustě propícháme špendlíkem.
Do misky si nasypeme přiměřené množství semínek - raději méně, opravdu hodně zvětší objem a nejchutnější jsou klíčky čerstvé, proto nedělat zásobu. My nejraději klíčíme fazolky Mungo, ale dá se i spousta jiných - čočka, soja..... Semínka v misce přelijeme vlažnou vodou a necháme přes noc stát.
Ráno nastartovaná semínka přesypeme do připravené PETky a pak už jen přemístíme do tmavší místnosti a několikrát za den pořádně propláchneme studenou vodou. Třetí den jsou ve vyobrazené podobě a jsou opravdu mňam. Používáme do salátu, do polévek, masových směsí...
Do misky si nasypeme přiměřené množství semínek - raději méně, opravdu hodně zvětší objem a nejchutnější jsou klíčky čerstvé, proto nedělat zásobu. My nejraději klíčíme fazolky Mungo, ale dá se i spousta jiných - čočka, soja..... Semínka v misce přelijeme vlažnou vodou a necháme přes noc stát.
Ráno nastartovaná semínka přesypeme do připravené PETky a pak už jen přemístíme do tmavší místnosti a několikrát za den pořádně propláchneme studenou vodou. Třetí den jsou ve vyobrazené podobě a jsou opravdu mňam. Používáme do salátu, do polévek, masových směsí...

Obal fazolek

Mungo před vyklíčením
Líbil se vám návod? Podělte se o něj s přáteli
Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k návodu

Eillee
(upraveno)
28. 2. 2011, 9:06
SUper, díky za návod! My jsme si zrovna s malou daly vyklíčit fazolky na vatu, teď čtu, že to asi nebude ten nejlepší nápad, tak příště zkusíme podle Vás.

nahlásit

Ceda
(upraveno)
2. 6. 2010, 15:47

nahlásit

kekik
(upraveno)
7. 4. 2010, 15:43
Také jsem to vždy chtěla vyzkoušet, ale nevěděla jsem jak nato. Dáváte to vyklíčit do lednice nebo to necháte v teple, mám obavu aby se to v teple nezkazilo. Děkuji za radu

nahlásit

AndyL.
(upraveno)
7. 4. 2010, 16:39
@kekik
Do lednice to dávám, až když chci klíčení zastavit, Peti. Nechávám to vždycky v naší temné koupelně a nikdy se nám nestačily zkazit. Je důležité minimálně 3 x za den propláchnout studenou vodou. Veškerá voda vyteče otvory ve dně, tak se klíčky nezkazí, nebojte.

nahlásit

silvanek
(upraveno)
3. 6. 2010, 20:01
@AndyL.
My je už z řadíme di jídelníčku 2 hým rokem.V prodejně zdravé výživy jsme koupily přímo misky tří patrové na klíčení.Musí se opravdu proplachovat vodou , jde to jak po másle. pak dáváme do lednice, vydrží tam déle čerstvé
.pokud už nabírají fialkovou barvu , tak jsou už nahořklé a není to vončo
A jestli můžu poradit , tak jso výborné i jen tak posolené bylinkovou solí






nahlásit

HunchiBunchi
(upraveno)
2. 4. 2010, 23:27
Paráda. To zkusím. Já si teď zkouším naklíčit semínka ředekve na vatě. Než mi stačila všechna semínka naklíčit, vata už hnila a já to musela vyhodit. Někdy zase zapomenu zalít a uschlé klíčky můžu taky vyhodit. Toto určitě zkusím, když je to taková rychlovka.

nahlásit

AndyL.
(upraveno)
3. 4. 2010, 8:46
@HunchiBunchi
Jasně Peti, zkuste. Je to fakt námi vyzkoušený a osvědčený způsob....už takto klíčíme asi 5 let
. Tak ať se podaří.



nahlásit

Šarča
(upraveno)
2. 4. 2010, 22:17
dobrý večer,kde dostanu koupit nějaké ty fazolky a kolik to stojí?

nahlásit

AndyL.
(upraveno)
3. 4. 2010, 8:43
@Šarča
Šárko, semínka kdekoliv v marketu - Globus, Tesco...., v obchůdcích se zdravou výživou. Nám se osvědčily fazolky Mungo v bio kvalitě od firmy Country Life. Cena byla 30,- Kč. Hezký den

nahlásit

pv74
(upraveno)
2. 4. 2010, 11:13
A to se baští celé nebo jen ty klíčky?


nahlásit

AndyL.
(upraveno)
2. 4. 2010, 12:39
@pv74
Celé...někdo může bez slupek

nahlásit
Vrbicka007
(upraveno)
27. 3. 2010, 21:20
Zrovna jsem asi po 5 dnech vyhodila zkažené málo naklíčené mungo. Takže jdu hned vyzkoušet tento způsob. Díky.
nahlásit

AndyL.
(upraveno)
27. 3. 2010, 21:33
@Vrbicka007
Zkuste, Janičko...určitě to teď klapne


nahlásit

čarotvůrce
(upraveno)
27. 3. 2010, 14:51
K čemu ty svíčky? Prosím vysvětlení! MŠ
nahlásit

AndyL.
(upraveno)
27. 3. 2010, 16:00
@čarotvůrce
Marti, PET lahev jsem postavila kvůli lepšímu světlu při focení na bar a svíčky jsem tam již měla postavené. Vadí vám tam ?

nahlásit

judina
(upraveno)
27. 3. 2010, 21:24
@AndyL.
Paní si asi myslela že je to součást klíčení

nahlásit

Tikolka
(upraveno)
26. 3. 2010, 11:37
mňam mňam , také si je děláme,... a chutnají celé rodině
Výborná je i Cizrna - nechám jí naklíčit a pak ji na trošce olivového oleje opražím. To je lepší než brambůrky


nahlásit

AndyL.
(upraveno)
26. 3. 2010, 17:46
@Tikolka
Hm, díky za tip, Zuzi. Zkusím. Já miluju i vařenou soju, chudák se nedočká další úpravy a schroustám jí většinou jen tak. Příjde mi jako oříšky.

nahlásit

Tikolka
(upraveno)
27. 3. 2010, 22:18
@AndyL.
soja by šla určitě taky opražit , mungo pražením trochu zhořkne, ale mně to nevadí
kdo chce, může si to po opražení osolit , a opravdu chutnají jak oříšky


nahlásit

misickak
(upraveno)
26. 3. 2010, 8:21
Dobrý den,mám asi blbej dotaz.Nikdy jsem to nejedla,jí se celé nebo oždibujete jen ty klíčky? Díky Šárka


nahlásit

AndyL.
(upraveno)
26. 3. 2010, 12:44
@misickak
Šári, celý...ani drobek nepříjde nazmar. Někdo může bez slupek, ale já dlabu fakt vše


nahlásit

judina
(upraveno)
25. 3. 2010, 15:49
Jo tak tohle já můžu
Miluju to do jogurtu


nahlásit

AndyL.
(upraveno)
25. 3. 2010, 19:07
@judina
Hm, tak to jsem ještě neprubla...a do ovocnýho, nebo bílýho ?


nahlásit

judina
(upraveno)
26. 3. 2010, 8:04
@AndyL.
Do bílého
Já to jedla už před 10.lety když jsem dělala praxi v Pražské zoo
Tam se to nechávalo klíčit pro ptáky a tak jsem ujídala




nahlásit

AndyL.
(upraveno)
26. 3. 2010, 8:17
@judina
Tak to teda taky zkusím


nahlásit

JADOL
(upraveno)
25. 3. 2010, 13:17
Andrejko, vypadá to úžasně
chtěla bych taky vyzkoušet ... asi blbý dotaz, kde kupujete semínka na klíčení a jaké, prosííííím
J.








nahlásit

AndyL.
(upraveno)
25. 3. 2010, 13:37
@JADOL
Jani, semínka kdekoliv v marketu - Globus, Tesco...., v obchůdcích se zdravou výživou. Nám se osvědčily fazolky Mungo v bio kvalitě od firmy Country Life. Hezký den

nahlásit

korýška
(upraveno)
25. 3. 2010, 6:46
díky, vyzkouším

nahlásit

AndyL.
(upraveno)
25. 3. 2010, 8:44
@korýška
Zuzi, tak ať chutnají
My je teď baštíme skoro pořád. Potřebujeme nastartovat po té dlouhé zimě.


nahlásit
bebeda
(upraveno)
24. 3. 2010, 23:12
Díky za návod, právě mě na okně klíčí čočka a vůbec se jí nechce. Tak to zkusím podle vás. Dáša
nahlásit

AndyL.
(upraveno)
25. 3. 2010, 6:34
@bebeda
Dáši, tak ať se podaří


nahlásit